Sidst opdateret d. 19-12-2024 af Nanna Petersson
Klar til at forvandle din madlavningsoplevelse? En god stegepande er nøglen til at opnå perfekt stegning, saftighed og smag i dine yndlingsretter. I denne omfattende artikel og test vil vi udforske verden af stegepander og præsentere dig for 8 forskellige modeller, der er skræddersyet til din daglige kulinariske udfordring. Fra morgenmadens sprøde bacon til aftenens saftige bøffer, vil vi afdække de bedste muligheder, der passer til dine behov. Så lad os dykke ned i verden af stegepander og hjælpe dig med at finde den perfekte følgesvend til dine gastronomiske eventyr.
Velkommen til testen, der giver dig 8 bud på en god og solid stegepande, som gør madlavningen lettere og bedre.
-
2. Eva Solo stegepande 28cm
-
- Tåler indutkion og ovn
- Udstyret med slip-let-belægning
- Tåler op til 400 graders varme
- Fremstillet af højglanspoleret 18/10 rustfrit stål
Bedst I test
-
1. Jamie Oliver stegepande
-
- Har titanforstærket non-stick belægning
- Kan bruges af i ovn og på induktion
- Diameter på 28cm
- Temperatur op til 210 grader
-
3. Fiskars All Steel stegepande på 28cm
-
- Fremstillet i robust rustfrit stål
- Har effektiv Ceratec™-belægning
- Velegnet til alle varmekilder
- Ergonomisk
- Genanvendeligt og miljøvenligt design
-
2. Eva Solo stegepande 28cm
-
- Tåler indutkion og ovn
- Udstyret med slip-let-belægning
- Tåler op til 400 graders varme
- Fremstillet af højglanspoleret 18/10 rustfrit stål
-
1. Jamie Oliver stegepande
-
- Har titanforstærket non-stick belægning
- Kan bruges af i ovn og på induktion
- Diameter på 28cm
- Temperatur op til 210 grader
-
3. Fiskars All Steel stegepande på 28cm
-
- Fremstillet i robust rustfrit stål
- Har effektiv Ceratec™-belægning
- Velegnet til alle varmekilder
- Ergonomisk
- Genanvendeligt og miljøvenligt design
1. Jamie Oliver stegepande

Fordele
- Har titanforstærket non-stick belægning
- Kan bruges af i ovn og på induktion
- Diameter på 28cm
- Temperatur op til 210 grader
Ulemper
- Skal helst vaskes hånden
- Høj pris
2. Eva Solo stegepande 28cm

Fordele
- Tåler indutkion og ovn
- Udstyret med slip-let-belægning
- Tåler op til 400 graders varme
- Fremstillet af højglanspoleret 18/10 rustfrit stål
Ulemper
- Tåler ikke opvaskemaskine
- Håndtaget kan virke upraktisk
3. Fiskars All Steel stegepande på 28cm

Fordele
- Fremstillet i robust rustfrit stål
- Har effektiv Ceratec™-belægning
- Velegnet til alle varmekilder
- Ergonomisk
- Genanvendeligt og miljøvenligt design
Ulemper
- Kan føles tung på grund af materialet.
- Høj pris
4. Scanpan CTX stegepande, 28 cm

Fordele
- Jævn varmefordeling
- Slidstærk nonstick belægning uden skadelige stoffer
- Passer til alle varmekilder og ovnbrug
- Nem rengøring med nonstick overflade
- Holdbart design
Ulemper
- Dyrere end andre stegepander
- Tung at håndtere
5. Tefal Renew stegepande Ø28 cm

Fordele
- Let at rengøre
- Modstandsdygtig over for ridser og slid
- Passer til alle komfurer
- Indikere når den er varm og klar til brug
- Lavet af 100 genanvendte materialer
Ulemper
- Tåler ikke opvaskemaskine
- Høj pris
6. Tefal Intuition stegepande 28 cm

Fordele
- Tåler opvaskemaskine
- Velegnet til alle varmekilder, inkl. induktion
- Tåler op til 250 grader
- Tåler opvaskemaskine
- God pris
Ulemper
- Må kun anvendes med plastik og træredskaber
- Tung
7. Holms Deli stegepande 28 cm

