Sidst opdateret d. 23-04-2024 af Nanna Petersson
Denne artikel er en del af et tema om isolering, du kan læse de resterende artikler fra temaet her:
- Termografering
- Isolering og efterisolering
- Udvendig Facadeisolering
- Indvendig Facadeisolering
- Gulvisolering
- Hulmursisolering
- Loftisolering
- Isolering af etageadskillelse
- Isolering af krybekælder
Termografi har vundet større indpas i de seneste år. Det er blevet et udstyr, som flere tyer til. Både virksomheder og private.
En termografisk undersøgelse har flere fordele med sig. Et termografisk kamera kan blandt andet hjælpe dig til at finde huller i din energiudledning. Er der steder, hvor der er et større varmeudslip? Og hvad skyldes dette udslip?
Dermed kan du bedre tilpasse din isolering og bedre finde den isoleringsform, som passer til netop dit hus.
Et termografisk kamera er noget, som kommer med en professionel. Derfor er der ingen ved udenom at alliere sig med en ekspert. Og det i sig selv har mange fordele.
I denne guide giver vi dig nødvendige redskaber, så du bliver klogere på, hvad termografering egentlig er. Og hvordan du bedst mulig kan udnytte dens funktion i forhold til isolering af dit hus.
Hvad er termografi?
En termografering er en måling af temperaturforskelle. Helt simpelt. Det er en måling af overfladetemperaturer. Det er vigtigt at nævne, at det ikke kan bruges som et slags røntgenbillede. Kameraet er ikke i stand til at vise, hvilke elementer der er inde i en mur.
Denne termografiske metode bygger på infrarød stråling. Kameraet måler kort sagt den infrarøde stråling og angiver derefter overfladens temperatur. Sætter du kameraet op til en væg, vil du i nogle tilfælde se områder, der skiller sig ud. Og når det sker, er temperaturen i netop det område høj.
En høj temperatur inde i en væg er ofte lig med høj varmeudledning. Et termografisk kamera kan bruges til følgende:
- Undersøge varmeudledning
- Undersøge gavnlighed af efterisolering
- Termograferingen kan afsløre skader eller lignende.
Du kan bruge termografisk undersøgelse være med til at identificere eventuelle problemer med isolering.
Opdager du, at din varmeregning den seneste tid er blevet uforståelig høj? Så kan en håndværker komme forbi med et kamera. Håndværkeren kan undersøge væggene uden at skulle brække noget op.
Kommer der en indikation på højere temperaturer i særlige områder, kan det være et tegn på, at der er noget galt. Enten med isoleringen eller med andet konstruktion inde i væggen. Det er dette, som kaldes kuldebroer. Nu kan det betale sig at åbne op til området og finde årsagen.
Fordelene ved termografi er altså mange. At du kan præcisere din isoleringsmetode efter, hvor der er flest kuldebroer. Det er en stor fordel for den enkelte – særligt i forhold til prisen på isolering.
Går du med tanker om efterisolering, kan du bruge termografien hertil. Hvordan er dit hus isoleret? Hvor meget varme slipper ud? Og heraf vil du kunne vurdere og regne dig frem til, om efterisolering vil være en rentabel investering.
Brug en termografisk undersøgelse korrekt
Når du har fået foretaget en undersøgelse af dit hus, kan du begynde at bruge resultaterne. Er der noget, som indikerer, at en efterisolering vil gavne dit hus? Snak med den fagperson, som har udført undersøgelsen.
Grundet sin faglige viden og erfaring vil energieksperten kunne rådgive dig, om efterisolering er en god idé. Og om det vil være en rentabel investering for dig i forhold til din bolig.
Desuden vil undersøgelsen være med til at give dig en indikation på, hvilken isoleringstype du skal vælge. Og isoleringstykkelsen. Det er klart, at jo tykkere den eksisterende isolering er, jo mindre skal du efterisolere med.
Men er den eksisterende isolering ødelagt, bør du fjerne det hele og isolere på ny. Hvis du skal følge Bygningsreglements krav om isolering, skal den samlede isoleringstykkelse være 300 mm. Dette gælder blandt andet almindelige vægge samt isolering i etageadskillelse.
Kravet til isoleringstykkelser afhænger derfor af, hvor på huset efterisoleringen skal være. Skal du efterisolere et loft, kræves der en isoleringstykkelse på 200 mm. En tommelfingerregel gælder, at hvis isoleringstykkelsen er mindre end 175 mm i dette område, skal du efterisolere.
Når det kommer til hulmursisolering, bør du som minimum isolerer med 75 mm isolering. Hvis du isolerer med granulat, skal isoleringstykkelsen være minimum 125 mm. Dette krav gælder også ved gulvisolering. Det er et krav, du skal isolere med en isolering, som har en U-værdi på højst 0,4 W/m2K.
Dernæst kan du begynde at se på de materialer, du skal bruge til din isolering. Er det mineraluld, stenuld eller flamingo, som er det mest gavnlige for dig?
Det kan være svært at vurdere på egen hånd, hvorfor et samarbejde med en ekspert på området er at foretrække. Så er du sikker på, at du får mest ud af din efterisolering. Og at du ikke overskider særlige krav.
Prisen på en termografisk undersøgelse af dit hus
Den typiske pris på et almindeligt familiehus er 3.0000-8.000 kr. inklusive moms. Prisen herpå afhænger naturligvis af dit hus. Ejer du et større hus, vil prisen også stige.
