Sommeren er over os. Det betyder en masse timer udenfor, hvor vi kan nyde de (forhåbentlig) mange solskinstimer, som den danske sommer kaster af sig. Men for mange er sommeren også lig med masser af arbejdstimer i haven med klargøring, oprydning og andet trivielt arbejde. Tid, der kunne være blevet brugt på noget andet og mere interessant.
Alle, der har have, ved, at det kommer med mange forpligtelser, når haven skal holdes i ave. Ellers bliver man hurtigt begravet i ukrudt, brændenælder og irriterende efeuplanter, der bare venter på at overtage i haven. For ikke at tale om de mange træer, der hvert år har brug for en grundig beskæring.
Men sommeren er også perioden, hvor vi forbereder os på vinteren. Det indebærer blandt andet, at der skal klargøres brænde til vintermånedernes kulde. Alle, der har prøvet at klargøre brænde før, ved, hvor stort et arbejde det kan medføre. Derfor er det også vigtigt at have det rigtige udstyr, så opgaven kan foregå en del lettere.
Hos ’Os med Hus’ vil vi gerne hjælpe dig godt på vej i den kommende havesæson. Derfor har vi lavet denne test af brændekløvere, så du kan finde den bedste brændekløver til dit behov. Vores guide indeholder også fifs og tricks til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal investere i en brændekløver. Vores mål med denne testguide er at give dig det allerbedste overblik, så du føler dig godt klædt på til opgaven og kan vælge den mest optimale brændekløver.
Derudover afslutter vi hver gennemgang af vores brændekløvere med en liste over specifikationer for den enkelte brændekløver. Det er med til at skabe et bedre overblik over den enkelte maskines funktioner, og du kan dermed bedre sortere i de egenskaber, du ønsker. Eksempelvis hvor lang kløvelængde, hvor mange watt samt hvilken kløveretning eller returhastighed du ønsker, din brændekløver skal besidde.
Power Split 830V
- En brændekløver med masser af kraft og pondus
Med Power Split 830V-brændekløveren fra Texas får du en potent elektrisk brændekløver på hele 3.000 watt med et 380 volt-stik, der har et tryk på 8 tons. Du kan dermed hente meget hjælp hos din brændekløver, når du skal forcere bunken med træ, da den har en kløvebredde, der går helt op til 50 centimeter.
Brændekløveren fra Texas har en kløvehastighed på 15 sekunder, når den kører uden belastning. Dens fulde returhastighed er derimod kun sølle 4 sekunder. Du kan dermed hurtigt få noget fra hånden med Power Split 830V’en som din makker.
Du kløver brændet ved at stille træet på Power Split 830V’ens platform, hvor selve kløvningen foregår lodret. Du har selv fuld kontrol over stemplets placering, da du selv kan indstille det trinløse stempel. Det er derved helt op til dig at bestemme, hvor langt stemplet skal køre op.
Specifikationer for Power Split 830V:
- Nettovægt: 105 kilo
- Effekt: 3.000 watt
- Kløvelængde: 25 til 50 centimeter
- Kløveretning: lodret
- Returhastighed: 4 sekunder
- Trykkraft: 8 tons.
Fordele
- Punktérfri hjul
- Stor kløvebredde på op til 50 centimeter
- Naturlig og behagelig arbejdshøjde
Ulemper
- Kræver 2 personer at indstille kløvehøjden, hvilket kan begrænse arbejdssituationen
Du kan også fastlåse stemplet til et bestemt mål. Hvis du kløver mindre stykker træ på omtrent 25 -28 centimeter, kan du eksempelvis fastlåse den til 30 centimeter i stedet for at gøre brug af hele længden. Ønsker du at fastlåse længden, gøres det let ved hjælp af en fingerskrue.
Du skal dog være opmærksom på, at det kræver to mand, hvis du ønsker at justere kløvehøjden. Når man når den ønskede position, skal en anden person nemlig slukke for kløveren, så man kan stramme fingerskruen på højdestangen. Det kan ordnes i et snuptag, men det kræver dog som sagt en hjælpende hånd at klare opgaven.
