Udvendig facadeisolering – Komplet guide til facadeisolering

7293

Sidst opdateret d. 17-07-2022 af Tim Petersson

Denne artikel er en del af et tema om isolering, du kan læse de resterende artikler fra temaet her:

Facadeisolering en af de tre metoder, du kan anvende til at isolere dit hus. Facadeisolering kaldes også udvendig facadeisolering.

Hvis du gerne vil opnå en stor energibesparelse, er isolering af facaden en god løsning. Denne type isolering pakker så at sige dit hus ind i isolering, og så kan du selv forestille dig, hvordan det er med til at holde på varmen.

Når du isolerer dit hus, vil du opleve flere positive ændringer. Som det tydeligste vil du kunne se en ændring på din varmeregning. Denne bliver med garanti mindre, idet, du bruger mindre energi, medvirker du til et lavere CO2-udslip.

Inden du efterisolerer din bolig, bør du naturligvis sikre dig, at det er rentabelt. Det vil sige, at du får en tilbagebetaling i forhold til udgiften. Isolering af den udvendige side af huset er desuden med til at øge værdien på din bolig. Går du med tanker om at sælge dit hus, vil du kunne sætte det til en højere pris.

Læs med i denne guide og bliv klogere på, om du skal investere i en udvendig isolering.

Gør det nemt for dig selv

Bestil 3 tilbud på Udvending facadeisolering

Så er du også sikker på at få den bedste pris på opgaven!

Reklame

Hvad er facadeisolering?

Facadeisolering er isolering af husets facade. Med en udvendig isolering når du omkring hele boligen. Fra sokkel til tag. Og derfor vil du opleve en økonomisk besparelse på din årlige varmeregning.

Desuden bliver alle bærerende konstruktioner af dit hus bliver en del af isoleringen. Det betyder, at disse konstruktioner bliver beskyttet mod regn, vind og temperaturændringer. Og dermed vil du opleve en længere levetid på disse.

Facadeisolering kan anvendes ved nybyggeri og som efterisolering på din bolig. Ved nybyggeri er der forskellige krav, som du kan forholde dig til. Dette gælder blandt andet, om du ønsker en fremtidssikret investering, eller om du ønsker at opfylde behovet for mindstekravet.

Hvis du renoverer din bolig, er det ifølge Bygningsreglementet et krav, at du forbedrer energikvaliteten. Og her kan udvendig isolering være en god mulighed. Om du skal lave isolering på ydersiden af dit hus ved nybyggeri eller ved renovering, bliver beskrevet længere nede.

Denne type udemærker sig på alle huse. Dog er den særlig gavnlig på ældre huse. Her vil den udvendige isolering være med til at dække eventuelle skader og skavanker. Det kan være revner i mursten eller defekte fuger.

Når ydermuren på din bolig bliver isoleret, bliver din ydervæg nu til indervæg. Det vil sige, at du får en ekstra væg omkring din bolig.

En udvendig ændring og isolering af dit hus er altså mere end blot besparelser på varmeregningen. Du vil få en nyt udtryk på dit hus. Og du har mulighed for at ændre det æstetiske udtryk.

Desuden kan du med en renovering med facadeisolering være med til at øge brandsikkerheden. Du kan i denne proces lave justeringer, således din bolig bliver langt mere tryg. Og billigere at bo i for din familie.

Derfor er udvendig facadeisolering en god ide

Udvendig isolering er omtrent 30 procent mere energieffektiv end indvendig isolering. Dette er den største fordel af dem alle. Derfor må udvendig isolering tages i betragtning, hvis du går med overvejelser valg af isolering eller efterisolering.

Dette skyldes, at den denne isolering ikke bliver begrænset af noget. Hverken gulve eller skillevægge. Du isolerer blot hele området omkring huset.

Denne forholdsvis store procentdel på energieffektiviteten vil tydeligt kunne ses som en reduktion i varmeregningen. Et lavere energiforbrug afspejler også lidt et lavere CO2-udledning. Og dermed et positivt tiltag for vores miljø.

De største fordele ved facadeisolering er mange. Sammenligner vi med indvendig isolering og hulmursisolering, vil det blandt andet gælde, at husets indre areal bevares.