Fordele
- 2-lags nonstick
- Passer til alle varmekilder
- Kan bruges med alle redskaber
- Har god varmefordeling
- Tåer op til 200 grader
Ulemper
- Fødevare hænger fast ved høj varme
- Tung
8. Le Creuset stegepande 28cm

Fordele
- Stilren i rustfrit stål
- Håndtaget bliver ikke varmt
- Kan bruges med alle redskaber, inkl. metal
- Pfas fri
Ulemper
- Ikke god til opvasker
- Dyr
- Uden belægning
Hvilken stegepande skal jeg vælge?
Det kan være svært at vide hvilken stegepande man skal vælge. Men det er kun blevet nemmere, da alle producenter er blevet klogere på hvad en rigtig stegepande skal have af egenskaber. Der er nemlig fokus på:
– Størrelse (diameter)
– Materiale
– Om det er til almindeligt komfur eller induktion
– Non-stick belægning
Der findes også flere forskellige udseender af stegepander. Nogle er lave, og så er der andre der er højere i kanten. Hvis man tit oplever at maven falder udover, så kan det være en god ide at investere i en pande der har lidt højere kant.
Dertil fås panderne i flere forskellige størrelser, ligesom hvis du skal købe en kaffemaskine. Det er vigtigt, når du skal vælge en ny pande, at du sørger for at det passer til komfuret, omend det er dit eget eller modtageren. En stor pande kan også være for voldsomt, hvis man ikke steger det helt store. En pande kan også være for lille, hvis man normalt steger 2 store bøffer med sauteret grøntsager til.
Hvordan måler man størrelsen?
Når du skal købe en ny stegepande, er det vigtigt at vide hvilken størrelse pande du skal købe. Der er nemlig forskellige størrelser, alt efter hvad panden skal bruges til af mad, eller størrelsesmæssigt på komfuret. Husk, at bruge det rette stegetermometer inden du lægger kød på stegepanden.
Men mange ved ikke hvordan man finder ud af hvordan man måler panden. Det gøres ganske simpelt ved at man måler oppefra. Fra kant til kant som udgør diameteren. De fleste pander er 28cm, men fås fx. også i 17, 24, 27 og 29.
Rengøring
Når du skal rengøre din stegepande med eller uden non-stick belægning, så bør du vaske den i hånden med vand og opvaskemiddel. Mange mener, at man ikke bør anvende opvaskemiddel, men det er altså en skrøne! Ligesom at man ikke behøver at bruge en bestemt type mælk, når man bruger en mælkeskummer.
Varm vand, en blød opvaskebørste/skurebørste, og opvaskemiddel er opskriften til en ren stegepande.
Du bør samtidig være opmærksom på, at hurtige temperaturforandringer kan ødelægge panden. Derfor bør du:
– Varm panden langsomt op
– Når du er færdig med den varme pande, så vent lidt med at hælde vand fra vandhanen udover. Lad den køle lidt af før du vasker den op.
Hurtigere temperaturforandringer er noget stegepanden ikke kan lide. Isæt pander af stål er særlig følsomme. Materialet kan nemlig slå sig og blive skævt, i forsvar mod forandringen. Det samme sker, hvis du hælder kogende vand ned i en stålvask, så kan den give et højt smæld. Det samme sker med stål pander/gryder. Så hvis du har en pande der vipper, er den sansynligvis blevet udsat for varme- el. kuldeforandringer.
Non-stick, hvad er det?
Non-stick kaldes også på dansk: slip-let. Det er en belægning på panden, som stort set er på alle stegepander i dag.
Slip-lets funktion, ligger lidt i orden, ved at maden som er på panden, skal slippe lets pandens flade. Det vil sige at det forhindrer maden i at sætte sig fast i panden. Ligesom en el-kedel kan forhindre kalkophobning.
Der findes både gode og dårlige slip-let pander, og vi har alle stået i den situation, hvor belægningen har været dårlig, hvor maden simpelthen har brændt sig fast til bunden, og så står man der med ødelagt og brændt mad. Årsagen til det, er enten fordi temperaturen har været for høj, panden for varm, eller også er pandens non-stick belægning slidt eller ødelagt.