Selve arbejdet med Power Split 830V’en foregår ganske behageligt, da platformen, hvor man placerer træet, er placeret i en naturlig og behagelig arbejdshøjde. Du slipper derved for en akavet arbejdsposition, der i værste tilfælde kunne føre til smerter.
Ryobi RLS4A
- En lille og fleksibel brændekløver
Brændekløveren fra Ryobi er et rigtig godt valg til dig, der ønsker en lille og funktionel brændekløver. For selvom Ryobis brændekløver ikke hører til blandt de største, så får du stadig meget valuta for pengene. Den har nemlig en kløvebredde på op imod 52 centimeter, hvilket er ret godt gået, den beskedne størrelse taget i betragtning.
Du skal heller ikke frygte for sikkerheden, når du arbejder med Ryobi RLS4A-brændekløveren. Den er nemlig udstyret med en særdeles stærk ramme, hvilket sikrer, at træstykket bliver holdt sikkert på plads under kløvningen. Selve kløvningen bliver udført med en trykkraft på 4 tons. Igen må Ryobi RLS4A-brændekløveren siges at kunne stå distancen. Også selvom den kun har en egenvægt på omkring 45 kilo.
Specifikationer for Ryobi Brændekløver RLS4A:
- Nettovægt: 45,5 kilo
- Effekt: 1.500 watt
- Kløvebredde: 52 centimeter
- Kløveretning: vandret
- Returhastighed: Ikke oplyst
- Trykkraft: 4 tons
Fordele
- Let at transportere
- Stor kløvebredde på 52 centimeter
- Ikke særlig tung i forhold til lignende modeller
Ulemper
- Ikke så mange tons trykkraft
Derudover er det værd at fremhæve, at Ryobi RLS4A-brændekløveren er ganske let at betjene og manøvrere rundt med. Den er nemlig udstyret med to gedigne og holdbare hjul, der gør den let at transportere frem og tilbage. Desuden har den gummibelagte håndtag, der gør den behagelig at betjene, når den skal transporteres rundt.
Modsat Texas’ Power Split 830V, der havde lodret kløveretning, er Ryobi RLS4A-brændekløveren udstyret med en vandret kløveretning. Det betyder med andre ord, at træet lægges ned på platformen på den lange led, hvorefter det kløves midt over. Det er derfor let at placere uden at skulle tage hensyn til tyngdekraften og skæve stykker træ.
Ryobi har generelt et godt renomme inden for haveredskaber, blandt andet inden for deres mange Ryobi-hækkeklippere. Så selvom denne brændekløver ikke er så stor og prangende på papiret, så vil vi gerne give Ryobis produkter vores anbefalinger med på vejen. Det er et mærke, der kan gøre havelivet lettere for mange haveejere. Og det indbefatter også Ryobi RLS4A-brændekløveren.
Trolla 8 tons vertikal
- En brændekløver med masser af power
Den næste brændekløver i denne test hører til blandt de tungere drenge. Her får du nemlig – ligesom ved Texas’ Power Split 830V – en brændekløver med en trykkraft på 8 tons. Ergo er der masser af power at hente i denne model fra Trolla også. Men modsat Power Spilt’en kan modellen fra Trolla faktisk tage yderligere 5 centimeter. Og med en kløvebredde på 55 centimeter hører Trolla 8 tons vertikal-brændekløveren til blandt de brændekløvere med den største bredde i denne test.
Trolla Brændekløver 8 tons vertikal har, som navnet også antyder, en vertikal – eller lodret – kløveretning. Det betyder med andre ord, at træet placeres på platformen, hvorefter det bliver kløvet oppefra og ned. Den har 2-håndsbetjening, der er let at anvende og er desuden CE-mærket.
Specifikationer for Trolla Brændekløver 8 tons vertikal
- Nettovægt: 103 kilo
- Effekt: ikke oplyst
- Kløvebredde: 55 centimeter
- Kløveretning: lodret
- Returhastighed: Ikke oplyst
- Trykkraft: 8 tons.