Ved indvendig isolering mister du nogle kvadratmeter, som går til isoleringen. Faktisk sker der en udvidelse af dit hus, og enhver isolering, der har betydning for dit husareal, skal meddeles til Bygnings- og Boligregisteret. Skal du engang sælge dit hus, vil der stå et større kvadratmeterareal.

Som nævnt bliver alle husets konstruktioner beskyttet. Hvis du ønsker en visuel forklaring, kan du se isolering af facaden som en regnjakke. Den beskytter mod, at fugten vil trænge gennem isoleringen og komme ind i huset.

En af de større fordele er, at du ikke skal ændre på eksempelvis varmerør. Disse installationer kan blive, hvor de er. Dette skyldes, at ingen isolering skal ind i hulmuren. Dette sker på ydersiden. Og det medfølger en besparelse i både tid og penge.

Slutteligt vil en udvendig isolering være temperaturregulerende. Den oprindelige mur på dit hus er med til at holde på varmen og kulden, hvilket skyldes, at der er isoleret på en effektiv måde mellem muren og luften i det fri. Når du sætter en facadeisolering på, vil isoleringen virke som en slags radiator om vinteren og fungere som et køleelement om sommeren.

Forskellige isoleringstyper til udvendig facade

Når du skal vælge materiale til din facadeisolering, skal du tage højde for flere ting. Det er blandt andet vigtigt, at du vælger et materiale, der er brandsikkert. Derudover kan du vælge materialer, som er lavet på en energivenlig og bæredygtig måde. Men naturligvis uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Du kan naturligvis bruge traditionelt isoleringsmåtter af ståluld. Dette ved de fleste, hvad er. Og de ved, at det virker. Du kan også vælge at bruge mineraluld og puds. Det vil sige, at mineralulden placeres direkte på ydervæggen. Mineraluld er en kombination af stenuld og glasuld. Dette er begge genbrugsmaterialer.

Flamingo og teglskaller er endvidere materialeprodukter, der anvendes. Disse indsættes på facaden og bliver dækket af forholdsvis tynde mursten. Dermed bliver ændringen i husets ydervægge ikke radikal. Flamingo består af genanvendt papir og lignende.

En anden mulighed er såkaldt kingsplan. Det vil sige, at den eksisterende isolering erstattet af tyndere sten. Dette er en forholdsvis omfattende arbejdsproces. Ser du det som en investering, vil det være den mest moderne og rigtige energiløsning.

Her er det begrænset, hvor meget du ændrer på husets facade. Denne metode vil typisk spare dig for 15-20 cm i den samlede tykkelse. Hvis du ikke bryder dig om en tyk facade, er dette løsningen til dig.

Når du skal vælge det rigtige isoleringsmateriale, er det bedste råd, at du kontakter en ekspert. En energiekspert ved, hvilket materiale der vil passe ind i din bolig. Og særligt i forbindelse med din eksisterende isolering.

Ønsker du alternative isoleringsmaterialer til din facade, findes der også råd herfor. I takt med den øgede fokus på klimaet, er disse alternativer kommet mere på banen. Igen er den bedste ide, at du skal rådføre dig med en energiekspert på området.

Sådan kan du isolere en udvendig facade

Når du skal isolere dit hus, kan det ske på følgende måder:

  • Indvending facadeisolering.
  • Hulmursisolering
  • Udvendig facadeisolering.

Ved indvending isolering bliver dit hus isoleret på husets indervægge. Med hulmursisolering isolerer du hulmuren mellem ydre- og indervæggen. Når du skal isolere den udvendige facade, kan det gøres på to måder.

Det kan ske ved at sætte isoleringsmåtterne direkte på ydervæggen. Herefter pudser du. Denne løsning kan kun bruges, hvis dine ydervægge er opført i tunge materialer. Materialerne skal være stærke nok til at holde vægten på den isolering, der bliver opsat.

Den anden løsning er at bygge et treskelet uden på den eksisterende ydervæg. Isoleringen monteres inde og udenpå dette treskelet. Begge disse løsninger velegner sig til efterisolering af din facade.

Den løsning, du vælger, afhænger i høj grad af dit ønske og dit hus. Vil en ny facade klæde dit hus? Det er vigtigt at overveje, om puds eller facadebeklædning vil passe bedst til dit hus.

