Home Køkken Kaffe Hvor meget koffein er der i kaffe?

Hvor meget koffein er der i kaffe?

1877
kaffemaskine med termokande

Sidst opdateret d. 12-02-2024 af Nanna Petersson

Har man brug for ekstra energi, er det ofte kaffekoppen, som man rækker ud efter. Det er med god grund, da koffein i kaffe har en opkvikkende effekt. Helt grundlæggende påvirker koffeinen dit centralnervesystem, således du bliver mere vågen, får bedre reaktionsevne og er mere udholdende. Det kan være fordelagtigt i mange tilfælde, hvad end det er for at vågne om morgenen, for at få mere energi i løbet af arbejdsdagen eller for at få et ekstra boost, når man sidder til en forelæsning på studiet.

Men hvor meget koffein er der i en kop kaffe? Det kan du blive klogere på her, hvor vi ligeledes gør dig meget klogere på den populære drik.

En kop kaffe indeholder en stor mængde koffein

Ønsker du at få det ultimative energiboost, er det typisk en kop kaffe, du skal drikke. En kop kaffe har nemlig et koffeinindhold på 50-100 mg. Det svarer til omkring det dobbelte af koffeinindholdet i kop te. Er du derfor træt og trænger til masser af energi, skal du udskifte teen med kaffen.

Hvor meget koffein der er i kaffen, afhænger af kaffemærket. Der er nemlig forskel på kaffens oprindelse, bryggemetode og sammensætning. Der findes over 60 forskellige typer af kaffebønner verden over, men de mest benyttede er Robusta-bønner og Arabica-bønner. Vil du have en stor mængde koffein, er Robusta-kaffe et godt valg. Her får du dobbelt så meget koffein som Arabica-kaffe.

Træer med Robusta-bønner skal beskytte sig mod plantesygdomme og dyr, og det gør de ved hjælp af det høje koffeinindhold i bønnerne. Træer med Arabica-bønner vokser derimod i højere luftlag og gror langsommere, hvilket betyder, at de ikke skal beskytte sig mod plantesygdomme og dyr. Dette gør, at de ikke indeholder så meget koffein som Robusta-bønner.

Arabica-kaffe er nogle af dyreste bønner på markedet. De anvendes typisk til at lave espresso. Derudover kan filterkaffe også være lavet af 100 % Arabica-bønner. Smagen er sød og mild med noter af bær, sukker og frugt. Robusta-bønner anvendes derimod sjældent alene, men mikses i stedet med andre kaffebønner og bliver ofte til frysetørret kaffe eller espresso. Her får man kraftige og dybe smage samt en god crema. Bønnerne kan bruges til kaffemaskiner med indbygget kværn.

Et kaffestop kan give abstinenser

Drikker du flere kopper kaffe hver dag, er det ikke unormalt at få abstinenser, hvis du pludselig stopper med at drikke kaffe. Starter du for eksempel hver morgen med en kop kaffe, vil du føle dig utilpas og energiløs uden din daglige kop kaffe.

Indtager man koffein hver eneste dag, vil man udvikle en tolerance i forhold til koffeinen. Det betyder, at man skal drikke endnu mere kaffe, hvis man ønsker den opkvikkende effekt. Denne toleranceudvikling sker faktisk allerede efter få dage, hvor man dagligt har drukket kaffe.

Har du drukket kaffe over længere tid, og stopper du pludselig fra den ene dag til den anden, kan du få abstinenssymptomer. Disse symptomer kan være alt fra let hovedpine og energiløshed til angst, influenzalignende symptomer og øget irritabilitet. Heldigvis er symptomerne hurtigt aftagende, og ønsker du at stoppe med at drikke kaffe, vil symptomerne være væk i løbet af en lille uges tid.

Dog er der ingen grund til at være bange for at drikke kaffe. Faktisk er det sundt at drikke det, og det kan være med til at forebygge adskillige sygdomme.

Forebyg sygdomme med kaffe – og få et bedre helbred

Mange undersøgelser har beskæftiget sig med kaffe. Kaffe kan nemlig forebygge sygdomme. Det er f.eks. sundt for hjertet at drikke kaffe. En undersøgelse udført af Harvard Medical School og Beth Israel Medical Center viser, at tre til fire kopper kaffe om dagen kan reducere risikoen for hjertetilfælde.

Derudover er kaffe godt for hjernen. Forsøg har vist, at koffein påvirker hjernen, forbedrer hukommelsen, reaktionstiden, årvågenheden, humøret og den generelle kognitive funktion. Langtidshukommelsen vil ligeledes blive styrket gennem et par kopper kaffe.

Ønsker du at mindske risikoen for at få diabetes, bør du drikke fire til fem kaffekopper om dagen. Forskere fra Mount Sinai Medical Center har fundet ud af, at for hver kop kaffe du drikker om dagen, vil risikoen for at udvikle diabetes falde med syv procent.

Skulle disse fordele ikke være gode nok, kan du ligeledes mindske risikoen for at få skrumpelever og leverkræft. Undersøgelser fra Det Norske Institut for Folkesundhed viser, at du kan reducere risikoen for skrumpelever med 80 %, hvis du drikker op til fire kopper kaffer om dagen. Risikoen for leverkræft kan reduceres med 43 %, hvis du drikker to kopper kaffe dagligt, viser analyser fra The National Institute of Environmental Medicine.

Der er altså mange gode grunde til at fortsætte med at drikke kaffe. Dit helbred kan i hvert fald nyde rigtig godt af det i det lange løb. Ønsker du en afbalanceret og sund kost, er et dagligt koffeinindtag på 400 mg ideelt.

Indholdet af koffein i diverse drikke

Det kan være svært at svare på, hvor meget koffein der er i en kop kaffe på grund af forskellen på kaffebønner. Drikker du en kop filterkaffe på 125 ml, vil der typisk være omkring 85 mg koffein i hver kop. Er det derimod en kop pulverkaffe eller en lille espresso, som du drikker, vil koffeinindholdet være mindre.

Dit koffeinindtag vil først være for højt, hvis du drikker mere end syv store kopper kaffe om dagen. Det svarer til 1,2 liter, og det er heldigvis de færreste, som drikker den mængde kaffe. Nærmer du dig alligevel denne mængde, bør du overveje at skære ned på dit forbrug.

Desuden bør du være opmærksom på dit koffeinindtag, hvis du har angst, maveproblemer samt rytmeforstyrrelser i maven. Her bør du ikke overskride en daglig dosis af koffein på mere end 400 mg. Tilstanden kan nemlig forværres, hvilket selvfølgelig ikke er optimalt.

Du kan også få koffein gennem andre drikke. Energidrikke kan indeholde koffein. I Danmark må koffeinindholdet maksimalt være 32 mg pr. dl. Te indeholder også koffein. Her er indholdet af koffein betydeligt mindre. I gennemsnit indeholder te 25 mg pr. dl.

Cola indeholder også koffein. Det maksimale koffeinindhold i Danmark er 15 mg pr. dl. Igen er det en betydelig mindre mængde koffein, der er tale om. Koffeinfri kaffe, chokolademælk og kakao indeholder blot 3-5 mg. koffein pr. dl.

Tim Petersson
Latest posts by Tim Petersson (see all)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here