Fordele
- Kraftfuld trykkraft
- Let at flytte rundt
- Stor kløvebredde på 55 centimeter
- CE-mærkning
Ulemper
- Fylder meget
Selve kløveren er placeret på et stativ med transporthjul, hvorfor den er ganske let at transportere rundt – også selvom den vejer over 100 kilo. Det gør den utrolig anvendelig i haven, da den kan flyttes efter brug. Du skal derfor ikke døje med at slæbe tunge stykker træ hen til brændekløveren, men kan flytte brændekløveren hen til træet og kløve det på stedet. Det vil din ryg og lænd formentlig takke dig for i længden.
ALKO LSH 520/5 2200W
- En billig brændekløver med gode muligheder
Denne guides næste brændekløver hører til blandt testens billigste modeller. Men lad ikke prisen afskrække dig. Der er nemlig masser af valuta at hente i ALKOs LSH 520/5 2200W-brændekløver. Og den beskedne brændekløver har da også hele 2.200 watt og er derfor oppe at lege med de store drenge.
Men størrelsen på ALKO LSH 520/5 2200W-brændekløveren er helt klart maskinens force. Den er nemlig utrolig praktisk. Især for personer med en mindre have. Eller personer, der ikke har meget plads til opbevaring i haveskuret, garagen eller carporten. Her er ALKO LSH 520/5 2200W-brændekløveren ideel, da den ikke optager meget plads.
Samtidig betyder den lave vægt på brændekløveren – blot 61 kilo – at den er let at transportere rundt i haven, så man kan benytte den, hvor den gør gavn. Den leveres nemlig med et monterbart understel, så den både kan stå sikkert på underlaget OG er let at flytte rundt på.
Specifikationer for ALKO LSH 520/5 brændekløver 2200W
- Nettovægt: 61 kilo
- Effekt: 2.200 watt
- Kløvebredde: 52 centimeter
- Kløveretning: vandret
- Returhastighed: Ikke oplyst
- Trykkraft: 5 tons
Fordele
- Favorabel pris
- Gode ergonomiske arbejdsbetingelser
- Slidstærke materialer i pulverlakeret stål
Ulemper
- Mellemleje i forhold til antal af watt
Brændekløveren fra ALKO har en liggende – eller vandret – kløveretning, hvorfor det er let og problemfrit at kløve sit brænde. Samtidig er den professionelle 2-hånds-sikkerhedsbetjening med til at højne din brugeroplevelse. Denne form for betjening sørger nemlig for, at driften er sikker, og at træet bliver kløvet nøjagtigt.
ALKO LSH 520/5 2200W-brændekløveren har en 230 V-motor, der har en ydelse på 2,2kW. Du løber derfor ikke tør for power, når træet skal kløves. Samtidig er der også en god kløvebredde at gøre godt med. Kløvebredden går nemlig op til hele 52 centimeter. Det gør det let at kløve selv genstridige og store stykker træ. Dette understøttes desuden af trykkraften, da brændekløveren har hele 5 tons power bag sin kløvning.
Også med ALKO LSH 520/5 2200W-brændekløveren har man tænkt nøje over brugerens arbejdsbetingelser. Kløveren har nemlig en ganske behagelig arbejdshøjde, der sikrer de bedste betingelser under arbejdet. Du undgår derfor dårlige arbejdsstillinger undervejs.
Derudover er det værd at fremhæve, at brændekløveren fra ALKO er udført i slidstærke materialer og har blandt andet en kraftig kløvekile. Desuden er en del af komponenterne også pulverlakerede, hvilket er med til at beskytte dem mod korrosion.
ALKO LSH 370/4 brændekløver 1500W
- Lille, fleksibel og testens billigste brændekløver
Med den følgende testkandidat går vi endnu et hak ned i prisen. Det er nemlig denne guides billigste model. Men det er heldigvis ikke ensbetydende med, at brændekløveren ikke kan stå på mål for en omgang hårdt arbejde. Og den lever for alvor op til mottoet om ”hellere være lille og vågen”.
