Vaffeljern test 2023 – den ultimative guide til det bedste vaffeljern på markedet

2840

Sidst opdateret d. 17-01-2023 af Nanna Petersson

Løber dine tænder i vand, når du hører ordet ”vafler”? Og er du typen, der elsker at lave vafler til dig selv, din familie eller dine gæster – både til hverdag og fest? Vafler har i lang tid være blandt danskernes favoritter, når det kommer til det søde køkken.

Det er en nem, hurtig og velsmagende form for dessert eller snack, som tilmed er hyggelig at lave og spise sammen – såvel voksne som børn.

Hos Os Med Hus har vi udarbejdet den ultimative vaffeljern test anno 2019, der guider dig gennem junglen af vaffeljern. Vi præsenterer dig her på siden for markedets vaffeljern og giver dig en række gode råd til, hvad du bør være opmærksom på, når du skal vælge og købe det bedste vaffeljern.

Vores vaffeljern-guide bygger på resultater fra førende eksperters nyeste produktanmeldelser og -tests på feltet og giver dig således et opdateret overblik over de mest kvalificerede bud på det bedste vaffeljern lige nu og her.

Med andre ord: Vi klæder dig optimalt på med den fornødne viden, så du nemt og hurtigt kan finde frem til netop dét vaffeljern, der passer perfekt til dine behov (og smagsløg).

I det følgende har vi samlet vores kvalificerede bud på de 10 bedste vaffeljern på markedet i 2023. Nedenfor kan du læse beskrivelser og anmeldelser af de enkelte modeller – både i forhold til fordele og ulemper.


Wilfa – WAS623 Bell – Testvinder

Fordele:

 • Testvinder over flere omgange – senest i 2014
 • Effekt på 1400 Watt
 • Justerbar termostat til nem temperaturregulering
 • Dobbelt ”slip let”-belægning
 • Nem og praktisk rengøring
 • To lysindikatorer, der signalerer, at jernet er varmt, og når vaflen er færdig.

Ulemper:

 • Vaffeljernet er blandt de større modeller på markedet
 • Relativ lang opvarmningstid.

Er du på jagt efter et funktionsdygtigt og effektivt vaffeljern, der leverer sprøde vafler med ensartet afbagning gang på gang, er dette enkle vaffeljern fra Wilfa det oplagte valg.

Wilfa WAS-623 Bell er gennemtestet over flere omgange og har tilsvarende adskillige gange præsteret at blive testvinder. Modellen blev kåret som bedst i test af både Dinside.no, Expressen.se, Klikk.no i 2011, Familie Journalen i 2013 og senest af Hyttemagasinet i 2014. Med andre ord bogstaveligt talt en vaskeægte vinder inden for sin kategori.

Med sin diameter på hele 23 centimeter er du garanteret ekstra store vafler, der tilmed har en god højde og bliver bagt jævnt – både midt på og ude i kanterne. Dette skyldes blandt andet den unikke konstruktion, hvor de indre plader har en højdeforskel på én centimeter, hvilket gør det muligt for dejen at fordele sig jævnt.

Jernet slutter tæt ved lukning, og al luft presses effektivt ud via luftspalterne i den øverste plade.

Vaffeljernet kommer med dertilhørende øseske, så du nemt kan dosere den rette mængde dej og undgår, at overskydende dej løber ud over kanten. Pladerne er designet med dekorativt trykmønster, der giver seks hjerteformede vafler.

Ved hjælp af den justerbare termostat og integreret timer kan du nemt indstille temperaturen på jernet, og de to lysindikatorer giver signal om, hvornår jernet er varmt, og hvornår vaflerne er færdige.

Jernet er udformet i et robust design med gummifødder, der sikrer stabil placering på køkkenbordet, og der er indbygget plads til opbevaring af ledningen i selve jernet. Selvom modellen er blandt de større af slagsen, kan den opbevares opretstående, hvilket sparer plads.

