Yogamåtte test – De 10 bedste yogamåtter i 2023

4241
yogamåtte

Yoga er blevet yderst populær de seneste år, på trods af at yoga har eksisteret i over 5000 år.  Vi lever i et samfund hvor man bliver presset på arbejdspladsen, ydermere også i dagligdagen. Mange af os glemmer at give os selv et pusterum, hvor man kan få tid til at tømme hjernen for tankermylder. Det er nemlig her at Yoga er yderst effektiv! Både for krop og sjæl. 

En yogamåtte er ikke nødvendigvis bare en yogamåtte. De fås nemlig i forskellige størrelser, farver eller mønstre, og ikke mindst, i tykkelse. Priserne er også varierende. Ved at gennemgå denne test, vil du blive klogere på de mest populære yogamåtter på det danske marked anno 2023. 

Grundlæggende for denne test er, at vi har taget udgangspunkt i andre brugeres erfaringer ved brug af yogamåtterne, og her kan du blive klogere på hvilken måtte der passer bedst til dig. 

Det lægger vi vægt på i denne test

Grundlæggende for denne test har vi lagt vægt på følgende:

Casall Yogamåtte - Exercise Comfort

casall yogamåtte

Fordele

Casall er et svensk mærke som er kendt for deres yoga udstyr, og generelt træningsudstyr. Casall laver yogamåtter i forskellige varianter, og denne er hele 7mm tyk, og derfor dejlig komfortabel. Især god hvis ma døjer med dårlige knæ eller ryg, hvor denne måtte yder en ekstra komfort, end de almindelige måtter. 

Den er 180 cm lang, 61 cm bred og 0,7 cm tyk. 

Denne yogamåtte er ideel til dig, der øsnker ekstra komfort, og har brug for ekstra støtte. Den vejer kun 1 kg og derfor i letvægt-klassen. Den er skridsikker på begge sider, og så har den et fint zigzag-mønster. 

TRÆNINGSMÅTTE TPE

yogamåtte

Fordele

Ulemper

Skal du have en yogamåtte som er tyk og derfor ekstra komfortabel at ligge på. Den kan derfor bruges til både yoga, fitness, rygøvelser, pilates mm. Derudover er den miljøvenlig, da den er lavet af 100% genanvendelig og nedbrydeligt materiale. Dertil er det PVC-fri, latexfri og Chloride fri. Den er også fri for tungmetaller, opløsningsmidler, tilsætningsstoffer, samt andre skadelige stoffer. Materialet er TPE.

Den er 183 cm lang, 61 cm bred og 1,5 cm tyk, og på trods af tykkelsen, så er den faktisk rigtig let. Så man nemt kan have den med til træning, med på rejsen, eller hvor man ny ønsker at dyrke yoga henne. Denne måtte anbefales at bruges kun til indendørs brug. 

Den er også skridsikker, som gør den ekstra god hvis man er lidt usikker på benene, men også hvis man har et glat underlag. Det vil sige, at den er skridsikker på begge sider. Det gælder måde når måtten er tør, men også våd. Der gør også, at måtten har et fint mønster på, og producenten anbefaler at man undlader at have sko på, når man er på denne måtte. 

Yogamåtte MUDRA ØKO-TEX (eco)

Fordele

Ulemper

Denne yogamåtte er produceret i Østrig for producenten Lotuscrafts. Måtten er 100% oeko-tex mærket, og fri for usunde tilsætningstoffer, såsom latex, farvestoffer og DOP. 

Den er 195 cm lang, 61cm bred og 0,5 cm tyk. Når man anvender måtten, kan man ikke mærke at den kun er 5mm tyk, og derfor giver den en god komfort. Den vejer kun 1,6 kg, og derfor er den nem at have med til yogatimen, eller til parken, hvis træningen er rykket udendørs. 

Den har et rigtig fint vaffel-struktur af mønster, og derfor giver et godt “grip” med stabilitet. Denne måtte fås i flere forskellige farver, og derfor kan du købe en der matcher dit outfit. Dertil kan der tilkøbes tasker, bælter, tæpper og håndklæder i samme farve, med høj kvalitet. 