Denne gang er det også en model fra ALKO, som vi skal kaste vores blik på. Nemlig ALKO LSH 370/4 1500W-brændekløveren, der er en særdeles brugbar brændekløver til små og mellemstore haver. ALKO beskriver selv denne model som ”lille, kompakt og stærk”, og der er da helt sikkert også hold i denne beskrivelse.
Den kompakte størrelse gør den utrolig brugbar for personer med mindre haver og opholdsrum, da den er pladsbesparende i forhold til mange af denne tests andre modeller. Og så har den en vægt på sølle 48 kilo – det laveste i denne test – og er derfor let at flytte rundt i haven. Den lave vægt og det kompakte design gør den desuden ideel for personer, der ikke har den fysiske formåen til at flytte rundt på tunge maskiner. Det kunne derfor være et godt supplement til haven for en ældre målgruppe.
Specifikationer for ALKO LSH 370/4 brændekløver 1500W
- Nettovægt: 48 kilo
- Effekt: 1.500 watt
- Kløvebredde: 37 centimeter
- Kløveretning: vandret
- Returhastighed: Ikke oplyst
- Trykkraft: 4 tons.
Fordele
- Testens billigste model
- Pladsbesparende og let at transportere
Ulemper
- Kløvebredde på 37 centimeter (testens korteste)
Derudover skal det fremhæves, at brændekløveren fra ALKO er let at betjene. Den er en såkaldt liggende model, hvor træet placeres på platformen og kløves vandret. Det gøres let med hjælp fra den professionelle 2-hånds-sikkerhedsbetjening, der desuden sørger for, at kløvningen foregår helt sikkert, og at træet kløves helt nøjagtigt.
ALKO LSH 370/4 1500W-brændekløveren er udstyret med en pålidelig 230 V-motor, der opererer med en 1,5 kW ydelse. Den hører derfor også til blandt de lavest ydende – når det kommer til watt – i denne test på linje med Ryobi RLS4A-brændekløveren. Og ligesom brændekløveren fra Ryobi, så har ALKO LSH 370/4 1500W-brændekløveren en trykkraft på 4 tons.
Men her hører sammenligningen med Ryobi-modellen også op. For ALKO-modellen kommer lidt til kort i forhold til kløvebredden på Ryobi-modellen og testens øvrige modeller. Den har nemlig kun en kløvebredde på 37 centimeter og er derved også testens korteste. Denne klippebredde vil formentlig være rigelig for de fleste, men det er værd at have med i sine overvejelser. Omvendt ligger prisen på ALKO LSH 370/4 1500W-brændekløveren også et pænt stykke under de andre i denne test, hvorfor prisen for nogen måske opvejer den kortere kløvebredde.
Endnu en fordel, der er værd at fremhæve ved ALKO LSH 370/4 1500W-brændekløveren, er, at den ligesom sin storebror ALKO LSH 520/5 2200W er udført i slidstærke og solide materialer. Og denne model er også udstyret med dele i pulverlakeret stål, der er med til at øge brændekløverens levetid og beskytte den mod korrosion.
ALKO LSV 550/6 brændekløver 3000W
- En kraftfuld brændekløver til den store have
Som testens sidste brændekløver er valget endnu en gang faldet på en model fra ALKO. Denne gang er det ALKO LSV 550/6 3000W-brændekløveren, der har fanget vores opmærksomhed med dens mange gode kvalifikationer. Kløveren hører til blandt de større modeller og er derfor god, hvis du har en mellemstor eller stor have, hvor du ofte står over for at skulle håndtere store mængder af træ. I så fald har du en god samarbejdspartner i ALKO LSV 550/6 3000W-brændekløveren.
Også ved denne model har ALKO valgt at give et par beskrivende ord med på vejen. De kalder nemlig ALKO LSV 550/6 3000W-brændekløveren for ”Variabel, nøjagtig og stærk”. Alle de egenskaber man ønsker sig, når bunkerne af ubehandlet træ hober sig op i haven.
