Hulmursisolering: Hvad er de bedste materialer?

29
Husenergi i penge og skala
Energy Efficient Property Report. House Environment Rating

Sidst opdateret d. 23-04-2024 af Nanna Petersson

Hulmursisolering er en af de bedste energirenoveringer, du kan foretage. Hulmursisolering har nemlig en af de laveste tilbagebetalingstider. Det vil sige, at antallet af år før beløbet du har investeret i selve hulmursisoleringen er tjent hjem igen gennem lavere varmeregning. Det betyder dog ikke, at alle huse er kvalificeret til hulmursisolering. Bliv klogere på hvad hulmursisolering er, hvilke materialer man kan vælge mellem og hvordan du går til opgaven.

Hvad er hulmursisolering?

Hulmursisolering er en type isolering, der installeres i hulrummet, eller mellemrummet, mellem inder- og ydervægge af en bygning. Denne type isolering er designet til at reducere varmetabet gennem væggene og kan være med til at holde en bygning varm om vinteren og kølig om sommeren.

Hulmursisolering har således den fordel både at skabe et bedre indeklima samtidig med, at det reducerer varmeregningen. Det anvendes især i ældre boliger fra 1920’erne og frem, hvor mange af disse boliger har hulmur. Er der ikke foretaget en efterisolering af hulmuren, er der mange penge at spare.

Hvilke materialer kan jeg vælge imellem?

Generelt adskiller man mellem traditionelle materialer til hulmursisolering og alternative materialer, som er mere populære disse år med deres lavere klimaaftryk og miljøpåvirkning. Indenfor traditionelle materialer kan man vælge mellem:

  • Stenuld: du kender stenuld fra de velkendte Rockwool-batts. Men stenuld fås også i en granuleret udgave, som kan anvendes til at blæse ind i hulmuren og dermed isolere. Ligesom man anvender Rockwool-batts for dets vand- og brandavisende egenskaber, er granuleret stenuld også vandafvisende og brandsikkert.
  • Glasuld: glasuld er et andet populært isoleringsmateriale, som består af spundet glasmasse omdannet til granulat. Det har de samme gode egenskaber som stenuld, navnlig at det er vandafvisende og brandsikkert.
  • Papiruld: papiruld eller papirisolering består af genbrugsavispapir, som er tilsat salte og brandhæmmende midler. Disse tilsatte midler medfører, at isoleringsmaterialet undgår fugt, mug og skimmel, ligesom det nedsætter evnen til at brænde. Det faktum at det er et billigt materiale og har gode isoleringsegenskaber gør, at det er et populært materiale til isolering af hulmuren. Dertil er det et miljøvenligt materiale: både i produktionen samt bortskaffelse. Derfor anvendes papiruld også til efterisolering af f.eks. loftet. 

Ovenstående er blot nogle af de materialer, man kan vælge imellem, når man isolerer hulmuren. Der findes også ekspanderbart polystyren (EPS), som fås tilsat og uden grafit. I de seneste år har man eksperimenteret med træfiberisolering og perilte af hensyn til klima- og miljøaftryk, men disse er ikke så gennemprøvede som hulmursisolering. 

Du kan læse mere om de forskellige isoleringsmaterialer samt priser på disse på Primabolig.dk.

Hvad er det bedste materiale til hulmursisolering?

Der findes ikke noget entydigt svar på, hvilket materiale der er bedst at anvende, da det afhænger af, hvor det anvendes – herunder fugtpåvirkningen i den pågældende hulmur. F.eks. bør man være varsom med at anvende papiruld i en fugtpåvirket hulmur.

Den mest anvendte isoleringstype til hulmure er stenuld og glasuld. Primært fordi det er nogle materialer, som er anvendt gennem mange år og derfor er gennemprøvede. Deres gode egenskaber som vandafvisende og brandhæmmende gør dem attraktive som materialer.

Grundlæggende bør du dog konsultere en fagekspert ift. Det mest passende materiale til din hulmur. De fleste isoleringsfirmaer tilbyder gratis forundersøgelse inden selve arbejdet, hvor det også bestemmes, hvilket isoleringsmateriale, som er det mest passende.

I hvilke bygninger er hulmursisolering mulig?

Det er ikke alle bygninger, hvor hulmurisolering er mulig. Det siger sig selv, at der skal være en hulmur, før en hulmursisolering er mulig. I praksis betyder det, at der skal være en ydermur og en indermur. Men dertil er det også nødvendigt at undersøge, om der er tilstrækkeligt med hulrum, for at der kan lægges isolering ind, ligesom det skal fastslås, om murværket er egnet til hulmursisoleringen. Det kan være, at der skal laves reparationer i fugen, før hulmursisoleringen kan lade sig gøre.

Det anbefales, at du bestiller en forundersøgelse fra et isoleringsfirma, inden hulmursisoleringen påbegyndes. De fleste isoleringsfirmaer tilbyder en sådan undersøgelse gratis.

Hvad er fordelene ved hulmursisolering?

Hvis hulmuren i din bolig ikke i forvejen er isoleret, er der en lang række fordele ved at isolere hulmuren:

  • En isolering af hulmuren medfører typisk en langt lavere varmeregning. Således kan du forvente en 20-25 pct. Reduktion i varmeregningen sammenlignet med en uisoleret hulmur. Taget den relative lave pris på hulmursisolering i betragtning, gør det det en af de mest økonomiske energirenoveringer du kan foretage, med en af de korteste tilbagebetalingstider.
  • En isolering af hulmuren giver et betydeligt bedre indeklima. Det gælder både om vinteren, hvor isoleringen reducerer varmeregningen, men faktisk også om sommeren, hvor boligen kan holde på kulden sammenlignet med varmen udenfor.

Hvad er ulemperne ved hulmursisolering?

Der er ikke nogle egentlige ulemper ved isolering af hulmuren, men fejl og mangler i arbejdet samt øvrige omstændigheder kan give udfordringer:

  • En isolering af hulmuren kræver selvsagt en opsparing, som gør en sådan opgave mulig. Det er værd at bemærke, at investeringen hurtigt har betalt sig selv hjem igen, men det kræver i hvert fald nogle frie midler.
  • Ved fejlagtigt og dårligt udført arbejde, kan man risikere fugtskader fra isoleringen. Derfor er det altid en god idé at hyre en uvildig bygningssagkyndig til at udføre en kontrol af arbejdet, når det er færdigt.

Kan jeg selv udføre en isolering af hulmuren?

Det frarådes som regel, at man selv udfører isolering af hulmuren. Rent lavpraktisk kræver opgaven dyrt specialværktøj, som ikke lige kan lejes eller købes i byggemarkedet. Det er typisk kun noget, som isoleringsfirmaer har adgang til. Et andet aspekt vedrører alle risikoen ved selv at udføre arbejdet. Isolering af hulmuren kræver erfaring, og hvis ikke isoleringsmaterialet blæses ind korrekt, vil det have en betydelig isoleringsevne. I værste fald kan det også medføre skader på hele bygningskonstruktionen, hvis inder- og ydermure forskubbes under arbejdet.

Gives der fradrag for isolering af hulmuren?

Efter 2023 er håndværkerfradraget desværre afskaffet, som ellers tidligere gav fradrag for isolering af hulmuren. Du kan således ikke i øjeblikket få fradrag til isoleringsopgaver eller energirenoveringer generelt. Flere politiske partier har dog luftet tanken om at genintroducere håndværkerfradraget. Indtil en egentlig politisk aftale er i hus med 90 mandater, skal du dog ikke forvente, at et sådan fradrag bliver genindført.

Tim Petersson
Latest posts by Tim Petersson (see all)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here