Verdens dyreste kaffe

3054
Kaffe der bliver hældt op i en kaffekop

Sidst opdateret d. 06-05-2024 af Nanna Petersson

Kaffe er danskernes foretrukne drik. Det er med god grund, da kaffe har en god smag, giver et energiboost, giver en bedre ydeevne og koncentration samt har andre helbredsmæssige fordele. Der findes over 60 forskellige kaffebønner verden over, men de mest anvendte er Robusta-bønner og Arabica-bønner. Den dyreste kaffe i verden har et hemmeligt middel, der hjælper den til at nedbryde kaffebærrene – og det er afføring.

En enkelt kop kan koste over 250 kr., mens et helt kilo kan koste 6.000 kr. Det er altså en pebret kop kaffe, der i den grad må siges at være verdens dyreste.

Indsamling af afføring fra en elefant

Den dyre kaffe er produceret af Blake Dinkin fra Canada. Kaffen hedder Black Ivory Coffee, hvilket betyder sort elfenbenskaffe. Bryggemetoden er simpel – lade de modne kaffebær passere gennem en elefants fordøjelsessystem. På den måde nedbrydes de modne kaffebærs proteiner naturligt via elefantmavens enzymer.

I elefantens fordøjelsessystem vil smagen af bitter kaffe fjernes, og i stedet får man en smag af chokolade og blomster. Producenten oplyser ligeledes, at kaffesmagen har noter af jord, mælkechokolade, røde bær og krydderier. Man får altså en smagsoplevelse ud over det sædvanlige, hvis man vælger at tage et sip af verdens dyreste kaffe.

Den store elefantmave fungerer som et langsomt komfur. Bønnerne fordøjes i 15-30 timer, hvor de syder sammen med sukkerrør, bananer og andet planteføde. Dermed får kaffen en unik smag af frugt og jord, der altså er svær at opnå på andre måder.

Produktionen af denne dyre kaffe foregår i det nordlige Thailand. Elefanterne er reddet fra en kummerlig tilværelse, og de befinder sig hos Golden Triangle Asian Elephant Foundation. Her gnasker elefanterne thailandske Arabica-bønner i sig, som efterfølgende indsamles til den dyrebare kaffe.

Verdens dyreste kaffe vaskes og forarbejdes grundigt

Elefantafføring kan hurtigt resultere i spørgsmål om sundhedsrisiko. Men kaffebønnerne vaskes og forarbejdes grundigt, inden de ristes. På marker i omtrent to kilometers højde dyrkes de thailandske Arabica-bønner. Derefter plukkes de af Akha-bjergstammens kvinder.

Der skal mange bønner til, da et enkelt kilo kaffebønner kræver hele 33 kilo modne bær. Dette svarer til 10.000 bær for at producere et kilo af den luksuriøse kaffe.

Når elefanterne fodres med bæerne, og de har passeret elefantmavernes system, sidder elefantpasserne og deres koner parat til at pille bønnerne fra afføringen. Efterfølgende sendes de til en yderst grundig vask. Slutteligt sendes de til forarbejdning på et risteri beliggende i Bangkok.

Ønsker du at smage den eksklusive kaffe, skal du besøge fornemme femstjernede hoteller. Listen af hoteller er ikke lang, men du kan afprøve den dyre drik på hoteller såsom Anantara. Et udpluk af de resorts fra Anantara, der serverer kaffen, er de thailandske resorts i Den Gyldne Trekant, tre resorts på Maldiverne samt tre resorts i De Forenede Arabiske Emirater.

Lignende kostbar kaffe fra desmerdyr

Kaffen fra elefantafføringen er ikke den eneste dyre kaffe, der produceres gennem dyreafføring. En lignende produktion sker nemlig på den sydlige del af Filippinerne. Denne kaffe er ligeledes blandt verdens dyreste kaffe – selvom den er produceret via tarmkanaler fra dyr.

I denne produktion er elefanterne skiftet ud med desmerdyr. Desmerdyrene får daglig kost af kød og frugt. To gange ugentligt får de dog kaffebær, og det er altså derigennem, at den dyre kaffe produceres. Desmerdyrene anvender deres lugtesans til at vælge de allermest modne og rødeste bær til at spise. Det er derfor de bedste bær, der anvendes til kaffeproduktionen.

Når desmerdyrene har afføring, tørres denne afføring i flere dage i solen. Den tørrede skal, som omfatter bønnen, fjernes efterfølgende, og bønnen ristes. Ristningen sikrer, at der ikke er bakterier fra urenhederne, da de simpelthen dræbes.

Er du på udkig efter verdens dyreste kaffe, skal du altså ikke være sart – de er nemlig produceret gennem afføring fra dyr.

Tim Petersson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here