Forhandler Totalpris Læs mere
459,00 Læs mere
484,00 Læs mere

Wilfa – DWA-516

Fordele:

 • To plader med 16 cm i diameter, der hver giver fem hjerteformede vafler
 • Justerbar termostat (1-5 temperaturniveauer)
 • Indikatorlampe, der signalerer, at vaflerne er færdige
 • Smart dobbelt ”non stick”-belægning
 • Praktisk spildrende.

Ulemper:

 • En effekt på 1200 Watt, hvilket giver længere opvarmningstid
 • Mindre vaffelstørrelse (dog et større antal).

Er du typen, der ikke kan nøjes med et vaffeljern med én enkelt plade, men har brug for hele to effektive og rummelige plader, så du kan lave dobbelt så mange sprøde vafler?

I så fald bør du uden tvivl overveje denne funktionelle og brugervenlige Wilfa DWA-516, der giver dig et dobbelt vaffeljern i absolut særklasse.

Endnu engang har vi at gøre med en testvinder hos Tek.no, hvilket er et direkte kvalitetsstempel, der gør modellen til det bedste vaffeljern på markedet p.t. inden for kategorien af dobbelte vaffeljern.

Jernet er udformet i et kompakt og strømlinet design, der trods sin dobbeltkonstruktion ikke optager unødig plads på køkkenbordet eller i køkkenskabet. Det minimalistiske og diskrete design bliver dog ikke på bekostning af den høje funktionsdygtighed og de tekniske egenskaber, der i kraft af den justerbare termostat giver dig mulighed for at tilpasse temperaturen nøjagtig efter dine behov.

De fem temperaturniveauer gør dig i stand til at kunne ramme præcis den grad af afbagning, som falder i din smag – lige fra lyse og gyldne til mørke og sprøde.

Med den indbyggede timer-funktion har du desuden 100% kontrol over afbagningstiden og behøver aldrig bekymre dig om brændte vafler og røg i køkkenet. Du har desuden altid syn for sagen med hensyn til, hvornår jernet har nået den tilstrækkelige temperatur, og hvornår vaflerne er færdige, da den centralt placerede indikatorlampe giver lyssignal herom.

Brugervenligheden er helt i top – ikke mindst grundet ”non stick”-belægningen på pladerne, der gør vaflerne nemme at frigøre og sikrer ubesværet aftørring med klud eller køkkenrulle.

Rengøringen er desuden lettet yderligere grundet den praktiske spildrende, og du skal aldrig døje med overskudsdamp i køkkenet, da jernets indbyggede luftspalter hindrer dette.

Forhandler Totalpris Læs mere

Wilfa BW-1000B – det bedste belgiske vaffeljern

Fordele:

 • Laver to belgiske vafler på samme tid
 • To rummelige plader med ”anti stick”-materiale
 • Sikkerhedslås
 • Justerbar termostat til temperaturkontrol
 • Indikatorlys til orientering om, hvornår jernet og vaflerne er klar.

Ulemper:

 • 1000 Watt, hvilket er en lavere effekt end andre jern på markedet.

Er du til store, høje og luftige vafler, som giver dig fornemmelsen af en ægte og autentisk serveret belgisk vaffel? Netop denne oplevelse kan du opnå med dette smarte, dobbelte vaffeljern fra Wilfa.

Du kan nyde godt af hele to store belgiske vafler ad gangen, og du har fuld kontrol over, hvordan slutresultatet skal være på grund af den justerbare termostat, der nemt og manuelt kan betjenes. Indikatorlampen lyser, så snart både vaffeljernet og vaflerne er klar.

Generelt set afspejler vaffeljernet en høj grad af brugervenlighed, og jernet kan åbnes helt op til en 180-graders vinkel, så du nemt kan hælde dej helt ud til kanterne og let kan komme til med kluden i forbindelse med rengøring.

Derudover har jernet et super praktisk og lille letvægtsdesign, der er nemt at opbevare og kan placeres oprejst, så den ikke fylder i skabet.

De to plader kommer med dybe mønstre, hvilket giver dig en god højde på vaflerne, og du skal ikke frygte for, at dejen brænder fast, da pladernes materiale har en dobbeltglidende ”anti stick”-belægning.

