Sidst opdateret d. 23-04-2024 af Nanna Petersson
Denne artikel er en del af et tema om isolering, du kan læse de resterende artikler fra temaet her:
- Termografering
- Isolering og efterisolering
- Udvendig Facadeisolering
- Indvendig Facadeisolering
- Gulvisolering
- Hulmursisolering
- Loftisolering
- Isolering af etageadskillelse
- Isolering af krybekælder
Hvis du netop er blevet den heldige ejer af et nyt hus eller lige nu bor i et hus af ældre dato, bør du måske overveje, om du vil investere i en indvendig facadeisolering. Man isolerer typisk sit hjem for at kunne holde på varmen.
Huse af ældre dato er ikke altid særlig godt isoleret, og derfor kan der blive brug for en efterisolering. Derudover er en isolering af hjemmet også en nem måde at holde varmeregningen en smule nede på.
Hvis dit hjem er ordentligt isoleret, behøver du nemlig ikke tænde for radiatoren i samme grad. Derfor kan det godt betale sig at investere i en indvendig facadeisolering af dit hjem. Dog findes der mange former for isoleringsmetoder, og hvis du ikke har den store erfaring med indvendig facadeisolering, kan det hele måske virke en smule uoverskueligt. Der findes især to metoder, der er mere udbredte, når det kommer til indvendig facadeisolering:
- Indvendig facadeisolering med gips
- Indvendig facadeisolering med pladebeklædning.
Du kan blive klogere på de to metoder i denne tekst, samt hvad du ellers bør være opmærksom på i forbindelse med en indvendig facadeisolering. Du får nogle gode råd til, hvad du bør være opmærksom på, når du vil isolere dit hjem indefra, og hvilke metoder og materialer der findes. Således vil du forhåbentlig ende med den bedste løsning for dig og dit hjem.
Gør det nemt for dig selv
Bestil 3 tilbud på Indvending Facadeisolering
Så er du også sikker på at få den bedste pris på opgaven!
Reklame
Hvorfor skal du vælge en indvendig facadeisolering?
Hvis du er ny husejer, har du måske ikke den store erfaring med isolering. Ikke desto mindre er det vigtigt, at dit nye hjem er godt isoleret, så du kan holde varmen om vinteren. Derudover gør en ordentlig isolering også, at der ikke kommer en masse fugt i dit hjem. På den måde vil du komme til at bo i et sundere miljø.
Når der er tale om en sådan facadeisolering, isolerer man altså hjemmet indefra i stedet for udefra. Måske er du allerede meget bekendt med udvendig facadeisolering, men det kan altså også lade sig gøre at isolere hjemmet indefra. Det har en række fordele, som du vil kunne nyde godt af i længden.
Overordnet set handler en indvendig facadeisolering om, at man bruger en metode, hvor huset isoleres indefra i stedet for udefra. Med en indvendig isolering vil du kunne komme til at holde mere på varmen, akkurat som med en udvendig isolering.
Alt efter hvilket slags hus, du ejer, bør du gøre dig nogle overvejelser omkring, hvorvidt du ønsker at vælge en indvendig facadeisolering fremfor en udvendig facadeisolering.
Ofte vælger man en indvendig facadeisolering, fordi man af en eller anden årsag ikke må ændre facaden på huset. Det kunne eksempelvis være på grund af en form for bevaringsværdi, eller fordi det simpelthen ikke er tilladt på netop dit hjem.
Det kan også være, at du selv er meget tilfreds med husets facade, og ikke ønsker at ændre den. En anden grund til at vælge denne type facadeisolering er også, at der måske ikke er plads til en udvendig facadeisolering på grund af et tagudhæng eller lignende.
Årsagerne til at vælge at få det gjort kan være mange, men det er en god idé altid at overveje, om det er den mest hensigtsmæssige måde at isolere sit hjem på.
Forskellige metoder og materialer
Når der skal laves en indvendig facadeisolering, findes der forskellige metoder. Her er det vigtigt, at du får snakket med en person, der har forstand på de forskellige metoder. På den måde sikrer du dig, at du vælger den metode, der vil give dig det bedste resultat i forhold til dit hjem.
