Rensning af tag og tagrender

857

Sidst opdateret d. 27-09-2019 af Tim Petersson

Trænger det gamle hjem til en gevaldig overhaling, så kan det være, at det er blevet tid til at få renset en af de første ting, man lægger mærke til ved et hus: taget.

Om der er tale om selve taget i form af en tagrensning eller algebehandling eller bare tagrenderne, så kan der være flere fordele ved at få renset ud og rengjort. Men det kan være noget af et projekt at gå i gang med, så hvad skal du egentlig vide om hele processen?

Det får du svaret på lige her.

Hvorfor er tagrensning vigtigt?

Hvis vi starter med den største flade, nemlig taget, virker det kosmetiske argument som det først forekommende, og da også det, de fleste fokuserer på, når de vælger at få renset taget.

Det giver næsten sig selv, at et helt nyrenset tag, som står som nyt, giver et helt andet udtryk til dit hjem sammenlignet med et mos- og algebevokset tag. Dit hus vil med en tagrensning altså fremstå næsten som nyt, og så er det bare pænere at se på – simpelthen.

Det er dog ikke kun på udseendet, at en tagrensning kan anbefales. Det danske klima er hårdt ved dit hjem, og taget er uden tvivl det mest udsatte, når det skal handle om vedligeholdelse.

I Danmark har vi nemlig relativ høj luftfugtighed, en stor mængde nedbør og ofte hurtige og store temperatursvingninger. Alt det betyder, at dit tag skal udstå en hel del. Det betyder samtidig, at alger og mos nemt gror på toppen, og dét er noget, der tærer på taget.

Foruden klimaets hårde kamp mod den udsatte flade, som kan betyde krakelerede tegl, ender mos og alger nemlig med at fungere som svampe, som suger nedbøren til sig, og som derved kan løfte tagpladerne. Det betyder et utæt tag, og dét betyder en stor økonomisk byrde.

En tagrensning bør derfor ses som en hjælp til dit hjem – for udseendets skyld, men også for holdbarheden af taget og dermed din privatøkonomis skyld. En tagrensning er en investering i fremtiden.

Hvordan foregår en tagrensning?

Både når det gælder tagrensning og tagrenderensning, kan det anbefales at finde en ekspert frem for at gå i gang med projektet selv. Priserne på tagrensning er heldigvis ikke skyhøje, og det er noget de fleste kan klare at betale. Hvis du vil være sikker på at du ikke bliver snydt, når du skal finde en god pris på tagrensning, så kan du f.eks besøge Byggeexpert.dk, som kan give dig 3 priser på din opgave.

Hvis du vælger at betale dig fra det og benytte en professionel tagrenser, så sikrer du dig også at arbejdet bliver gjort ordentligt. En professionel har prøvet det før og ved derfor, hvor faldgruberne ved behandlingen er. Det kan være en uvurderlig hjælp, og i sidste ende ligeledes en investering at overlade sit tag til sagkyndige hænder.

Processen begynder som oftest med en gratis vurdering af dit tag, som de fleste virksomheder tilbyder. Det er nemlig ikke alle tagtyper, som kan renses, eller som bør. Særligt gælder det for ældre huse – altså mere end 10-15 år gamle – hvor det typisk bedre kan betale sig at vente et par år og helt udskifte taget eller få lavet en tagrenovering, fordi disse typisk vil være begyndt at revne.

Finder håndværkeren dog belæg for at rense dit tag, vil projektet begynde med en gennemgang af taget for defekte plader eller andre skader, som man skal være opmærksom på i rensningen. Derefter spules taget frit for alger, mos, skidt og blade med en højtryksrenser. Herefter er det særligt vigtigt, at taget får lov at tørre helt, så man ikke indkapsler fugt i den efterfølgende behandling med enten maling, lak eller en hel algebehandling – som ligeledes afgøres af eksperten.

Det vil dog altid være en god idé at få behandlet sit tag, da det netop øger holdbarheden af taget og huset i sig selv. Især algebehandlingen er populær. Det er en supplerende skum, som desinficerer taget, og som holder det frit for skidt og mos i år fremover. Behandlingen afhænger som sagt af ekspertens vurdering og bestemmes ud fra tagets belægning samt det udtryk, du selv gerne vil have.

Er tagrenderensning lige så vigtigt?

Som nævnt bør fokus på dit hjems ydre vedligeholdelse ikke kun ligge i tagets bestand, men i høj grad også i tagrendernes. Er disse ikke ordentligt rensede, kan det nemlig have store konsekvenser for murenes forfatning.

Hvis dine tagrender er stoppede, betyder det, at alt den nedbør, vi har, ikke kan løbe af huset og ned i kloakken via tagrenderne. I stedet vil vandet næsten prelle af de forstoppede opsamlere og løbe ned langs muren.

Det giver sig selv, at det er en dum situation at stå i, idet situationer som disse hurtigt fører til vandskader på murværket og isoleringen. Endnu en gang er din økonomi i høj grad på spil her.

Tagrenderensning er dog nemmere at gøre selv end tagrensning. Der kan dog godt være groet mos eller alger her også, hvilket tærer på metallet. Det er derfor altid en god idé også at få renset tagrenderne ordentligt af en ekspert en gang imellem, så du har tagrenderne så længe som muligt.

Hvad skal du være opmærksom på?

Som en afsluttende note kan det ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at se sig om her – endnu en gang for at passe på din egen økonomi. Det kræver eksempelvis ingen uddannelse at blive tagrenser, så du vil typisk støde på mange lykkeriddere på det store internet.

Brug din sunde fornuft, og ’shop’ rundt imellem de forskellige udbydere af rensning, og så burde der ikke være noget problem.

En anden ting, som er lige så vigtig at være opmærksom på her, er din forsikring. Skulle uheldet være ude med et utæt tag på grund af manglende vedligehold – som ses i form af alge- og mosbevoksning på taget – ja, så dækker forsikringen altså ikke skaderne på huset.

Skader i denne forbindelse betragtes nemlig ikke som, hvad selskaberne betegner som ”pludselig skade” på huset, i og med, at algerne jo har groet på taget længe. Det betegnes derimod som en manglende vedligeholdelse af taget, hvorfor du selv må betale for skaderne.

Det kan altså betale sig at tænke sig om, hvad enten du har med taget eller tagrenderne at gøre. En hurtig vedligeholdelse i form af en stiv kost en gang imellem burde kunne udsætte projektet, men du må for alt i verden ikke underkende vigtigheden af behandlingen, hvis det trænger. Det er pengene værd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here