Det kan måske virke som mange penge at give til en undersøgelse, man ikke får ret meget ud af. Men set i forhold til den varmeregning, du har i vente, så gør det måske mindre ond i budgettet.
Finder den professionelle flere kuldebroer, er der mulighed for at udbedre problemerne. Du skal have en bedre isolering. Om det er en efterisolering eller en fuldstændig renovering, vil undersøgelsen vise.
Når du har det hele på plads og har fået udført en efterisolering, vil du hurtigt tjene pengene ind igen. Din varmeregning vil blive lavere, og du vil få flere penge til familien.
Selvom du kun får udbredt nogle af de kuldebroer, der måtte være, viser det stadig en effekt. Det er naturligvis mest optimalt at udbrede alle varmeudslip. Men økonomien kan være en begrænsning. Og lidt ad gangen har også ret.
Ved de fleste isoleringstyper vil tilbagebetalingstiden være forholdsvis kort. Størstedelen har en tilbagebetalingstid på ét til fem år. Dog tager det længere tid med en investering i gulvisolering om at tjene pengene hjem igen. Til gengæld bliver komforten i dit hjem grundet isolering i gulvet langt bedre.
Prisen kan du selv være med til at påvirke. Afhængig af den håndværker, du vælger, vil prisen ændres. Og det samme med isoleringsmateriale. Hvis du vel at mærke har frit valg. Husk, at det er muligt at få håndværkerfradrag ved en isolerings- eller efterisoleringsopgave.
Kan termografering udføres på alle huse?
Det korte svar er ja. Termografering er til alle huse. Nye og ældre. Og endda sommerhuse eller kolonihaver, hvis du er den heldoge ejer af disse. Ejer du en lejlighed, kan du også bestille en termografisk undersøgelse.
Undersøgelsen skal helst udføres, når der er minimum 12 graders forskel på ude- og inde temperaturen. Det betyder, at undersøgelsen kan udføres fra november til april. Sådan cirka.
Du bør tage højde for, at undersøgelsen helst skal ske, når vejret er overskyet. Solen opvarmer husets overflade. Og disse opvarmninger kan medvirke til forkerte målinger. I dette tilfælde vil det være svært at skelne, hvad der er reelt varmeudslip, og hvad der skyldes solen. Og selv en professionel vil være udfordret her.
Har du bestilt undersøgelsen en dag, hvor solen står højt på himlen, så fortvivl ikke. Det er muligt at foretage undersøgelsen indvendig. Ulempen er, at du ikke har mulighed for at få sokkel og det øverste af væggen med. Der vil altså gå nogle kvadratmeter tabt. Desuden bør du sikre en temperaturforskel på 10 grader.
Nogle teorier siger, at det er muligt at sammenligne en termografisk undersøgelse med energimærket på et hus. Dette stemmer ikke helt overens. Energimærket fortæller den teoretiske varmeforbrug i huset, og hvordan det ligger i forhold til andre huse.
En termografisk undersøgelse viser, hvor du har de dyreste varmesyndere. Og endda uden at skulle ødelægge noget.
Du kan alligevel bruge det til en sammenligning. Hvis du har et energivenligt hus, men din varmeregning er helt hen i vejret, er det nok fordi, der er noget galt. Og så er det muligt at bruge den termografiske undersøgelse til at finde årsagen.
Derfor skal du rådgive dig med en professionel
I princippet vil du selv kunne gå ud og købe et termografisk kamera. Det vil give dig mulighed for selv at udføre undersøgelsen. Du vil have mulighed for at bruge kameraet til efterfølgende undersøgelser. Og det kan måske spare dig et par kroner.
Men det anbefales, at du kontakter en professionel. Uanset om du selv udfører undersøgelsen, eller om det er en professionel, vil der være usikkerheder forbundet. Dette skyldes blandt andet temperaturen i omgivelserne. Ofte vil usikkerhederne være af mindre betydning, men de er der.
Det er naturligvis afgørende, at du kan aflæse billedet på kameraet. Ved du, hvad du skal kigge efter, vil det formentlig være en smertefri proces. Men grundet de mindre usikkerheder kan kameraet vise falske kuldebroer. Og her skal der et professionelt øje til.
En kuldebro er et område, hvor varmeudslippet er særlig højt. Disse falske kuldebroer kan være et resultat af genskæret fra vinduerne. Foretager du den termografiske undersøgelse om vinteren, kan også sneen påvirke målingerne.
Måske kan du fornemme, at en undersøgelse uden den rette erfaring kan være udfordrende. Mildest talt. Det vil ikke være muligt at identificere, hvad der er reelt varmeudslip. Og hvad der usikkerheder og falske indikationer.
Foretager du en termografisk undersøgelse og derefter begynder efterisolering, kan det vise sig ikke at have været nødvendigt. Dette er scenariet, som enhver borger ikke ønsker at stå i. Men det er en reel risiko, du tager, hvis du udføre denne undersøgelse på egen hånd.
Desuden kan du risikere, at forsikringen ikke dækker. Nogle forsikringsselskaber kræver, at det en faglig person som udfører en kompliceret undersøgelse. Især, hvis det er en undersøgelse, der kan medføre store konsekvenser, hvis den behandles forkert.
Kilder:
- Fremtidige trends inden for smoothie blendere - juli 5, 2024
- Opskrifter til lækre smoothies - juli 5, 2024
- Sådan bruges en smoothie blender - juli 5, 2024