Helt grundlæggende, så fungerer et stegetermometer sådan, at den måder kernetemperaturen. Det gør den i spidsten af en metalstang, og ud fra hvilken model det er, så har den en eller flere sensorer, som den registrerer ud fra, og melder videre til apparatet.
Når man bruger et stegetermometer, så monterer man metalstangen i kødet, så den er i midten af det hele, det er altså hér, at du får den mest præcise temperatur. Hvis spidsen ikke er i midten af kødet, vil temperaturen være upræcis, og du vil derfor risikere, at kødet får for lidt, eller for meget.
Hvorfor ønsker man egentlig at vide kernetemperaturen?
Det gør man for at opnå kødet veltilberedt, og så perfekt som muligt. Har man ikke et stegetermometer, kan man først se hvor gennemstegt kødet er, når man skærer i det. Derfor kan man ved hjælp af et stegetermKernetemperaturen afhænger af hvilket slags kød du steger.
Du kender helt sikkert til udtrykkende, rød, medium, gennemstegt. Det er et udtryk for, hvor tilberedt kødet er.
Rødt
Ønsker man sit kød rødt, så skal det tilberedes/steget i kortest tid. Her er kødet, ironisk nok, stadig rødt, men ikke råt! – Folk der ønsker sit kød rødt, kan være fordi det skal være nemt at tygge, og de kan godt lide følelsen af, at kødet nærmest smelter på tungen. – Hvornår kødet er rødt, afhænger af kødtypen.
Medium
Er er noget de fleste fortrækker sit kød. Når det er medium gennemstegt, så har det nået den optimale kernetemperatur, og i stedet for at det er rødt, som ovenstående, så er det lettere rosa, når det er medium tilberedt. Her er konsistensen lidt hårdere, end når det er rødt. Her skal der tygges lidt flere gange, før det kan sluges. Hvornår kødet er medium, afhænger af kødtypen.
Gennemstegt
Når det er gennemstegt, så er det, som ordet siger, stegt igennem. Her er konsistensen endnu hårdere, og der skal tygges flere flere gange. Når det er gennemstegt, så er det ikke rødt eller lyserødt, men samme brunlige farve, som resten af kødet. Gennemstegt kød foretrækkes, af de mennesker, som afskyr rødt kød. Hvornår kødet er gennemstegt, afhænger af kødtypen.