 

Lotus kork yogamåtte

yogamåtte

Fordele

Ulemper

Super fin og enkel kork yogamåtte med logo “Lotuscrafts” på toppen. Den har en neutral kork farve på overfladen, hvor undersiden er sort TPE materiale, som er miljøvenlig.  

Der medfølger en sort bærestrop med denne måtte, som gør det praktisk og nemt at transportere måtte med til træning. Derudover vejer den kun 1,2 kg, som den letteste måtte i denne test. 

Udover at denne måtte har en overflade af bæredygtig kork, så er den også fri for PVC, latex og plasticider. Når du modtager denne måtte, ankommer den også i miljøvenlig og plastik-fri forpakning, som lige giver prikken over i’et. 

Ved køb af denne yogamåtte, er du bevidst om miljø og farlige tilsætningstoffer, og går du meget op i klima og bæredygtighed, så er dette måtten for dig. Prisen er lav i forhold til alle de gode egenskaber denne måtte udtrykker og indebærer. 

Den mønstrede yogamåtte - Gaiam Metallic Medallion Yoga Mat

yogamåtte

Fordele

Flot lilla yogamåtte med sølv mønster. Flot og indbydende, og så er den nem at kende forskel fra andres ensfarvede måtter. Den er 173 cm lang, 61cm bred og hele 6cm tyk. Derfor giver den en god støtte for ven, knæ og ryg. 

Den er lavet af bæredygtigt skum, og nem at tørre af med en klud, hvis den skulle blive beskidt. Producenten er denne måtte er Gaiam, som garanterer holdbar materiale. Måttens overflade er skridsikker, så man opnår bedre stabilitet. 

Det anbefales at du overbevarer måtten uden for solens stråler, den kan godt kan falme og materialet kvalitet vil blive markant ringere, hvis den ikke opbevares ordentligt, hvilket er generelt ved alle måtter. 

Den farverige - Gaiam Vivid Zest Yogamåtte

yogamåtte

Fordele

Billig måtte, som kan bruges til både yoga, pilates, fitness mm. Den fås i 2 farver, sort og lilla. Den er 183 cm lang,  61 cm bred og 0,4 cm tyk. Ikke den tykkeste i denne test, men derudover taler forbrugerne godt om denne måtte. 

Den er i dobbelt lag af TPE og eco friendly og en fylder ikke meget når den er rullet sammen, og kan derfor nemt pakkes væk, når den ikke er i brug. 

Den billige træningsmåtte/Yogamåtte

yogamåtte

Fordele

Ulemper

Billig måtte, som kan bruges til både yoga, pilates, fitness mm. Den fås i 2 farver, sort og lilla. Den er 183 cm lang,  61 cm bred og 0,4 cm tyk. Ikke den tykkeste i denne test, men derudover taler forbrugerne godt om denne måtte. 

Den er i dobbelt lag af TPE og eco friendly og en fylder ikke meget når den er rullet sammen, og kan derfor nemt pakkes væk, når den ikke er i brug. 

Reebok Delta Yogamåtte

yogamåtte

Fordele

Reebok er svær at komme udenom, når man snakker om sport og kvalitet. Deres yogamåtter er nemlig også af lige så god og høj kvalitet. Måtten er sort med reeboks logo og rød og hvid. Og så står der med store hvide bogstaver YOGA på også. Der er huller, så man kan hænge måtten op, hvis man ønsker det. 

Måtten er 173 cm lang, 61 cm bred og 4mm tyk. Den er lavet af blødtskum, og er skridsikker og lyddæmpende. Denne måtte kan også bruges til andre træningsformer, såsom pilates, fitness og andre øvelser. 

Yogamåtte Mandala af uld

yogamåtte

Fordele

Super unik og flot yogamåtte, som er i en flot beige farve med orange mønster midt på måtten, som giver måtten noget spil. Materialet er 100% merino uld. Bagsiden er af bomuld og naturlatex. 