Med denne Wilfa BW-1000B får du super meget brugsværdi for pengene, og den er et super alternativ til de helt dyre modeller på markedet. Vi har at gøre med en semi-professionel model i god kvalitet, der afspejler en høj ydeevne og stabile resultater – hver gang.

Det har kort sagt aldrig været nemmere og sjovere at lave belgiske vafler på stribe.

Forhandler Totalpris Læs mere
379,00 Læs mere
429,00 Læs mere

OBH 6955 Elite

Fordele:

 • Indbygget kontrollampe, der lyser, når jernet er klar
 • ”Non stick”-belægning og nem rengøring
 • Høj effekt på 1600 watt
 • Lang leding på 1,2 meter
 • Variabel termostat (1-5 varmeniveauer).

Ulemper:

 • Stort og langt vaffeljern, der optager en del plads.

Vil du absolut ikke gå på kompromis med størrelsen og antallet af dine vafler, og har du brug for et super effektivt jern, der kan mætte mange munde på én gang? I så fald er dette solide dobbelt vaffeljern fra OBH uden tvivl en god kandidat som det bedste vaffeljern for dig.

Modellen går under navnet ”Elite 6955”, hvilket bestemt ikke er tilfældigt, da du med dette vaffeljern kan lave vafler på ”elite-plan” – sprøde, lækre og som du bedst kan lide dem.

Jernet udmærker sig særligt på to parametre, hvoraf det ene er størrelsen. Vaffeljernet er nemlig dobbelt så stort som normalt og laver 2 x 4 hjerteformede vafler på én gang. Der er altså tale om et produktivt jern, der passer perfekt til husstande med flere børn.

Sagt på en anden måde: OBH 6955 Elite er en ”limousine” af et vaffeljern i rustfri børstet stål, der ikke vinder på at være lille og kompakt, men til gengæld vinder stort på kapacitet, kvalitet og ikke mindst effektivitet i kraft af sin effekt på hele 1600 watt.

Det andet parameter, som vaffeljernet udmærker sig ved, er, at det er et super brugervenligt og stabilt jern med gode basisfunktioner såsom temperaturtermostat og lysindikator. Termostaten gør det nemt at betjene og styre jernets afbagning via fem varmetrin – selv for børn.

Derudover kommer modellen med en lang ledning på 1,2 meter, hvilket er praktisk i et køkken, hvor antallet af stikkontakter ofte er sparsomt.

Så hvis familien mangler et funktionelt vaffeljern, der performer super godt, men som kræver en del plads på køkkenbordet, er OBH 6955 Elite den ideelle løsning for jer.

Forhandler Totalpris Læs mere
379,00 Læs mere
429,00 Læs mere

OBH Nordica Elite Single 6953

Fordele:

 • Anmelderrost vaffeljern
 • Effekt på 1000 watt
 • Super kort afbagningstid
 • ”Slip let”-belægning og nem rengøring
 • Temperaturtermostat (1-5 varmeniveauer).

Ulemper:

 • Producerer kun fire vafler ad gangen.

Er du på jagt efter et vaffeljern, hvor design, kvalitet og pris går hånd i hånd? Alt dette får du med dette simple og visuelt strømlinede enkelt-vaffeljern fra OBH af modellen Elite Single 6953.

Dette vaffeljern er blevet super godt modtaget på markedet og har høstet anmelderroser fra flere eksperter på feltet. Blandt de gode resultater kan nævnes:

 • 4 ud af 5 stjerner hos svenske Expressen.se
 • 5 ud af 6 stjerner hos norske Dinside.no.

Anmeldelserne beskriver blandt andet vaffeljernet som et højeffektivt jern, der især vinder på sin meget korte afbagnings- og opvarmningstid. Du skal således ikke bruge unødig vente- og spildtid, da jernet hurtigt opnår den tilstrækkelige temperatur, hvilket signaleres via den grønne indikatorlampe.

Gennemsnitligt kan vaffeljernet producere op til hele tre vaffelplader på kun seks minutter, hvilket betyder, at du hurtigt og nemt kan lave vafler til både dessert, forret og hovedret til mange gæster samt hele familien.