Induktion
Induktion er begyndt at blive populært i mange danske hjem. Induktion er en elektromagnetisk mekaniske, som virker ved hjælp af en spole og vekselstrøm. Og når først man har prøvet et induktionkomfur, er det svært at leve uden. Grunden til at man vælger et induktionskomfur er fx:
– Det går det meget hurtigere end ved et almindeligt. Vand koges på rekord-tid.
– Det er mere energivendligt, da der er maximalt udnyttelse af energien.
– Mindre chance for at man brænder nallerne, da det kun er kogegrejet der bliver varmt.
– Bedre kontrol over temperaturen. Når man ændrer på temperaturen sker det øjeblikkeligt.
Når det er sagt, så er der dog også den foreskel på et induktionskomfur og et almindeligt. Og det er, at de gryder og pander som virker på et almindeligt komfur, nødvendigvis ikke virker på dit induktionskomfur.
Stegepander og gryder virker kun hvis de er lavet af jern.
En god tommelfinger regel er, at hvis en magnet kan sidde fast i bunden af din stegepande eller gryde, så vil den virke på et induktionskomfur.
Sådan passer du bedst på din stegepande:
En pande med non-stick overflade er især eftertragtet for sin bedre stegeevne og nemme at rengøre. MEN hvis du ikke behandler din pande ordentligt, så vil du ødelægge non-stick belægningen med tiden.
Her er der 5 gode råd til at passe bedst muligt på din stegepande:
Undgå at varme panden for meget
Hvis din pande overophedes kan det ødelægge non-stick belægningen. Belægningen risikeres nemlig at blive brændt af, og samtidig kan det udlede sundhedsskadelige stoffer.
Hvordan ved man om panden er for varm? – Hvis fedtstoffet på stegepanden begynder at ryge, så er den for varm!
Har du et induktionskomfur, skal du være opmærksom på at kogepladen varmes meget hurtigt, og du bør aldrig varme en stegepande på induktion uden indhold.
Når du vender eller rører maden på stegepanden med non-stick, bør du ikke andre redskaber med skarpe kanter. Når man vender maden kan man nemt komme til at ridse i pandens bund, og det ædelægger belægningen nemmere end man tror.
I stedet for at bruge en gaffel eller ske, så brug en ske af træ eller kunstsstof der kan tåle høje temperaturer.
Når du har brugt panden, så gør den rent så hurtigt som muligt. Lsder du madrester ligge i længere tid på panden, kan syren fra maden trænge ind i non-stick belægningen og ødelægge den.
Når du skal rengøre din stegepande med non-stick, skal du vaske den med opvaskemiddel. Samtidig med at du børster stille og roligt med en bløde opvaskebørste eller skuresvamp.
Sørg for at den er ordentligt rent. Er der stadig rester fra mad- og fedtstoffer vil det trænge ind i belægningen og ødelægge det.
Skulle uheldet være ude og belægningen er gået i stykker, eller måske bare slidt. Så tøv ikke med at smide stegepanden ud, da det kan være sundhedskadeligt at fortsætte med at bruge den.
Panden skal afleveres på genbrugspladsen.
- Cykellås Test – Find de 6 bedste og mest sikre cykellåse - november 28, 2024
- Test af de 8 bedste arbejdslamper i 2025 - oktober 4, 2024
- Vælg det rette forklæde med test af de 12 forklæder - oktober 4, 2024
En anbefaling fra en „madnørd‟ er, at vælge lidt forskellige stegepander. Selvom mange af os måske helst ser, at vi kun har én gryde/stegepande serie hjemme i skuffen, så må vi altså bare sige at det kun er de færreste serier som kan matche alle behov.
Jeg anbefaler at du altid har:
– 1 lille stegepande
– 1 stor stegepande
– 1 stegepande uden belægning eller med keramisk belægning (tåler højere varme)
– Et høj stegepande eller sauterpande
(ovenstående 4 punkter kan jo kombineres, f.eks. Ø28cm stegepande med høj kant uden belægning).
– 1 wok (hvis du vil definere det som en stegepande)
Og vær ikke så bange for at stege i lidt smør eller olie!