Modellen er som sagt overordentlig potent. Det gør den især velegnet til kløvning af store stykker træ, som ellers ville være svære at håndtere. Men selvom brændekløveren er stor, betyder det ikke, at den ikke arbejder præcist. Den er nemlig udstyret med en 2-hånds-sikkerhedsbetjening med integreret sikkerhedsbeslag. Denne feature sikrer en sikker drift og ikke mindst en præcis kløvning af træet. Du kan derfor helt selv justere, om du vil have din brændekløver til at skære tynde eller skråtskårne træstykker.
Generelt er der masser af sikkerhed at hente i ALKO LSV 550/6 3000W-brændekløveren. Hvilket er en virkelig rar fornemmelse, når man arbejder med så store maskiner. Brændekløveren har ikke mindst en stor grundflade, som giver den en god stabilitet. Man føler virkelig, at den er godt grounded med sin solide konstruktion. Selvom konstruktionen er god, bør du altid sørge for at placere brændekløveren på et fast og jævnt underlag, så du optimerer din sikkerhed under arbejdet.
Specifikationer for ALKO LSV 550/6 brændekløver 3000W:
- Nettovægt: 98 kilo
- Effekt: 3.000 watt
- Kløvebredde: 55 centimeter
- Kløveretning: lodret
- Returhastighed: Ikke oplyst
- Trykkraft: 6 tons.
Fordele
- Stor kløvebredde på 55 centimeter
- Integreret sikkerhedsbeslag
- Stor grundflade, der giver god stabilitet
- Let at transportere på ujævnt terræn grundet brede hjul
Ulemper
- Fylder en del
Der er ingen tvivl om, at ALKO LSV 550/6 3000W-brændekløveren ikke er en lille, fiks sag. Faktisk vejer den godt til og ligger på en vægt omkring 98 kilo. Men den tunge vægt er opvejet af designet, så du stadig får maksimal fleksibilitet. Brændekløveren er nemlig udstyret med brede hjul, så den er let at transportere. Også selvom din have skulle byde på et ujævnt terræn.
Modsat de foregående to ALKO-brændekløvere i denne test er ALKO LSV 550/6 3000W-brændekløveren udstyret med en lodret brændekløver. Denne kløver kan klare træstykker på helt op imod 55 centimeter. Den er udstyret med en 230 V-motor, der har en ydelse på 3,0 kW.
Trykkraften ligger på 6 tons, hvilket er blandt de højeste i denne test. Det er hydraulikpumpen af høj kvalitet, der giver denne ydelse med maksimalt tryk. Men ALKO LSV 550/6 3000W-brændekløveren må dog alligevel se sig slået på trykkraften af Power Split 830V-brændekløveren fra Texas, der ligger i toppen med imponerende 8 tons.
Hvad er en brændekløver?
I denne guide har vi forsøgt at give dig et godt indblik i, hvilke gode modeller inden for brændekløvere der findes på markedet. Vi håber, du er blevet klogere. Men måske sidder du stadig med en fornemmelse af, at du ikke helt er klar over, hvad en brændekløver er, og hvordan den bruges? I så fald kommer vi dig til undsætning.
En brændekløver er – som navnet også antyder – en maskine, der kløver brænde. Men det kan godt skabe forvirring, da folk bruger forskellige termer om brændekløvere lidt i flæng. For foruden begrebet brændekløver går de undertiden også under navne som eksempelvis brændeklipper, hvilket kan forvirre.
Men en brændekløver og en brændeklipper er faktisk ikke helt det samme, selvom termerne som sagt ofte bliver brugt i flæng. For mens en brændekløver kløver træet på langs, så vil en brændeklipper derimod klippe et langt stykke træ i ”mundrette” bidder. Derfor kan de to typer maskiner bruges i forlængelse af hinanden, så man først bruger brændeklipperen til at dele træet op i mindre bidder, hvorefter man med brændekløveren kan flække dem til håndterbare størrelser, der er lige til at putte i brændeovnen.