Måtten er 195 cm lang og hele 85cm bred, som næsten minder om et tæppe. Måtten kommer fra producenten The Spirit of OM, som lægger vægt på bæredygtighed, økologi, kvalitet og forureningsfrie processer og produktioner. De er nøje produceret og udvalgt nd til mindste detalje. 

Med denne måtte i ren uld, vil du have en blød måtte, som også kan varme om vinteren. Det giver en tilfredstillende følelse at have bare tæer på uld. Måtten skal håndvasket. Bæretask kan tilkøbes hos samme forhandler. 

Eko® lite yoga mat

yogamåtte

Fordele

Flot måtte som er lilla på den ene side, og sort/grålige farver på den anden. Den er skridsikker og derfor perfekt at lave yogaøvelser på. Eller andre øvelser, hvis man ønsker det.

Den er lavet af naturgummi, som er slidstørk og meget holdbar, hvis den opbevares korrekt. Måtten er uden PVC og uden plast. 99% latex fri. Den er let nedbrydelig og derfor miljøvenlig. Den er 180 cm lang, 61 cm bred og 0,4 cm tyk. 

Denne måtte er et godt valg, hvis man ønsker en måtte der er lavet i fokus på et bedre klima og mindske allergi. Vægte er 2,1 kg. 

Yoga skaber en bro i mellem krop og sind

Hvad er yoga? og hvad er yoga godt for?

Yoga er ikke bare en sport, men en decideret livsfilosof. Når man dyrker yoga, så bliver man mere selvbevidst, mere nærværende i egen tilstedeværelse. Yoga skaber ro og stabilitet, og man lærer at være tilstede i nuet. Hvilket er et super godt redskab, hvis man har et stressende job eller et hverdagsliv med børn, som sætter krav til en konstant. Yoga kan skabe stabilitet og ro, i en stressfyldt hverdag. Når man er igang med yogaøvelserne, er det vigtigt at man er til stede i nuet, at man mærke efter sin vejrtrækning og mærker sine følelser lige nu og her. 

Mange mener at yoga er kedeligt, for piger og ikke en sport for alle. Men her tager mange fejl. Yoga er nemlig noget alle kan lære, og noget alle burde prøve, fordi de fleste bliver faktisk bidt af det. Ydermere, så er det faktisk også sundt for krop og sjæl, og vil minimere stress. 

Yoga tager stort udgangspunkt i åndedrættet. Åndedrættet betyder liv, uden åndedræt, dør vi. De færreste af os lægger faktisk mærke til åndedrættet i dagligdagen, hvilket er ærgerligt. Våres åndedræt afspejler nemlig vores livskvalitet, og generelle mentale sundhed. Åndedrætter kan være et godt redskab, ved angst, anfald og vores generelle mentale velvære. 

10 grunde til at dyrke yoga

Hvor tyk skal en yogamåtte være?

Man kan finde yogamåtter i forskellige længder og forskellige tykkelser. Men hvor tyk skal en yogamåtte være? – Der er ikke noget bestemt svar på dette, for det er op til dig selv. Nogle foretrækker at de er tykke, for at yde en bedre komfort. Hvor andre betyder det ikke det store, om den er 4mm eller 5mm, som de fleste standard yogamåtter er. 

Generelt så er en tynd måtte bedst til yoga, 4-5mm, da jo tyndere den er, jo mere stabilitet giver det. Og dertil er der ikke mange øvelser, hvor man skal ligge på ryggen. Hvis måtten er for tyk, er et sværere at holde balancen i diverse yogaøvelser. 

 

Hvad er forskellen på en yogamåtte og en almindelig træningsmåtte?