Modellen giver rigtig god værdi for pengene, da det er en af de relativt billige vaffeljern på markedet inden for sin kategori set i forhold til den høje kvalitet, du får. Jernet er udformet i et lille, kompakt og pladsbesparende design, og det kan placeres oprejst på køkkenbordet eller i skabet uden problemer.

OBH Elite Single 6953 giver dig vafler efter din smag, hvilket du er garanteret med den justerbare termostat med temperaturniveauer fra 1-5. Samtidig kræver jernet minimal rengøring – ikke mindst på grund af den smarte ”slip let”-belægning på de indre plader.

Kort sagt: Lille, praktisk og super effektiv.

Forhandler Totalpris Læs mere
289,00 Læs mere
297,00 Læs mere

Wilfa CC-1 vaffeljern

Fordele:

 • Vaffelplade med flot østerdalsmønster
 • Effekt på 1000 watt
 • Holder til opbevaring af ledning
 • Rende til overskydende dej
 • ”Non stick”-belægning
 • Justerbar temperaturtermostat.

Ulemper:

 • Giver kun én samlet vaffel, som er mindre praktisk at dele.

Vil du gerne have et lidt alternativt vaffeljern, der ikke producerer klassiske, hjerteformede vafler, men derimod vafler med et helt unikt og særligt udtryk? Hvis dette er tilfældet, kan Wilfa CC-1 meget vel være et godt bud på det bedste vaffeljern for netop dig.

Dette vaffeljern kan også kategoriseres som et såkaldt ”krumkagejern”, da det repræsenterer en elektrisk udgave af det gamle og traditionsrige krumkagejern, der oprinder fra Norge.

Jernet leverer én stor krumkage med det ikoniske og smukke ”østerdalsmønster”, der består af flotte mønstre med snirkler. På den måde får du altså en vaffel, der tager sig yderst dekorativt og æstetisk smukt ud på kaffebordet, når du har et selskab på besøg.

Foruden det unikke vaffelmønster er Wilfa CC-1 også et meget let anvendeligt og brugervenligt vaffeljern. Dette skyldes blandt andet det diskrete design med en praktisk indbygget opbevaringsplads til ledningen, hvilket gør det let at pakke sammen og gemme væk i skuffen eller skabet.

Derudover kan du nyde godt af den praktiske dejrende, der sikrer, at eventuel overskydende dej ikke flyder over og sviner. Og du kan hurtigt og ubesværet løfte vaflerne fra pladen og rengøre den grundet den smarte ”non stick”-belægning.

Vaffeljernets justerbare termostat og indikatorlampen giver dig god kontrol over vaflernes afbagning, og den solide konstruktion i børstet stål med gummifødder sikrer god stabilitet og lang holdbarhed.

Forhandler Totalpris Læs mere
299,00 Læs mere

Delonghi SW12C.BK vaffeljern

Fordele:

 • Laver to belgiske vafler ad gangen
 • Integrerede varmelementer, der effektivt fordeler varme
 • Aftagelige plader for nem rengøring
 • Ekstra dybde og høje sider, der reducerer spild
 • Indbygget ledningsopbevaring.

Ulemper:

 • Kun 800 watt, hvilket giver længere afbagningstid.

Går du og drømmer om at kunne få sprøde, store og luftige belgiske vafler til såvel morgen- som aftensmad eller som snack eller dessert? Du behøver såmænd ikke drømme ret meget længere. Dette funktionelle Delonghi SW12C.

BK vaffeljern giver dig nemlig rig mulighed for at producere tykke og lækre belgiske vafler på stribe i dit køkken.

Vaffeljernet kan placeres i kategorien for dobbelt vaffeljern, hvilket betyder, at du får to rummelige bageplader, der tilsvarende giver dig to store belgiske vafler ad gangen – perfekt til morgenmaden i weekenden, når du og din partner skal forkæle hinanden og smagsløgene.

Her har vi at gøre med et super praktisk og anvendeligt vaffeljern, der er intuitivt og nemt at betjene. Jernet udmærker sig blandt andet ved at have plader med ekstra dybde samt høje sider, der minimerer risikoen for spild af overskydende dej.

