Sidst opdateret d. 19-04-2024 af Nanna Petersson
- Tidligere anmeldelser
- Vægt
- Pris
- Damptryk
- Mærke og model
- Udseende
- Brugervenlighed
Næsten alle i husstanden har et strygejern. Det er et af de apparater, der er et must, selv om de fleste ikke rigtig ved hvorfor. Ved du, hvad dit strygejern er til for? De fleste tror, at det kun er til at fjerne rynker fra tøjet, men der er faktisk meget mere i det end det! I denne artikel vil vi diskutere de forskellige typer strygejern, og hvad de bruges til. Vi vil også her fra Osmedhus tale om nogle af fordelene ved at bruge et strygejern, og hvordan du vælger det rigtige til dine behov.
1. Philips Azur dampstrygejern GC4567/80
Fordele
- Stilfuldt og lækkert design
- Effektiv dampstrygejern med 50g/min
- Autosluk, kalkrenser og selvrens
Ulemper
- I den dyre ende
2. TEFAL FV6520E0 strygejern med damp
Fordele
- Ledningsfri
- Slukker automatisk
- Har antikalk- og antidryp-system
Ulemper
- Uhandy at tage med på farten
- Lavt damptryk i forhold til watt
- Fyldt meget på grund af dampstationen
3. Cecotec Dampstrygejern ForceAnodized 550
Leder du efter et kraftfuldt dampstrygejern, der kan klare selv de mest genstridige rynker? Cecotec har dækket dig med deres dampstrygejern ForceAnodized 550. Dette top-of-the-line strygejern tilbyder funktioner og ydeevne, der helt sikkert vil gøre dine vasketøjsdage lettere. Med et kraftfuldt dampskud på op til 220 g/min kan dette strygejern tage sig af selv de mest besværlige rynker. Desuden sikrer den anodiserede aluminiumsålplade glatte, gnidningsfrie resultater på alle typer stof.
Den kan rumme hele 400 ml, som gør det til et af de største vandbeholdere på markedet. Udover det er det en effektiv maskine, som kan både tørstryge og dampe dit tøj, alt efter hvor krøllet det er, og hvad dine behov er.
Designet er stilfuld i hvide, sorte og blå farver. Derudover har det et afkalkningsprogram, så der ikke ophober sig kalk i beholderen eller i selve strygejernet.
Desuden er prisen i den lave ende i forhold til, hvor effektiv apparatet er. Denne model er især velegnet til enhver husstand, både til dem som stryger meget, men også dem, som stryger en gang imellem.
Fordele
- Stor vandbeholder, 400 ml
- Har automatisk afkalkningsprogram
- Kan både dampe og tørstryge
Ulemper
- Ukendt mærke
- Vejer 1,5 kg
4. Singer Steam Craft strygejern
Fordele
- Kan både dampe og stryge efter behov
- Lang ledning
- Har antikalk, autosluk og drypfri funktioner
Ulemper
- Ikke særlig køn at se på
- Ikke så kraftig i forhold til andre modeller
- Tung
5. Electrolux EDB1740LG strygejern
Fordele
- Billig
- Selvrensende og modvirker kalk
- 250ml vandbeholder
- Dampfunktion
Ulemper
- Har et tryk på kun 30g/min
6. Nordic sense ledningsfrit dampstrygejern
Fordele
- Ledningsfri
- Stor vandkapacitet på 320 ml
- Stilrent design
Ulemper
- Er ikke selvrensende
- Fjerner ikke automatisk kalk
7. Braun TexStyle 3 SI 3041
Fordele
- Har FreeGlide 3D SuperCeramic strygesål
- Flere dampniveauer
- Selvrensende
Ulemper
- Forvirrende design
- Ikke trådløs
8. Cecotec Dampstrygejern Iron Expert 8500
Fordele
- Ergonomisk rar at holde på
- Kan både dampe og tørstryge
- Indeholder 1,5 liter
Ulemper
- Ladestationen er stor
- Prisen er dyr
- Tung
Hvad er et strygejern?