En yogamåtte er som regel tyndere (4-5mm), end en almindelig træningsmåtte. En  almindelig træningsmåtte er ca 1cm tyk, og den er tykkere fordi, man som regel har brug for mere støtte/underlag, når man laver diverse øvelser på ryggen, eventuelt med vægte. Nogle foretrækker også en tykkere måtte, hvor de hurtigt bliver ømme under fødderne, eller når man sidder ned. Det er en individuel smagssag, hvad angår måtter. Men som udgangspunkt, er en yogamåtte tyndere end en træningsmåtte. 

yogamåtte

Hvordan finder jeg den bedste yogamåtte?

Der findes efterhånden et hav af udbydere, hvor der forhandles yogamåtter. Det er alt lige fra Coop til specialiseret yoga-webshops. Men før du begiver dig ud i at investere i en ny måtte, så skal di gøre dig nogle overvejelser om måttens egenskaber. Hvor tyk skal den være? ønsker du den er tynd eller lidt tykkere? Hvad skal måttens materiale være? 100% gummi? skal en være økologisk? – Fri for tilsætningsstoffer? hvad med farvepræferencer? mønster? 

Der er rigtig mange ting, som gør at du allerede fra start af, kan udelukke forskellige yogamåtter. Vi kan i hvertfald stå indenfor de yogamåtter, som vi har med i denne test. Har du spørgsmål til nogle af måtterne, skal du rette henvendelse til forhandleren, som du viderstilles til, når du trykker på køb-knappen. Du køber altså ikke måtten, når du trykker på den grønne knap her på vores side, men du vidersendes blot dertil hvor måtten købes bedst og billigst. 

Kan jeg starte til yoga?

Alle kan starte til yoga. Våde børn, unge og ældre mennesker. Man behøver heller ikke at starte til yoga, for yoga er nødvendigvis ikke  en sport hvor man behøver at møde op i en lokale med 10 andre yogaudøvere. 

For heldigvis, så kan man dyrke yoga hjemme foran fjernsynet. Der er nemlig masser af videoer til inspiration til din nye livsstil. Yoga kan nemlig udøves helt alene i et rum med ro og god karma. 

Så ja, alle kan starte med at dyrke yoga, og længere nede, kan du finde ud af om du yoga er noget for dig. 

Det eneste du behøver for at starte er:

Er du yoga-egnet?

Uanset om du er mand eller kvinde, så kan du dyrke yoga. Man taber absolut intet på at begynde, og mærke efter. De fleste mennesker bliver bidt af et ret hurtigt, og mange tvinger lidt sig selv til daglige øvelser, hvis de synes de har et hektisk liv. 

Kan du genkende nedenstående?

Kan du sætte flueben ud for flere af disse ovenstående udtryk, så kan det kun gå for langsomt, at du kommer igang. I sær hvis du føler dig udmattet og let stresset i din hverdag, så er det super vigtigt, at du giver dig selv, min. 15min hvor du lige mærker dig selv efter, lytter til dit åndedræt, og giver dig selv opmærksomhed, for det fortjener du. 

Blot 15min om dagen, lyder måske af meget, hvis man normalt ikke føler at man har tid nok, men det handler om at prioritere. Planlæg, at du i eftermiddag, når du kommer hjem fra job, at du vil bruge min. 15 minutter alene, inden aftensmaden, eller måske efter ungerne er blevet lagt i seng. 15min lyder ikke af meget, men det kan absolut gøre en stor forskel. 

Det er svært at holde fokus i starten

 

Hvis du er helt ny og uvant til at fokusere i et stille lokale, så kan det være svært at holde fokus i starten. Men du lærer det hurtigt. Og med den rette fokus, vil du hurtigt kunne udnytte hvert et minut. Forlæng gerne din træning, så meget du kan. Men gør dig selv den tjeneste, at begynde at fokusere og prioritere dig selv. Du vil hurtigt mærke en inde ro, et boost, hvor du føler at du gør noget godt for dig selv, og faktisk så styrker du både led og gør dine muskler stærkere. 

Normalt ser yogaudøvere ikke særlig stærke ud, men her tager du helt fejl. For synet bedrager. Erfarne yogaudøvere er faktisk ligeså (hvis ikke stærkere) end fitness-udøvere.