Derudover en jernet meget nemt at vedligeholde på grund af de aftagelige plader, så du ved rengøring adskiller elektronik og plader. Pladerne tåler tilmed opvask.

Der er desuden indbygget plads til opbevaring af ledningen, og det kompakte, firkantede design gør det nemt at placere jernet hvor som helst i køkkenet, når det pakkes væk.

Til gengæld har vaffeljernet en lidt lavere effekt på kun 800 watt, hvilket kan give lidt længere opvarmning og afbagningstid end andre modeller på markedet.

Forhandler Totalpris Læs mere

Unold 48255 vaffeljern

Fordele:

 • Enkelt ”anti stick”-plade med en diameter på 17,5 cm
 • Producerer fem hjerteformede vafler ad gangen
 • To års producentgaranti
 • Køligt touch-håndtag
 • Medfølgende opskriftsbog.

Ulemper:

 • Relativ lav effekt på 750 watt, hvilket giver længere opvarmnings- og afbagningstid.

Står du og mangler et kvalitetsorienteret vaffeljern, der bogstaveligt talt giver dig garanti for et langtidsholdbart produkt, og som sikrer dig stor brugsglæde og -værdi i flere år? Med dette Unold 48255 vaffeljern får du alle disse kriterier opfyldt.

Vaffeljernet kommer nemlig med en producentgaranti på to år, så du ikke behøver at frygte for udskiftning af jernet et godt stykke tid ud i fremtiden. Jernet udmærker sig særligt i kraft af sit stabile og solide design, hvor der er taget højde for sikkerheden og brugervenligheden.

Dette ses blandt andet ved det praktiske og varmeresistente touch-håndtag, der sikrer dig mod overophedning, så du aldrig brænder fingrene. Du har desuden 100% styr på temperaturforholdene, da termostaten med fem varmeniveauer giver dig den perfekte betingelse for nem indstilling af den ønskede temperatur.

Den rummelige ”anti stick”-plade på hele 17,5 cm giver dig fem flotte og hjerteformede vafler ad gangen. Du må dog væbne dig lidt med tålmodighed, da effekten på 750 watt betyder, at jernet opvarmer lidt langsommere end visse andre modeller på markedet.

Med i købet følger desuden en opskriftsbog, så du kan få inspiration til at lave lækre retter og desserter med vafler.

Alt i alt får du et solidt vaffeljern, der ikke kun sikrer dig producentgaranti, men i den grad også garanti for sprøde vafler med jævn afbagning.

Forhandler Totalpris Læs mere

Tristar WF2119 1000W vaffeljern

Fordele:

 • To lysindikatorer, der informerer om opvarmning og afbagning
 • Én plade med ”non stick”-belægning
 • Indbygget cooling-håndtag
 • Justerbar temperaturtermostat
 • Skridsikre fødder.

Ulemper:

 • Effekt på 1000 watt, hvilket er moderat set i forhold til konkurrentprodukter på markedet.

Er du på udkig efter en vaskeægte vaffeljerns-klassiker, der leverer solide resultater gang på gang, og som holder, hvad den lover? I så fald vil dette Tristar WF2119 1000W vaffeljern uden tvivl være et godt bud på det bedste vaffeljern til dig.

Overordnet set får du et simpelt og pålideligt vaffeljern med én enkelt plade, hvor der er styr på de basale funktioner, som et godt kvalitetsvaffeljern helst skal afspejle. Vaffeljernet er brugervenligt opbygget med en justerbar termostat, der leverer fem temperaturniveauer, en rød og grøn indikatorlampe, der lyser, når jernet er opvarmet, og når vaflerne er færdigbagte samt ikke mindst en ”non stick”-belægning, der sikrer ubesværet rengøring, og at vaflerne slipper let.

Derudover er sikkerheden i top, da jernet er udformet med skridsikre fødder, så apparatet står stabilt på alle overflader, og et indbygget håndtag med cooling-effekt, så det holder sig køligt og modvirker forbrændinger ved berøring.