De fleste vil næppe få brug for en brændeklipper også. Ofte kan arbejdet klares med en almindelig motorsav, som mange haveejere i forvejen ligger inde med.
Derfor bør du investere i en brændekløver
Som beskrevet indledningsvist, så kan det være hårdt arbejde at have en have. Ikke mindst hvis det er en ældre have med masser af træer, der skal vedligeholdes. Og har man ikke en brændeovn, så kan turene til genbrugsstationen blive mange – og besværlige – hvis man ikke kan håndtere sit træ ordentligt.
Samtidig er kasseret træ en kæmpe ressource, man dårligt kan tillade sig at lade gå til spilde. Og hvis du opvarmer dit hus med brændeovn, kan havens ressourcer være en virkelig god kilde til at spare nogle penge, hvis træet alligevel ikke skulle bruges. Og hvorfor skulle man bruge penge på at få leveret kløvet træ, når man kan gøre det selv? Samtidig kan man få lidt sved på panden og spare et par timer i motionscenteret. Det må siges at være win win, ikke sandt?
Men med en brændekløver i haven er du også sikker på, at du har det rigtige udstyr til at holde din have ved lige. De fleste kender til følelsen af, at opgaverne i haven kan hobe sig op. Og et fældet eller væltet træ i haven, der bare bliver liggende, hvor det er faldet, kan altså virkelig tale til ens dårlige samvittighed, hver gang man kigger på det. Men med en brændekløver som makker i haven er det hurtigt at forvandle et væltet træ til en nydelig bunke kløvet brænde, der faktisk kan pynte som baggrund i haven.
Hvilken brændekløver er bedst?
Det kan være svært at svare på, hvilken brændekløver der er den bedste. Det kan nemlig sidestilles lidt med at stille spørgsmålet ”hvilket køleskab er bedst?” For det er der også flere svar på. Et campingkøleskab er næppe det bedste valg, hvis du bor i en herskabsvilla. Omvendt vil et såkaldt amerikanerkøleskab nok ikke egne sig til et kollegieværelse. Så det handler i høj grad om at finde det bedste valg til dig. Og der er jo som sagt stor forskel på folks behov og situationer.
Der er ingen tvivl om, at nogle af de store, dyre modeller kommer med en lang række gode egenskaber, ligesom de stort set kan klare enhver opgave, de står overfor. Men det kan være at skyde over målet at vælge en sådan model, hvis de på ingen måder matcher ens behov.
Omvendt vil du formentlig blive rigtig træt af at have kastet penge efter en af de mindre modeller blot for at opdage, at du havde brug for meget mere power til at klare dine kløveopgaver. Derfor kan det være en god investering, hvis du vælger en større og mere kraftfuld model, så du også kan bruge din brændekløver på længere sigt.
Derudover findes der også to typer af brændekløvere. Nemlig med henholdsvis vandret/horisontal kløveretning og lodret/vertikal kløveretning. Ofte er de større modeller med lodret kløveretning, da denne type kan give den største trykkraft, hvilket vores guide også har båret præg af. Som vores testguide nemlig viste, så havde den dyreste model en trykkraft på hele 8 tons. Og samme kraft opnås ikke hos de vandrette modeller i denne test.
Hvad skal jeg være opmærksom på, inden jeg investerer i en?
Det er let at blive fristet af de mange gode maskiner, der findes inden for brændekløvere. Og forhåbentlig har vores guide været med til at give dig et klarere indblik i, hvilken model der kunne være det rette valg for dig.
Men en brændekløver kan være en dyr investering. Derfor bør man heller ikke kaste sine penge efter den første og den bedste model. Det kan nemlig betale sig at gøre sig sine overvejelser, så man kan finde den bedste brændekløver til sine behov. Både når det gælder den korte og den lange bane.