Strygejern er husholdningsapparater, der bruges til mange forskellige formål. Den mest almindelige anvendelse af et strygejern er at fjerne rynker fra tøj, men de kan også bruges til at presse tøj, fjerne pletter og endda dræbe bakterier!
Der findes to hovedtyper af strygejern:
- Dampstrygejern
- Tørstrygejern
Dampstrygejern bruger damp til at fjerne rynker fra tøj. De er den mest almindelige type strygejern og kan bruges til alle typer stof. Tørstrygejern bruger ikke damp og er bedst til sarte stoffer som f.eks. silke.
Måske du kunne være interesseret i en tøjdamper? Se dem her.
Fordele ved at bruge et strygejern
Der er mange fordele ved at bruge et strygejern, bl.a
– Fjernelse af rynker fra tøj
– Presning af tøj
– Fjernelse af pletter
– Dræber bakterier
Sådan finder du det rette strygejern
Det kan være svært at finde det rigtige strygejern til dine behov. Med alle de forskellige muligheder på markedet kan det være svært at vide, hvilket strygejern der er det rigtige for dig. I denne artikel vil vi diskutere nogle af de faktorer, du bør overveje, når du vælger et strygejern, og give dig et par anbefalinger, så du kan komme godt i gang.
Kig på mærket
Ikke alle strygejern er lige gode. Nogle mærker er bedre end andre, når det kommer til kvalitet og ydeevne. Undersøg de forskellige jernmærker, der findes, og læs anmeldelser for at se, hvad andre har at sige. Mærkerne, vi har med i denne strygejern test som Electrolux, Tefal og Baun er alle gode mærker, som er anerkendt indenfor elektronik. Men der findes også andre mærker, som du måske ikke kender så godt, men som alligevel kan levere et godt apparat, som kan opfylde alle dine behov du indenfor at stryge tøj og andre tekstiler.
Funktioner
Tænk over, hvilke funktioner du har brug for. Hvilken slags stof har du planer om at stryge? Har du brug for et strygejern med en dampfunktion? Hvad med en selvrensende funktion? Det er alle vigtige faktorer at overveje, når du skal vælge et strygejern. Hvis du planlægger at bruge det primært til kjoleskjorter og bluser, skal du have et strygejern med en højere dampeffekt. Men hvis du mest skal stryge bukser og nederdele, skal du vælge et strygejern med lavere dampydelse. Og hvis du planlægger at bruge det til begge dele, skal du have et strygejern med en dampydelse, der kan justeres.
Pris
Prisen er naturligvis altid en faktor, når du skal vælge et apparat. Men med strygejern får du som regel det, du betaler for. De dyrere strygejern vil have flere funktioner og være af bedre kvalitet. Men det betyder ikke, at du behøver at bruge mange penge for at få et godt strygejern. Der er masser af prisbillige muligheder på markedet, som stadig kan give gode resultater.
Så hvad er det bedste strygejern for dig? Det afhænger i virkeligheden af dine behov. Overvej de faktorer, vi har diskuteret, og tag et kig på nogle af de anbefalede strygejern i denne test.
Hvordan renser man et strygejern?
Det er vigtigt at rengøre et strygejern for at holde det i god stand og forlænge dets levetid. Men det er ikke så svært, som du måske tror. Du skal blot følge disse enkle trin:
- Træk stikket ud af stikkontakten, og lad det køle helt af.
- Tøm vandtanken, og fjern eventuelle mineralaflejringer med en eddikeopløsning.
- Tør sålpladen af med en fugtig klud for at fjerne snavs og rester.
- Rengør dampåbningerne med en tandstik eller en anden skarp genstand.
- Tør strygejernets yderside af med en fugtig klud.
- Når alt er rent, skal du tørre strygejernet helt, inden du opbevarer det.
