Sidst opdateret d. 22-04-2024 af Nanna Petersson
Der er flere fordele ved et pillefyr eller et træpillefyr, som de også kaldes. Du kan blandt andet spare op til 60% på varmeregningen sammenlignet med elvarme eller varme fra et ældre oliefyr.
Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvilken type fyr du vælger. Derfor får du i denne artikel råd til, hvad du skal kigge efter, når du sammenligner de forskellige pillefyr. Så kan du vælge det fyr, der passer bedst til dine behov og din økonomi.
Hvis du overvejer at anskaffe et pillefyr som opvarmning i dit hus, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Der findes for eksempel overordnet to forskellige typer af pillefyr, som hver især har fordele og ulemper, når det kommer til pris, rengøring og vedligeholdelse.
Alt dette gør vi dig klogere på i denne artikel, så du kan vælge det bedste pillefyr til dine behov.
Hvad er et pillefyr?
Et pillefyr minder om et olie- eller gasfyr. Forskellen er, at pillefyr fyrer med træpiller, som består af sammenpressede træspåner og savsmuld.
Fyret bruges til at opvarme boliger og brugsvand. Det består af et magasin til træpiller, en brænder og en kedel. Du hælder træpillerne i magasinet, eller også bliver de skubbet automatisk fra et eksternt magasin over i pillefyret.
Herfra kommer træpillerne ind i brænderen, hvor de forbrændes. Varmen bliver optaget i kedlen og derfra ledt rundt i radiatorer i huset eller til gulvvarme.
To typer pillefyr
Der findes overordnet to forskellige typer af træpillefyr: et traditionelt fyr med semirens og et fuldautomatisk fyr.
Den primære forskel på de to typer fyr er prisen, og hvor meget arbejde de kræver i forhold til rengøring og vedligeholdelse.
Med et traditionelt pillefyr med semirens skal du, udover at fylde træpiller i magasinet, manuelt rengøre det jævnligt. Du skal gøre brænderen ren for aske og slagger og tømme askeskuffen ca. hver 14. dag.
Med et fuldautomatisk pillefyr består det primære arbejde i at fylde træpiller i magasinet og tømme askeskuffen nogle gange om året.
Energibesparelse ved at vælge pillefyr
Besparelsen i energi kommer selvfølgelig an på, hvilken type bolig du har, hvordan den er isoleret, og hvilket pillefyr du vælger.
En god grundregel er dog, at du på lang sigt kan halvere din varmeregning ved at skifte fra et ældre oliefyr til pillefyr. Skifter du fra elvarme, kan besparelsen komme helt op på 70%. Du kan typisk tjene prisen på træpillefyret ind i løbet af to til fire år.
En anden klar fordel ved pillefyr er, at det er miljøvenligt at fyre med træpiller sammenlignet med for eksempel oliefyr. Hvis du skifter fra olie- eller gasfyr til træpillefyr, kan du endda få energitilskud fra dit forsyningsselskab.
Hvad er prisen på et pillefyr?
Du kan spare penge ved at vælge det traditionelle pillefyr med semirens, men det kræver, at du har tiden og gør det selv-evnerne til at rense og vedligeholde fyret. Desuden skal du sikre dig, at du har plads til en stor akkumuleringstank til det varme vand.
Hvis du vil have et pillefyr, som er nemt at holde rent og vedligeholde, kan du ofre lidt flere penge og vælge et fyr med fuldautomatisk rensesystem, automatisk efterfyldningssystem osv.
Den generelle pris for et pillefyr ligger på mellem 30.000 og 60.000 kr. inklusive installation og moms. Prisen kommer an på pillefyrets ydeevne, som er opgjort i kWh. Jo større hus du har, jo større ydeevne skal du have.
Hvis isoleringen i dit hus ikke er helt i top, skal du også have et fyr med større ydeevne. I sidste ende kommer prisen altså an på størrelsen af dit hus, og hvor godt det er isoleret.
Pillefyr test – Sådan finder du det bedste pillefyr
Når du skal vælge det rette træpillefyr, er det en god idé at kigge på en eller flere pillefyr test, for eksempel forskellige test på nettet.
Vi har gjort det nemt for dig og sammenfattet de ting, du skal kigge efter, når du sammenligner pillefyr. Det vigtigste, når du skal vælge fyr, er, at du vælger et fyr, der har en varmeydelse, der svarer til det varmebehov, du har i dit hus. Generelt kan man sige, at pillefyr med en varmeydelse på 12 kWh passer til boliger på mellem 175-250 kvadratmeter.
Når du kigger på en pillefyr test skal du også kigge efter fyrets virkningsgrad. Virkningsgraden er et udtryk for, hvor meget energi du får ud af hvert kilo træpiller, som fyret forbrænder. Her bør du gå efter en virkningsgrad på mindst 90%, da det er den bedste grad, du kan få, når man sammenligner med andre opvarmningsformer.
Virkningsgraden afhænger af kvaliteten på fyret, kvaliteten af træpillerne, og hvor godt fyret er vedligeholdt. Hvis der er en af disse ting, der ikke er i top, bliver forbruget af træpiller højere, og det kan give en unødvendig større varmeregning.
Det bedste pillefyr til prisen – hvad skal du kigge efter i pillefyr-test?
Kvalitet og pris hænger ofte sammen, og det gælder også for pillefyr. Hvis du vælger et billigt pillefyr, er selve prisen ganske vist lavere, men kvaliteten på materialerne betyder, at levetiden på fyret forringes.
Hvis du vil have et fyr med høj levetid, bør du gå efter en kedel med tykke materialer, hvor stålpladerne inde i kedlen er minimum fem millimeter tykke. Hvis du vil have et pillefyr, som er nemt at holde rent, kan du ofre lidt flere penge og vælge et fyr med automatisk rensesystem. F.eks er de selvrensende rtb og blackstar pillefyr meget populære, men de ligger heller ikke i den billige ende af pris skalaen.
Du kan sagtens vælge at købe et billigt pillefyr ned til priser på omkring 20.000 kr. Hvis du gør det, skal du blot være opmærksom på, at virkningsgraden er lavere, at der typisk er mere rengøring og vedligehold, og at det ikke holder ligeså længe som træpillefyr i en dyrere prisklasse.
Prisen kommer også an på, hvor meget ekstraudstyr du vil have. For eksempel kan du få pillefyr med wifi, så du via en app kan holde øje med og styre dit pillefyr, når du ikke er hjemme.
Gå efter høj energimærkning på dit pillefyr
Når du læser om de forskellige pillefyr, er det også vigtigt, at du kigger efter pillefyr med en høj energimærkning – gerne energimærke A.
Fyret bruger nemlig el til at drive motoren og til den transportør, der fragter træpillerne fra magasinet til brænderen. Ved at gå efter energimærke A får du dermed et så lavt elforbrug som muligt.
Slutteligt skal du også være opmærksom på, at prisforskellen på de forskellige pillefyr kan skyldes, at der hos nogle forhandlere er garanti på reservedele på helt op til 15 år inkluderet i prisen. Husk derfor at høre forhandleren, hvor mange års garanti der er medregnet i prisen.
- Typer af gulvvaskere - oktober 24, 2024
- Installation og vedligeholdelse - oktober 24, 2024
- Anvendelsesområder for gulvvaskere - oktober 24, 2024