Når du skal have isoleret den udvendige facade af dit hus, er det vigtigt at starte i bunden. Det er en god ide at starte i sokkelhøjde og herfra bevæge sig opad.

Når du husker sokkelisolering, kan du spare mellem 50 og 100 kWh pr. m. Du skal sørge form at sokkelisoleringen bliver beklædt med en passende overflade. Det skal til stadighed ligne en sokkel. Desuden er det vigtigt, at den kan modstå tryk.

Skal du facadeisolere dit helt nye hus, sker det som en del af byggeprocessen. Dette kan være en fordel, da du ikke har set husets færdige facade før. Der vil ikke være en radikal ændring for dig.

Mangler du en visualisering af, hvordan det egentlig ser ud? Så kan du se denne video. Her får du et indblik i, hvad det er, der forventes.

Videoen er produceret af skalflex.

Priser på udvendig facadeisolering

Når du skal beregne prisen på isoleringen af facaden, er der flere aspekter at tage højde for. Udover valg af materiale har fremgangsmåden også betydning.

Som udgangspunkt er en facadeisolering er dyr investering. Det er et omfattende projekt, der kræver en del arbejdstid.

Gør det nemt for dig selv

Bestil 3 tilbud på Udvending facadeisolering

Så er du også sikker på at få den bedste pris på opgaven!

Reklame

Som tommelfingerregel vil der være en kvadratmeterpris på 940kr. pr. kvadratmeter. Denne vurdering er lavet ud fra en isoleringstykkelse på 100 mm. Og er tage fra sokkel til tag.

Inden du kaster dig ud i en isolering af facaden, bør du regne på, om det kan betale sig. Som oftest vil det være en rentabel investering. Selvom udgiften hertil er forholdsvis høj, vil du kunne opleve en besparelse på 5.000 – 10.000kr.

Overordnet set vil prisen på facadeisolering direkte på ydervæggen og på et træskelet ligge nogenlunde ens. Som oftest vil det ligge på et prisniveau omkring 1.500 – 2.300 kr. pr. kvadratmeter.

Isolering direkte på ydervæggen regnes ud fra kvadratmeterprisen samt arbejdsløn til håndværkeren.

Ved opsættelse af et træskelet skal du betale for et nyt skelet, isoleringen samt arbejdsløn. Arbejdstiden ved denne fremgangsmåde kan variere. Og derfor kan det i nogle tilfælde være en smule dyrere.

Vælger du at isolere ydervæg og sokkel på samme tid, vil du opleve en besparelse på din regning.

Det, som kan ændre prisen på din isolering, er isoleringstykkelsen. Jo tykkere du ønsker at isolere, jo mere skal du bruge. Og jo dyrere bliver det.

Har du allieret dig med en håndværker, må du huske at tilføje arbejdslønnen. Ligeledes har du mulighed for at trække på håndværkerfradraget.

I en husstand er det muligt at få op til 12.000kr. pr. person i fradrag. Så det er uden tvivl noget, som du må undersøge. Ligeledes kan du i mange tilfælde søge om diverse energitilskud.

Håndværkerhjælp eller gør-det-selv?

Ligesom med andre håndværksmæssige projekter kan du gøre det selv. I dette tilfælde kræver det dog en del erfaring.

Som udgangspunkt er en udvendig facadeisolering en kompleks opgave. Og det er en tidskrævende opgave.

Du kan dog godt selv give dig i kast. Sørg for at skabe de bedste rammer for din arbejdsplads. Det er en god ide, hvis du anskaffer dig en vindspærre. Denne gør det muligt for dig at arbejde på projektet i længere tid, og du er ikke afhængig af en tidsramme.

Ligeledes kan det være en god ide, hvis du rådfører dig med en arkitekt eller lignede. Du har en stor mulighed for at ændre din boligs facade. For det første kan det være uoverskueligt selv at stå med. Dernæst er det altid en god ide med et professionelt øje. Hvis du laver en fejl, kan det være omfattende at rette op på igen.

Som du måske fornemmer, at isolering af din facade et større projekt. Og det er derfor, at flere vælger professionel hjælp. Ofte kan de fleste firmaer give et uforpligtende tilbud.

Her anbefales det, at du indhenter tilbud fra forskellige håndværkere. Hvor er den bedste pris til pengene? Og kan du lide det, som firmaet står for?