Sådan er det! Med disse enkle tips kan du stryge dit strygejern. Men hvis du gerne vil blive fri for at rense dit strygejern, så kan du vælge et strygejern fra denne test, som er selvrensende. Det vil sige, at den renser sig selv helt automatisk, så du er fri for det.
Hvordan afkalker man et strygejern?
Det er vigtigt at afkalke et strygejern for at fjerne eventuelle mineralaflejringer, der kan ophobes over tid. Vi har meget kalk i vores vand i Danmark, så hvis du anvender almindeligt postevand fra vandhanen, så vil du også opleve, at der vil danne sig kalk i vandbeholderen. Hvis kalken ikke fjernes, vil det blot ophobe sig, som kan medføre til, at maskinen bliver tilstoppet og går i stykker.
Sådan gør du:
- Træk stikket ud af stikkontakten, og lad det køle helt af.
- Fyld vandtanken med en eddikeopløsning, og lad den stå i 30 minutter.
- Tænd for maskinen, og lad det dampe, indtil vandet er væk.
- Sluk for maskinen, og fyld tanken med frisk vand.
- Lad maskinen køre i damptilstand, indtil al eddiken er væk.
- Tag stikket ud af stikkontakten, og lad maskinen køle helt af.
- Tør så pladen af med en fugtig klud for at fjerne eventuelle rester.
- Fyld tanken med frisk vand, og lad maskinen køre i damptilstand i et par minutter.
- Tag stikket ud af stikkontakten, og lad maskinen køle helt af.
Du har nu et afkalket strygejern. Husk også at være opmærksom på kalkophobning på din gulvvasker.
Hvor varmt bliver et strygejern?
De fleste strygejern har et temperaturområde på omkring 100-200 grader. Men nogle strygejern kan gå helt op til 300 grader. Det er ret varmt! Så hvis du leder efter et strygejern, der virkelig kan få krøllerne ud, skal du overveje et med en højere temperatur. Bare pas på, at du ikke brænder dit tøj!
Læg dog mærke til, at det har ikke nogen betydning på hvor varmt strygejernet kan blive, for der er grænse for, hvor meget du kan stryge med, når du stryger tøj eller andre tekstiler. For at find ud af, hvilken temperatur du skal stryge med, så er du nødt til at kigge i tøjets vaskeanvisninger. Der er som regel et strygejern i forskellige modeller.
Strygeanvisninger
Strygejern med én prik betyder, at temperaturen ikke må overskride 110 grader.
Symbolet der viser er strygejern med to prikker betyder, at du temperaturen ikke må overskride 150 grader.
Dette strygejerns-symbol med tre prikker betyder, at der er mulighed for at stryge med op til 200 grader.
Men hvis du ser et strygejern med et kryds over, så betyder det, at tekstilet ikke kan tåle at blive strøget, og derfor bør det undgås for at bevare kvaliteten.
Skal man stryge med et strygebræt?
Det korte svar er ja. Et strygebræt giver dig en flad og stabil overflade, som du kan stryge på, og det beskytter dit tøj mod strygejernets varme. Det gør det også lettere at stryge omkring knapper og andre svært tilgængelige områder. Hvis du ikke har et strygebræt, kan du bruge et håndklæde eller et tykt stykke karton, men det er ikke ideelt.
Nu, hvor du ved, hvordan du finder det rigtige strygejern til dine behov, kan du trygt gå i gang med den bunke vasketøj. Husk blot at afkalke dit strygejern regelmæssigt og følge vaskeanvisningerne på dit tøj for at undgå at beskadige det. Hvis ikke du har et strygejern allerede og er træt af at gå i krøllet tøj, så bør du investerer i en i dag. Vi håber, at denne artikel af strygejern test har været en hjælp til dig.
- De bedste termokander i test – Find din næste termokande (Test 2024) - juli 5, 2024
- Sådan vælger du den rette askestøvsuger - juni 25, 2024
- Typer af askestøvsugere - juni 25, 2024