Sidst opdateret d. 23-04-2024 af Nanna Petersson
Fejlstrømsafbrydere reducerer risikoen for personskade og elektriske brande. De er også relativt billige og nemme at installere. Her er nogle gode råd, inden du vælger type af fejlstrømsafbrydere og monterer en.
HPFI, HFI og RCD-relæ, alle tre en form af fejlstrømsafbrydere, HFI, er den ældre udgave og RCD, er den nyeste variant af fejlstrømsafbrydere på markedet. Fælles for alle tre; fejlstrømsafbrydere, er at deres primære funktion er at redde liv og forhindre brand, hvis der opstår fejl i en elinstallation, i en lejlighed eller i en villa.
Fejlstrømsafbryderens funktion
Alle elektriske apparater og enheder i dit el-system har små læk strømme, for eksempel et komfur på omkring 6 mA og en elektrisk radiator på 1 mA (mA = tusindedele af en Ampere).
Det fejlstrømsafbryderen gør, er at den registrerer summen af alle læk-strømme. Derfor anbefales en opdeling i flere gruppe i din eltavle, for at forhindre fejlstrømsafbryderen i at udløse ved normalt brug.
Nu for tiden er det et lovkrav at installere en fejlstrømsafbryder i alle ny-producerede boliger, skoler, børnehaver og fritidshjem. Der er også lovkrav om at installationen skal installeres af en autoriseret elektriker.
Fordelene ved en fejlstrømsafbrydere
Der er nogle vigtige fordele vedrørende fejlstrømsafbrydere og deres funktion, her er nogle af dem;
- En fejlstrømsafbryder afbryder strømmen hurtigt og det betyder, at farlige situationer normalt ikke når at opstå, når en person kommer i kontakt mellem en strømførende del og jord.
- Fejlstrømsafbrydere – til forskel fra sikringer – registrerer en potentiel fejl fra de små strømme til jord, der kan forårsage brand.
- Det er nemt og billigt at installere en fejlstrømsafbryder. De koster sjældent mere end et par små tusind kroner.
Nogle tips vedrørende fejlstrømsafbrydere
Det er en god ide at kontakte flere autoriserede elinstallatører for rådgivning og tilbud ved optimering af gamle elinstallationer.
I dag findes der bærbare RCD-relæer som du kan placere stikkontakten for en lokal sikkerhed. Oftest er disse egnet til udendørs brug eller hvor der er en risiko for vandskader. Dette relæ er dog ikke en komplet løsning.
Husk at fejlstrømsafbrydere kun er en supplerende beskyttelse til sikringer og jord.
Tjek driften af fejlstrømsafbryderen med testknappen mindst to gange om året.
Dagens regler kræver montering af autoriseret elektriker, på Sikkerhedsstyrelsen hjemmeside kan du søge, om det elektriker firma som du overvejer at hyre, er autoriseret.
- Fremtidige trends inden for smoothie blendere - juli 5, 2024
- Opskrifter til lækre smoothies - juli 5, 2024
- Sådan bruges en smoothie blender - juli 5, 2024