Vælger du at gå i gang selv, anbefaler vi, at du har en ekspert med på råd. Som det mindste som en kontrol for at det, du har lavet, er korrekt.

Netop fordi det kan have stå stor betydning, hvis der sker en fejl, er en kontrol uundværlig. Denne kontrol af en ekspert koster naturligvis også. Men forsøg at tænk på, hvis der nu var en fejl. Så er de 2.000 kr. på en rådgiver givet rigtig godt ud.

Kender du kravene til udvendig facadeisolering?

Når du isolerer udvendigt, at der flere krav, du må overholde. Og vi ved, at det kan være en jungle at finde rundt i. Derfor har vi forsøgt at give dig et overblik over de krav, som du skal være særligt opmærksomme på.

Inden du går i gang med en isolering af den udvendige facade, skal du se, hvor bred du ønsker denne. Skal du isolere op til 30 cm, er det nødvendigt, at du søger byggetilladelse. Ønsker du at isolere op til 25 cm som facadeisolering, er en byggetilladelse ikke nødvendig.

Derudover skal der ifølge Bygningsreglementet være 2,50 meter fra hus til skel. Når du sætter isoleringen op, kan det betyde, at afstanden bliver mindre. I sådanne tilfælde er det vigtigt, at du søger dispensation.

Når du øger tykkelsen på din isolering, påvirker det som nævnt andre elementer i husets facade. Her er det vigtigt, at du både overholder kravene, men også flytter det en tilpas afstand. Både så det ser æstetisk flot ud. Men i høj grad også for den praktiske anvendelse.

Inden du går i gang med isolering af facaden, er det en god idé, hvis du tager en snak med din forsikring. Hvor står du i forhold til eventuelle fugtskader? og hvordan er du dækket? Informer dit forsikringsselskab om dine planer. På den måde arbejde du hele tiden åbent, og du er sikker på, at du gør alt det rigtige.

Bygger du nyt, og ønsker du en isolering af facaden, kan du som nævnt tage stilling til at opfylde mindstekravet. Derudover vil en udvendig facadeisolering i et nybyggeri være med til at give konstruktion minimale kuldebroer. Dette angives af Rockwool, som er et anderkendt firma, der producerer traditionel isolering. Dermed er det med til at opfylde diverse krav vedrørende lav-, passiv- og næsten-nul-energibyggeri.

Her skal du være opmærksom ved udvendig isolering

Når du isolerer udvendigt, er det vigtigt, at du husker tag, døre og vinduer. I forhold til taget kan det være nødvendigt at forlænge tagkonstruktionen. Idet, at ydervæggen bliver tykkere, vil døre og vinduer sidde længere inde i facaden.

I forhold til taget er det ikke en sikkerhed, at tagudhænget når ud over den nye facade. Og det er det, du skal være opmærksom på.

Når du isolerer, er det vigtigt, at du har et dampspærre. Denne er med til at sikre mod fugt. Og dermed skimmelsvamp på længere sigt.

Det er korrekt at placere dampspærren en tredjedel ind i isoleringen. Husk, at den skal placeres mod den varme side. Selvom du har et dampspærre, kan der være risiko for fugtskader. Disse risici fremkommer, hvis dampspærren er placeret forkert.

Inden du går i gang med en facadeisolering, skal du overveje en ekstra gang. For det kommer til at gå betydning for udseendet på din bolig. Og det kan blive en stor ændring.

Idet husets vægge bliver tykkere og vinduer, og døre får en ny placering, kan huset netop få et helt andet udtryk. Herunder kan der være risiko for, at der undervejs dukker uforudsete problemer op. Når der skal flyttes på eksempelvis tagudhænget samt døre og vinduer, kan man opdage uventede skader eller problemer. Og så skal de udbredes før, du kan gå videre.

I forhold til facaden er der også en mulighed for at gøre husets smukkere at se på. Alle de småprojekter, du gerne vil have ændret, de kan ske ved denne proces. Derfor bør du gøre dig nogle overvejelser om, hvordan du ønsker den nye facade.

Kilder:

https://www.rockwool.dk/konstruktioner/vaeg/facadeisolering-og-facaderenovering/facader-med-puds/fordele-ved-facadeisolering/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here