Det kan nemlig være, at der er nogle omstændigheder i dit hjem, der gør, at en metode vil være bedre end en anden.
Derudover er det altid vigtigt at lave et baggrundstjek af huset, inden man begynder på arbejdet, så man er helt sikker på, at man vælger den bedste løsning. Det der med at lave en indvendig isolering, er nemlig ikke noget, man bare lige gør.
Udover at der findes nogle forskellige metoder, når det kommer til at lave en indvendig facadeisolering, så gælder det også, når det kommer til materialer. Der findes nemlig også mange forskellige materialer, man kan benytte sig af.
Disse materialer afhænger ofte af, hvilken metode man vælger at gøre brug af, og derfor går de hånd i hånd, når der skal tages en beslutning.
Det er dermed vigtigt, at du har et klart overblik over dine muligheder, så du ender med at vælge den mest passende metode, og dermed også de bedste materialer, når der skal laves en indvendig facadeisolering af dit hjem.
I det følgende vil nogle af de forskellige metoder og materialer blive gennemgået, så du kan få et overblik over de muligheder, du har.
Hulmursisolering som alternativ metode
Som tidligere nævnt findes der mange forskellige materialetyper, når man skal isolere og dermed også mange forskellige metoder. Derfor er det en god idé at undersøge sine muligheder, hvis man ikke er helt bekendt med dem i forvejen. På den måde ender man med den helt rigtige løsning.
Det kan også være en god idé at undersøge, om dit hjem har nogle hulmure, som endnu ikke er isolerede, før du begynder at isolere indefra. Hulmursisolering er en relativt nem metode at benytte sig af, og så er den ofte billig.
Således sparer du altså både tid og penge med denne metode. Denne metode er en god idé at starte med, hvis du har nogle hulmure, der ikke allerede er isoleret.
Når der laves en hulmursisolering, bliver der blæst papiruld ind i hulrummet mellem isoleringen og muren i dit hjem. På den måde udfyldes hulrummet med papiruld, og man undgår såkaldte kuldebroer.
En kuldebro er et bestemt område i huset, hvor kulden har let ved at slippe ind på grund af en dårlig isolering. Det er dermed også dem, man gerne vil af med, når man laver en hulmursisolering, eller benytter sig af andre isoleringsmetoder.
En hulmursisolering er altså en hurtig og effektiv proces, og du vil komme til at spare penge på din varmeregning. Du vil nemlig hurtigt komme til at mærke forskel, og fornemme hvordan dit hjem vil holde bedre på varmen. Derfor kan det være en god idé at undersøge, om du har nogle hulmure, som ikke er isolerede, inden du går i gang med det indvendige isoleringsprojekt med andre metoder.
Isolering med rockwool og gips
Det er ikke altid at en hulmursisolering er den rette løsning, eller er tilstrækkelig nok. Derfor er det måske nødvendigt at lede efter andre metoder, når der skal laves en indvendig facadeisolering.
En anden metode man kan benytte sig af, når man vil isolere huset indefra, er ved at opbygge et skelet, som derefter skal beklædes med gips.
Her er det altså gips som materiale, der kommer i spil. Dette er derudover også en af de mest almindelige metoder at benytte sig af, når man vil lave en indvendig facadeisolering.
Opbygningen af skelettet, som derefter beklædes med gips, kan udføres på to forskellige måder. Den kan enten udføres som en samlet konstruktion eller som en krydsforskalling. I den forbindelse er det værd at nævne, at man skal huske at benytte sig af en dampspærre.
En dampspærre er med til at forhindre, at der opstår fugt i konstruktionerne. På den måde undgår du også skimmelsvamp og forrådnelse i konstruktionerne.
Derfor er den et vigtigt element i denne isoleringsmetode, da der hurtigt kan opstå fugt, når man laver en indvendig facadeisolering.
Forskellen ved at opbygge skellettet som en samlet konstruktion er, at dampspærren ligger bagved konstruktionen, hvorimod den placeres inde i isolationen, hvis man laver en krydsforskalling.
Skellettet bygges ydermere af træ eller stålskinner, og dermed er dette også nogle materialer, man skal huske at tage højde for i processen. På billedet ovenfor er det lavet i træ.