Økologisk yogamåtte

Mange af de yogamåtter vi har med i denne test, har du måske bemærket, er eco, øko-tex, økologisk. – Men hvad betyder det egentlig og er det noget man bør foretrække? 

Det er flere aspekter i det. Du skal vælge en økologisk yogamåtte, hvis du først og fremmest har allergi. I en økologisk måtte, er materialet nemlig nøje udvalgt, og der er fri for tilsætningstoffer, som også på sigt, kan give allergi. – Så hvis du har mange allergier eller hudproblemer i forvejen, så bør du foretrække en økologisk måtte. Du bør også gå efter en økologisk yogamåtte, hvis du generelt foretrækker produkter der har omtanke på miljøet og som er bæredygtig. Prisen er ikke nødvendigvis højere af at den er økologisk, hvilket er forskelligt for producenter og forhandlere. Læs beskrivelsen hos forhandleren nøje, inden du køber, for at vide dig sikker på hvad måtten er lavet af. 

Når måtten er økologisk betyder det, at den er: 
yogamåtte

Rengøring af yogamåtten

Når man ligger, sidder og bevæger sig rundt på sin yogamåtte, så er det svært at undgå at der kommer sved på måtten. Af hygiejnemæssige årsager, skal den naturligvis rengøres efter brug, inden den rulles sammen, og lægges ind i skabet. Nogle yogamåtter tåler at komme i vaskemaskinen, andre måtter kan ikke tåle det, og skal vaskes med en specieludviklet afrenser. 

Derfor kan vi ikke give et entydig facitliste til hvordan alle yogamåtter skal rengøres. det anbefales dog ikke at du bruger almindelig sæbevand. Men derimod kan du hjemmebrygge din egen afrenser. – Dette er dog ikke tilfældet for yogamåtter der er lavet af kork og bomuld. 

Der er dog noget du skal være særlig opmærksom på, hvis du ikke ønsker at lave det selv, og investerer i en færdiglavet afrenser. Det er at du skal kigge på ingredienserne. Mange køber nemlig en afrenser som indeholde kemiske stoffer. Hvilket man især skal være opmærksom på, hvis man er allergiker, eller blot ønsker at undgå farlige kemikalier generelt. 

Sådan laver du din egen rensevæske:

Du skal bruge:

Eddike og tea tree oilen er antibakterielle, som fjerne alle bakterier fra måtten, så den kan bruges igen og igen. 

Sådan gør du:

Sådan opbevarer du din måtte​​

Det lyder måske helt skørt, at der ligefrem er en fremgangsmåde i hvordan man skal opbevare sin yogamåtte. Men sandheden er, at hvis du opbevarer måtten efter anvisningerne, så vil holdbarheden blive markant længere, end hvis du ikke gjorde. 

Der er 2 ting der ødelægger måtten

Sol

Sol er noget af det værste for din yogamåtte. Ikke nok med at din måtte bliver mat i farven, så bliver den også skrøbelig og dermed ubrugelig. Den vil miste din elasticitet og den vil blive mindre stabil, or at til sidst revne og gå i stykker. – Det samme gælder sig, når du hænger din måtte til tørre, undlad at tørre den i solen. 

Dog betyder det ikke, at du skal undgå at tage måtten med udenfor, i solskinsvejr. Du kan sagtens tage den med udenfor. Hvis man kan, bør man undgå at lægge den midt i solens stråler, og ej heller lægge yogamåtten på fugtigt underlag. 

Sørg derfor at pakke måtten i en måtte-pose eller ind i et mørkt skab. 