Den bedste indikation på, hvilken brændekløver du bør vælge, finder du uden for din hoveddør. Nemlig din have. Hvor stor er din have? Har du en lille parcelhushave på 1.000 kvadratmeter eller bor du på en stor landgrund, der måske råder over arealer med træer og skov? De to typer haveejere vil givetvis ikke have det samme behov, når det gælder brændekløvere.
I denne test af brændekløvere har vi fundet frem til nogle af de bedste brændekløvere på markedet, men hvilken der matcher dine behov bedst, er det dig, der er eksperten i. Alligevel vil vi gerne give dig nogle af vores bedste staldtips, når det kommer til at vælge den rigtige brændekløver.
Igen er det værd at kaste et blik på haven. Den er nemlig en god sladrehank. Hvordan er den indrettet? Har du rigelig med plads i skuret eller garagen? Hvordan ser terrænet ud? Har du fladt eller kuperet terræn i din have? Og har det i så fald betydning for, hvilken brændekløver du skal vælge?
Alle disse spørgsmål kan tjene til inspiration til at blive klogere på dine behov. Eksempelvis er det vigtigt at huske på, at en brændekløver ikke er en statisk størrelse. Den skal kunne flyttes rundt og bruges, der hvor behovet er. Og har du eksempelvis en have, der er svær at forcere på grund af et kuperet terræn, bør du vælge en model, der ikke er alt for tung eller som har brede hjul, så den er let at komme rundt med.
Derudover kan det være en rigtig god idé at fremtidssikre sin brændekløver en smule. Og selvom vi ikke ønsker at prakke dig en dyrere eller større model på, end du behøver, så kan det alligevel være en fordel at vælge en model, der er et nummer større, end man har behov for. For det er ikke noget problem, hvis man har en brændekløver, hvis funktioner man ikke bruger. Omvendt er det virkelig irriterende at stå med en brændekløver, der ikke kan stå på mål med ens ønsker, eller som man hurtigt vokser fra. Så ender det formentlig blot med at være penge lige ud ad vinduet. Og det er en virkelig ærgerlig følelse.
Hvilken brændekløver skal du vælge?
I denne guide har vi som sagt forsøgt at give dig det bedste overblik over nogle af de bedste brændekløvere på markedet. Vores mål har været at klæde dig bedst muligt på til at kunne træffe det rette valg, når det gælder om at finde den bedste brændekløver til dig.
Men her stopper vores kompetencer også. Det er nemlig dig, der er ekspert i dine behov. Men forhåbentlig har vores guide gjort dine overvejelser lidt lettere for dig. Uanset om du søger en kraftfuld og dyr brændekløver, en fleksibel og billig brændekløver eller bare er på jagt efter et godt brændekløver-tilbud. Men vi kan godt garantere for kvaliteten af de brændekløvere, der fremgår af denne test.
Tænk over din arbejdsstilling, når du benytter din brændekløver
Når man bruger mange timer i haven på fysisk hårdt og krævende arbejde, er det vigtigt at have øje for sin arbejdssituation. På den måde er du nemlig med til at minimere risikoen for at tilrane dig eventuelle skader eller smerter.
Arbejdssituationen bør du også tænke ind i dine overvejelser, inden du kaster dig over en bestemt type brændekløver. Derfor bør du gå efter en brændekløver, hvor du har en god arbejdshøjde, der passer til din højde.
Der findes også mindre brændekløvere på markedet, der har korte ben, og som kan sættes på et bord. De er ganske alsidige og er for det meste også temmelig billige. Men prisen afspejler naturligvis også kvaliteten. Og du vil derfor næppe kunne finde en model, hvis kræfter kan matche brændekløverne i denne test.
Samtidig skal du også huske på, at træet jo skal løftes op på platformen på brændekløveren. Derfor må den heller ikke blive for høj, da du dermed overanstrenger dig unødigt. Det er også årsagen til, at de mindre bord-brændekløvere kan komme til kort, da man immervæk skal løfte træet et godt stykke op over bordhøjde.