Der er altså ikke rigtig en finger at sætte på dette solide produkt – ud over at du må tage til takke med en moderat opvarmnings- og afbagningshastighed grundet en effekt på 1000 watt, hvilket dog er et standardmål for mange lignende vaffeljern på markedet.

Og du behøver ikke at slanke pengepungen, da Tristar WF2119 1000W ligger til en yderst favorabel og konkurrencedygtig lavpris.

Forhandler Totalpris Læs mere

https://www.wupti.com/produkter/husholdning/koekkenudstyr/vaffeljern/enkelt-vaffeljern/vaffeljern-tristar-wf2119-1000w

Åviken 904 vaffeljern

Fordele:

 • Tykke aluminiumsplader for perfekt varmefordeling og jævn afbagning
 • To indikatorlamper, der giver besked, når jernet og vaflerne er klar
 • Aftagelig ledning
 • Enkelt plade med ”anti stick”-belægning
 • Kan opbevares opretstående.

Ulemper:

 • Et ”gammeldags” vaffeljern uden justerbar termostat
 • Relativ lang opvarmningstid.

Er du ikke så meget til avancerede teknologiske løsninger og multifunktioner, men søger du derimod et mere simpelt vaffeljern i en standardmodel? I så fald bør du læse med lige her, hvor vi kan præsentere dig for det klassiske vaffeljern Åvilken 904, der skærer helt ind til benet, hvad angår funktionalitet.

Vi har her at gøre med en minimalistisk og meget enkel konstruktion, da vaffeljernet består af én enkelt plade med fire hjerteformede vafler – og ikke meget mere end det. Du får med andre ord, hvad du ser, og produktet leverer, hvad det skal: Sprøde vafler med jævn afbagning.

Du skal altså ikke forholde dig til forskellige funktioner og indstillingsmuligheder, men udelukkende holde øje med, hvornår vaffeljernet er opvarmet, og hvornår vaflerne er færdige, hvilket de to lysindikatorer giver besked om.

Ekspertanmeldelser indikerer, at opvarmningstiden er relativ lang, hvilket du skal være bevidst om. Til gengæld giver den solide ”anti stick”-plade i aluminium en perfekt varmefordeling og dermed et ensartet resultat ved alle fire vafler.

Selve designet er simpelt og smalt, og ledningen er aftagelig, hvilket gør jernet praktisk at opbevare og pladsbesparende.

Så er du til den enkle og ukomplicerede løsning, der placerer sig inden for kategorien af traditionelle (nogle ville måske sige ”gammeldags”) vaffeljern, er Åvilken 904 et rigtig godt bud.

Forhandler Totalpris Læs mere

https://www.wupti.com/produkter/husholdning/koekkenudstyr/vaffeljern/dobbelt-vaffeljern/aaviken-904-vaffeljern

Hvilken type vaffel passer til din smag – og dine smagsløg?

At finde og udvælge det bedste vaffeljern er lettere sagt end gjort. Den endelige (og rigtige) beslutning afhænger af en lang række omstændigheder og overvejelser, der spænder lige fra design, model og funktionalitet til tekniske egenskaber, brugervenlighed og æstetisk udtryk.

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at vafler er et bredt begreb, og der findes mindst lige så mange udgaver af vaflen, som der findes udgaver af vaffeljern. Det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i de mange modeller og finde frem til det bedste vaffeljern. Men i bund og grund er det rette valg et spørgsmål personlige smagspræferencer og behov.

Derfor er det ultimative vurderingskriterium i beslutningsprocessen din egen (knurrende) mavefornemmelse og ikke mindst din personlige opfattelse af, hvad en vaffel er for dig. Dette er vigtigt indledningsvist at få afklaret med dig selv, da det har stor betydning for, hvilket produkt der bedst tjener til dine brugsbehov.

Skal dit vaffeljern eksempelvis kunne lave én stor fem- eller sekstakket ”stjerneform”, der kan skilles ad i flere separate hjertevafler? Eller er en rigtig vaffel for dig mere en høj, luftig og firkantet belgisk vaffel, hvilket kræver et vaffeljern med dybe huller, hvor der er plads til en større mængde dej?