Vand og sæbe

Noget som mange ikke tænker over, når de lige har brugt måtten, så propper de den i vaskemaskinen. Tanken er rar at den er som ny, når den er færdig. Men det er ikke tilfældet for alle måtter. Sørg altid for at undersøge hvordan din måtte anbefales at vaskes. De fleste skal afrensen for bakterier og svedlugt (se ovenover for at lave DIY rensevæske) 

Undgå at gøre din yogamåtte gennemvåd. Det vil ødelægge materialet. Undgå st blive en hvilken som helst sæbe og vaske af med. Indeholder sæben skadelige kemikalier, som vil ødelægge måtten eller give allergi? Nogle sæber ødelægger den skridsikre overflade og underflade, som måtten skal bruges til. Det vil gøre måtten glat og farlig at bevæge sig på, på sigt. 

Følg vaskeanvisningen for din måtte, og lav din egen rensespray, undgå at gøre den alt for våd, og lad den tørre helt (den solens stråler) før den rulles sammen. 

Yogamåtte og transport

Som regel så dyrker man yoga på et yogahold, hvor man skal transportere sin egen måtte. Det kan være noget af en opgave, når den er rullet sammen, og gerne vil folde sig ud. Men der findes nogle forskellige holder til yogamåtten, som gør det nemt at transporte den fra det ene sted til den anden. Og sågar have den med på rejser. 

Der er den lukkede pose:
Den lukkede pose er en god måde at transportere sin måtte på. Især hvis man skal transportere den i regnvejr, da måtten helst ikke må blive våd. Med posen kan den rulles sammen, og lynes, så den ikke bliver våd. Og så er der håndtag. Undersøg dog om den yogamåtte du har eller vil købe, kan passe i tasken, da taskerne er lavet ud fra forskellige yogamåtters mål. 

Den fås også med en snorelukning i den ene ende og håndtag. Og så kan også få yogataskerne i forskellige mønstre og farver, eventuelt matchende med måtten. 

Bærestropperne:
Den mere enkle stil og også billigere måde at transportere sin yogamåtte på. Fås i forskellige varianter, udefra hvordan man finder det mest praktisk for sig selv. Der findes den simple som holde om måtten, hvor kan samtidig kan holde den i hånden eller have over skulderen. Og så den mere simple måde sok er velcro bånd. De kan justeres i størrelsen og passer til de fleste yogamåtter på det danske marked. 

Ulempen er dog, at hvis man transportere måtterne undendørs i regn eller solskinsvejr, så bliver måtten udsat. Hvilket den ikke har godt af. – Man kan også bruge nedenstående yoga stropper til at holde måtten lukket i hjemmet, da den fylder mindre når den er rullet sammen inde i skabet, eller skal stå i hjørnet bag døren. 

Hvor kan man dyrke yoga?

Stranden:
Stranden er et fantastisk sted at dyrke yoga, hvis det altså ikke er badesæson. Havets bølgen kan have rigtig gode terapeutiske effekter. Lukker man øjnene og lytter, kan det give en indre ro. Synet af bølgerne i det høje, horisonten i det fjerne, det er noget der vælter kegler så man kan drømme sig væk. 

Skoven
Tag din yogamåtte med ud i skoven. Sæt dig ned på din måtte, luk øjnene. lyt til fuglene der kvidrer, vinden imellem træerne, musene der skratter imellem bladene. Dét er noget der kan noget! – Når man er i skoven er man omringet af liv, og der er rigtig mange skønne inputs at finde i skoven. 

Yogahold
Det mest optimale, som de fleste også anvender, er det lokale yogahold. Det er især godt, hvis man også søger det sociale i det, eller blot ønsker at blive oplært, eller få inspiration. På trods af at yogaen dyrkes indenfor, så kan man i privaten rykke yogaen udenfor. 

Hjemme
Ingen siger at et et bedre at dyrke yoga sammen ed andre, eller udenfor. Det kan også sagtens lade sig gøre i dit eget hjem. Det kræver blot, at du har mulighed for at undgå at blive forstyrret. For ellers vil det skabe mere kaos end gavn, og man vil have sværere ved at holde fokus. – Kommer du tidlig hjem fra job, så udnyt den tid på at dyrke yoga med din yogamåtte inden der skal hentes unger og dagens daglige gøremål skal klares. 

Nanna Petersson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here