Sikkerhed er også alfa og omega, når man arbejder med en brændekløver eller andet tungt maskinel. Derfor har vi i denne test også kun valgt brændekløvere, som lever op til de allerhøjeste sikkerhedskrav og som eksempelvis har integreret sikkerhedsbeslag eller kræver to mand at indstille. Alle tiltag, der er med til at højne din sikkerhed under arbejdet. Men samtidig kan producenterne kun sikre deres produkter til en vis grænse. Det er også op til brugeren at anvende produkterne forsvarligt.
Derfor anbefaler vi også, at man altid er påpasselig med, hvordan man opstiller sin brændekløver. Du bør derfor altid sikre, at din brændekløver står placeret på et fast og stabilt underlag. Derudover er det også vores anbefaling, at du benytter de 3 S’er, når du arbejder med din brændekløver. Nemlig sikkerhedssko, sikkerhedsbriller og sikkerhedshandsker. På den måde er du klædt godt på til opgaven. I bogstavelig forstand.
Hvilken olie bruges til brændekløveren?
Det er naturligvis svært at give et entydigt svar på, da der findes mange forskellige mærker på markedet, der laver olie til brændekløvere. Så det er i høj grad et spørgsmål om præferencer inden for brands.
Dog er det vigtigt, hvilken type olie du vælger at fylde på din brændekløver. Du skal nemlig anvende hydraulisk olie til din brændekløver. Som tommelfingerregel anbefaler vi, at du udskifter din hydraulikolie minimum en gang om året. Gerne lidt oftere, hvis du er særlig flittig til at bruge din brændekløver.
Når du skifter den hydrauliske olie, skal du samtidig kontrollere alle samlinger og alle slanger for utætheder. Derudover skal du tjekke olie på både motoren og på hydraulikbeholderen.
Det har også betydning for olien, i hvilke områder du anvender din brændekløver. Anvendes den i områder, hvor temperaturen har tendens til at være ustadig og svinge meget, kan der dannes kondens i olietanken. Kommer der kondens i olietanken, medvirker det til, at olien bliver nærmest mælkehvid og skummende. Sker dette, kan det resultere i ødelagte pakninger. Så hold øje med tilstanden på din olie. Og ser du tegn på kondens, så skift olien. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
Husk, at du ikke må bortskaffe kasseret olie i naturen. Ifølge gældende lovgivning skal olien derimod afleveres på genbrugsstationen.
Leje af brændekløver – kan man det?
Nogle vil hellere leje end at eje. Og det er fuldt ud forståeligt, hvis der er tale om en engangsforestilling. Ellers kan det blive et dyrt, kort bekendtskab at kløve sit brænde.
Ønsker du ikke selv at investere i en brændekløver, er det heldigvis ikke obligatorisk. Det er nemlig muligt at leje en brændekløver. Ofte vil større byggemarkeder have afdelinger, hvor det er muligt at leje en maskine. Det samme gør sig også gerne gældende hos lokale planteskoler eller maskinstationer. Så spørg i dit lokalområde.
Ofte vil du skulle leje brændekløveren på time-, dags- eller ugebasis. Alt efter dit behov. Vær dog opmærksom på, hvor lang tid du har brug for at leje brændekløveren til opgaven. For der kan komme ”bøder” på, hvis du ikke afleverer den i god tid. Og det kan være en irriterende udgift, når man ikke er forberedt på den.
Hvis man aldrig har prøvet at kløve brænde før, kan det være en fordel at leje brændekløveren i en lidt længere periode, end man egentlig regner med at skulle bruge den. Selvom de fleste modeller er enormt lette at betjene, så kan det kræve lidt tilvænning, hvis man aldrig har prøvet det før. Så hellere have lidt ekstra tid at løbe på, så man ikke kommer til at stresse undervejs. Det er nemlig den hurtigste vej til at skabe grobund for arbejdsskader. Så sæt god tid af – og nyd en kop kaffe eller to undervejs.
- De bedste termokander i test – Find din næste termokande (Test 2024) - juli 5, 2024
- Sådan vælger du den rette askestøvsuger - juni 25, 2024
- Typer af askestøvsugere - juni 25, 2024