Uanset hvilken vaffel-opfattelse du måtte have, er der med sikkerhed en model, der kan matche dine smagspræferencer – eller rettere sagt smagsløg.

Det handler både om størrelsen og gørelsen

Et andet vigtigt parameter, du bør overveje, når du skal vælge vaffeljern, er, hvilken volumen dit vaffeljern – og dermed også dine vafler – gerne skal afspejle. Markedet bugner med den ene model efter den anden i alle tænkelige størrelse, former og med forskellige vaffelmønstre.

Størrelsen er vigtig at have in mente, da dit vaffeljerns rummelighed har meget at sige i forhold til:

 • Hvor effektivt og hurtigt du kan producere dine vafler (det vil sige antallet pr. bagning)
 • Hvor store og høje dine vafler bliver (det vil sige typen af vaffel).

Du bør derfor overveje, hvorvidt du ønsker et simpelt og relativt traditionelt vaffeljern med én bageplade, eller om du har brug for en større model med to plader, så du kan lave flere vafler ad gangen og dermed mætte mange munde.

Kort sagt: Dit valg af vaffeljern handler ikke kun om gørelsen, men i den grad også om størrelsen.

Æstetiske design og brugervenlighed er afgørende

To andre forhold, som er alfa og omega, når du skal vælge vaffeljern, er på den ene side, hvilket visuelt design du ønsker, og på den anden side, hvilken grad af brugervenlighed du har behov for. Det vil sige både den æstetiske og praktiske dimension af dit vaffeljern.

Hvis vi starter med det æstetiske design, findes der et væld af smarte modeller på markedet, og den moderne teknologi har efterhånden muliggjort, at du kan få effektive vaffeljern i små, kompakte og diskrete design.

Dette kan være vigtigt, hvis du påtænker at have vaffeljernet stående fremme på køkkenbordet – som en slags ”køkken-accessoires”.

Her bør du overveje materialer og farver, som selvsagt er med til at definere det samlede visuelle helhedsindtryk. Mange modeller kommer i dag i et praktisk smart og pladsbesparende design, hvor de kan stilles på højkant og dermed ikke optager unødig plads eller opmærksomhed på køkkenbordet.

Hvis vi betragter brugervenligheden, er det vigtigt at forholde sig til, hvilke funktionelle egenskaber vaffeljernet skal besidde. Skal vaffeljernets indre bageplade eksempelvis være udstyret med en specialdesignet belægning og ”slip let”-funktion, der dels gør det nemt for vaflerne at slippe, og dels gør det ubesværet og let at rengøre vaffeljernet efter brug?

Skal modellen have en høj kant, der kan samle overskydende dej og dermed reducere spild og griseri? Hvilke funktioner skal kontrolpanelet have i forhold til tænd- og sluk-knapper samt justering af varmen? Og skal der være et digitalt display, der informerer dig om temperaturen, så du konstant har styr på (af)bagningen af dine vafler?

Det er blandt andet spørgsmål som disse, du med fordel kan stille dig selv, når du skal tage stilling til dit vaffeljerns praktiske design og grad af brugervenlighed.

Hvor teknisk avanceret skal dit vaffeljern være?

Der er ikke to typer vaffeljern, der er fuldstændig identiske. Hver model har sine tekniske egenskaber og forskellige antal funktioner, og her gælder det om at afklare med dig selv, hvor teknisk avanceret du ønsker, at dit vaffeljern skal være.

Inden du foretager den endelige købsbeslutning, skal du derfor have taget aktivt stilling til, hvor mange indstillings- og justeringsmuligheder du gerne vil have.

Er du eksempelvis på jagt efter et multifunktionelt vaffeljern med adskillige varme-, tids- og timing-indstillinger, der afspejler den absolut førende teknologi på markedet? Eller kan du ”nøjes” med en mere standardorienteret model, der kan det basale, virker godt og ikke kræver, at der skal skrues op og ned på knapper?