Det er en metode der vil være behjælpelig, når du vil holde kulden ude og slippe for en stor varmeregning. Dog er det også en metode, hvor det er vigtigt at huske dampspærren, så man ikke risikerer, at der kommer for meget fugt ind i skelettets konstruktion.
Opstår der fugt kan det resultere i skimmelsvamp og forrådnelse, hvilket man selvfølgelig vil forsøge at undgå.
Isolering med pladebeklædning
Hvis du ikke er meget for at gøre brug af en dampspærre, når der skal isoleres indefra, findes der også andre metoder, hvor en dampspærre ikke er nødvendig. En alternativ metode er at isolere med pladebeklædning.
Dette skal naturligvis være pladebeklædninger, der besidder en isolerende effekt, samtidig med at de er åbne nok til at kunne ånde. På den måde vil man kunne undgå, at der opstår skimmelsvamp eller forrådnelse i isoleringen uden at gøre brug af en dampspærre.
Med en sådan pladebeklædning vil fugten altså ikke ende i selve konstruktionen. Her kan man endvidere benytte sig af såkaldte kalciumsilikatplader som materiale. Disse plader vil give dig et bedre indeklima gennem indvendig isolering, og du vil altså undgå, at der opstår fugt.
Derfor kan disse plader være en klar fordel, når du skal til at vælge materiale til den indvendige isolering. Man kan dog også benytte sig af nogle lukkede isoleringsplader. De lukkede isoleringsplader indeholder allerede plade, isolering og dampspærre, og dermed slipper man altså også for at skulle benytte sig af en separat dampspærre.
Dog skal man være opmærksom på, at hvis man vælger at benytte sig af lukkede isoleringsplader, skal væggene være renset fra organisk materiale. Hvis de ikke er det, kan man risikere, at der opstår skimmelsvamp.
Pladebeklædning er altså en metode, du især kan benytte dig af, hvis du ikke har lyst til at prøve kræfter med en dampspærre. Med denne metode er det ikke nødvendigt, at du anskaffer dig en dampspærre og ved de lukkede isoleringsplader, er dampspærren allerede en del af dem.
Dette er også en nem måde at undgår fugt og dermed også undgå, at der opstår skimmelsvamp og forrådnelse i konstruktionerne.
Priser og krav
Når man skal isolere et hjem, kan der være en række krav, der skal overholdes. Disse krav har især noget med tykkelsen af isoleringen at gøre.
Dog er det svært at sige noget specifikt om kravene, da de ofte afhænger af, hvilket slags hjem du gerne vil isolere. Der er nemlig forskel på, om det er et helt nyt hus, du bygger op fra bunden, eller om det er et hus af ældre dato, der skal isoleres.
Uanset hvilket slags hus, du vil lave en indvendig facadeisolering på, er det vigtigt, at du får styr på kravene. På den måde ender det ikke med, at isoleringsarbejdet skal laves om, fordi kravene ikke er opfyldt.
Når det kommer til priser, kan disse også variere. Fordelen ved en indvendig facadeisolering er, at det ofte kræver mindre isoleringsmateriale i forhold til den udvendige facadeisolering.
Gør det nemt for dig selv
Bestil 3 tilbud på Indvending Facadeisolering
Så er du også sikker på at få den bedste pris på opgaven!
Reklame
Derfor vil prisen på den indvendige facadeisolering naturligvis være en smule lavere. Dog afhænger prisen også af, hvilken metoder man vælger at bruge.
Derudover skal man selvfølgelig overveje, om projektet kan betale sig i længden i forhold til udgifterne. Man skal helst ende med at spare flere penge på varmeregningen end det beløb, man smider i isoleringsprojektet.
Hvis du betaler for den indvendige facadeisolering med en opsparing og forventer en tilbagebetalingstid på 10 år, vil det eksempelvis først være her, at isoleringsarbejdet begynder at give overskud.
Hvis du har brug for en mere specifik pris på, hvad du kan forvente at skulle betale for en indvendig facadeisolering, kan du indhente forskellige tilbud. På den måde kan du danne dig et overblik over, hvilken udbyder der kan svare sig bedst for dig, både når det kommer til pris og kvalitet.
Det bør du være opmærksom på, når du laver en indvendig facadeisolering
Det er vigtigt, at dit hus er ordentligt isoleret, uanset om det er gammelt eller nyt. Hvis dit hjem ikke er ordentligt isoleret, vil det hurtigt kunne ses på din varmeregning. Derudover er der nogle ting, du bør være opmærksom på, hvis der skal laves en indvendig facadeisolering i dit hjem.
En indvendig facadeisolering kan nemlig godt kræve en ekstra ekspertise, og det er i den grad vigtigt, at du lader professionelle klare jobbet for dig. Du skal altså ikke forsøge at lave en indvendig facadeisolering selv.
Der er mange ting, man bør være opmærksom på, inden man beslutter sig for at få lavet en indvendig facadeisolering. Det er mere udbredt at få lavet en udvendig facadeisolering, hvilket muligvis skyldes, at alt det indvendige bevares, og man tager dermed ikke plads fra hjemmet.
Dog anbefales det, at man vælger en indvendig facadeisolering, hvis man ikke ønsker at ændre på husets ydre, eller hvis der ikke er tilladelse til det.
Man bør dog være opmærksom på, at der med en indvendig facadeisolering hurtigt kan opstå fugt, som kan resultere i skimmelsvamp og forrådnelse. For at undgå fugt bør man gøre brug af en dampspærre, som netop vil forhindre, at der opstår fugt.
Ifølge en artikel på tv2.dk opstår der også ofte skimmelsvamp grundet et dårligt indeklima, som netop kan skyldes en dårlig isolering. Derfor er der helt sikkert grund til at undersøge, om dit hjem er ordentligt isoleret, eller om der er opstået for meget fugt i processen.
Dette er altså noget, man bør være opmærksom på, når man skal vælge mellem de forskellige metoder og materialer. Det er vigtigt, at man undersøger sine muligheder, så man også får det bedst mulige resultat.
Få isoleret dit hus i dag
Der er mange gode grunde til, at man bør sikre sig, at ens hjem er ordentligt isoleret. Hvis det ikke er det, er det helt klart på tide, at du sørger for, at det bliver det.
Måske føles processen besværlig og lang, hvis man ikke har særlig stor erfaring med indvendig facadeisolering, men der er heldigvis en masse hjælp at hente hos mennesker, der har forstand på det. Samtidig er det en god investering at isolere sit hjem.
Selvom du måske føler, at du i første omgang skal af med mange penge på én gang, vil det på sigt være en investering der gavner dig. Du vil nemlig hurtigt opdage, at du sparer en masse penge på din varmeregning.
Samtidig er det vigtigt, at der er et godt og sundt indeklima i det hjem man færdes i til hverdag, og her er en god isolering især supervigtigt.
Dog skal man huske, at man ikke nødvendigvis skal vælge den første isoleringsmetode, der lige falder en ind, men derimod tage en snak med nogle professionelle, som har forstand på det. Alle huse er forskellige, og derfor vil det også være meget forskelligt fra hus til hus, hvilken metode der vil være mest passende.
Det vil dermed være en god idé, hvis du danner dig selv et overblik over dit hjem og snakker med nogle professionelle, der kan guide dig til den rigtige løsning. Derefter kan du begynde at indhente forskellige tilbud, så du ender med at få den aftale, der vil være den bedste for dig.
Det er bare med at komme i gang med at danne dig et overblik over dine muligheder og få lavet en indvendig facadeisolering på dit hjem i dag.
Kilder:
http://livsstil.tv2.dk/kropogsundhed/2014-10-01-undgaa-skimmelsvamp-i-hjemmet-med-disse-fem-raad
https://www.bolius.dk/saadan-isolerer-du-husets-ydervaegge-indefra-16411
- Nilfisk højtryksrenser – Derfor skal du vælge en Nilfisk højtryksrenser - oktober 30, 2023
- Viden om eternittag og fordelene ved det - marts 30, 2020
- Loftsisolering – Komplet guide til isolering af loft – Alt, du skal vide - juli 1, 2019