Mange modeller er udviklet med smarte signalsystemer, der på forskellig vis giver dig information om, hvornår dine vafler er færdigbagte – eksempelvis via (farve)lysindikationer eller lydsignaler. På samme måde har visse modeller en indbygget sikkerhedsfunktion i form af ”autosluk”, så du ikke behøver at bekymre dig om overophedning, hvis du glemmer at slukke for vaffeljernet.

Alle disse overvejelser kan være anbefalelsesværdige at have med i dine overvejelser, når du skal træffe beslutningen om, hvor teknisk avanceret dit vaffeljern skal være.

Hvor hurtigt skal dit vaffeljern varme op – og bage?

En anden vigtig faktor, der vejer tungt i forhold til valget af vaffeljern, er selve vaffeljernets effektivitet og ydeevne. Eller formuleret med lidt andre ord: Hvor hurtigt dit vaffeljern kan opvarme til den ønskede temperatur.

Der er som sagt forskel fra model til model på, om vaffeljernet kun har én varmeindstilling eller flere temperaturniveauer. Men uanset hvad er det afgørende at undersøge den maksimale temperatur, vaffeljernet kan præsentere.

Dette har nemlig betydning for, hvor hurtigt og effektivt, du kan bage dine vafler – og ikke mindst hvor lang tid du skal vente på, at vaffeljernet er tilstrækkeligt varmet op.

Vaffeljernets ydeevne defineres af apparatets effekt, hvilket angives i måleenheden watt (W). Jo højere effekt og antal watt, desto hurtigere opvarmning og højere temperaturmulighed. Derudover er det vigtigt at undersøge, om vaffeljernet slutter tæt, når det bliver lukket, da dette har indflydelse på, hvor godt apparatet holder på varmen.

Du får en øseske med i pakken, så du nemt kan afmåle den helt rigtige mængde dej.

Vil du bogstaveligt talt have garanti for et langtidsholdbart vaffeljern?

Som bekendt er der intet, der varer evigt. Og det gælder også for elektronisk køkkenudstyr – herunder vaffeljern.

Der er selvfølgelig forskel på kvalitetsniveauet ved de forskellige modeller af vaffeljern på markedet, og du bør altid forholde dig kritisk til produkterne, før du beslutter dig. Det indebærer blandt andet overvejelser i forhold til de anvendte materialer og selve konstruktionen.

Mange begår den fejl, at de udelukkende vurderer vaffeljernets grad af holdbarhed på baggrund af prisen ud fra en overbevisning om, at pris og kvalitet følger hinanden i et 1:1-forhold. Men sådan forholder det sig nu ikke nødvendigvis.

Selvom prisen i visse tilfælde kan være en indikation på produktets kvalitetsniveau, bør du i højere grad vurdere kvaliteten ud fra alle de tidligere nævnte parametre.

Hvis du gerne vil sikre dig et langtidsholdbart vaffeljern – og tilsvarende en langtidsholdbar investering – bør du bevidst gå efter vaffeljern, hvor der er produktgaranti. Mange producenter og forhandlere tilbyder op til 10 års garanti eller mere, hvilket er værd at undersøge.

Sæt pris på dit vaffeljern – bogstaveligt talt

Sidst, men ikke mindst, skal du selvfølgelig lytte til din private pengepung. Prisen er unægteligt et vigtigt parameter at forholde sig til, når du skal vælge et vaffeljern.

Det gælder ultimativt om at finde netop den model, der giver dig mest (brugs)værdi for pengene, og som til prisen dækker dine behov fuldt ud. Og det kan kun du og din privatøkonomi afgøre.

Vaffeljern-test – de 10 bedste vaffeljern på markedet i 2019

Nu er du forhåbentlig blevet lidt klogere på, hvad du med fordel kan være opmærksom på og have med i dine overvejelser, når du skal træffe den rette beslutning om det bedste vaffeljern for netop dig.

Men selvom du er blevet klædt godt på, kan det stadig virke uoverskueligt og vanskeligt at gennemskue de mange bud på vaffeljern, som markedet tilbyder dig. Men bare rolig – hjælpen er nær.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here