Plænelufter test – Se den store test af 13 modeller 2023

14984

Sidst opdateret d. 17-01-2023 af Nanna Petersson

Sommervarmen er for alvor ved at vinde ind. Og det betyder, at haven snart skal tages i brug.

Måske din græsplæne ser kedelig ud. Eller måske den er ujævn og tør. Men der er råd for en langt pænere græsplæne. Du skal anskaffe dig en plænelufter, vertikalskærer eller mosfjerner. Faktisk har kært barn mange navne her, og det er en og samme ting.

I løbet af ingen tid vil din græsplæne fremstå grøn, frodig og sund. Og ingen svedige og udtørrede brunlige pletter vil være at finde. Maskinerne er med til at gøre din græsplæne meget sundere. Og flere er endda forebyggende mod mos.

Måske dette er et helt nyt territorie for dig. Men bare rolig. Vi tager dig i hånden og guider dig gennem de forskellige produkter. Så hvis du gerne vil være det hus på villavejen, som har den smukkeste græsplæne, så læs med her.

Forskellige modeller til alle

Når du begynder at lede efter en plænelufter eller en vertikalskærer, er der mange forskellige typer. Og mange forskellige modeller. Du finder blandt andet modeller, der arbejder hurtigt. Og du finder forskellige bredder på knivvalsen. Disse praktiske elementer afhænger af din græsplæne. Hvor stor den er, og hvor hård jorden er.

Desuden er det vigtigt, at greb og knapper sidder godt i forhold til dig. At bruge en plænelufter eller en vertikalskærer kan være et anstrengende arbejde. Så kan du selv forestille dig, hvordan det efterfølgende vil være, når du har gået anspændt i lang tid.

Hvis du vil undgå at skulle gå flere omgange med forskellige maskiner, kan du finde en kombineret løsning. I det følgende kan du blive inspireret til, hvilken plænelufter der passer til dig.

MPC1300 2-i-1 mosfjerner – Bedst til prisen

Fordele:

 • Effektiv arbejdsbredde.
 • Du kan nøjes med at gå én omgang på græsplænen.
 • Ergonomisk arbejdsstilling.

Ulemper:

 • Kræver strøm for at kunne bruges.
 • Støjniveauet er forholdsvis højt, men det vil være acceptabelt.

Dette er en kombineret havemaskine, som består af en mosfjerner og en plænelufter. Det er en effektiv maskine, som er med til at pleje din græsplæne lidt ekstra. Prisen ligger i den fornuftige del af markedet, hvorfor alle har mulighed for at være med.

Forhandler Totalpris Læs mere
899,00 Læs mere

MPC1300 2-i-1 har en kombineret rulle med 16 knive og 16 fjedre. Rullen er 34 centimeter bred og har en arbejdsbredde på 30 centimeter. Det betyder, at maskinen tager fra, når den er i gang.

Denne kombination af en mosfjerner og en plænelufter gør det nemmere for dig som bruger. Den sparer dig for en tur, da du kun skal gå én runde. Her behøver du ikke først gå en tur med plænelufteren og bagefter mosfjerneren. MPC1300 klarer det hele på en gang.

Med denne maskine kan du opsamle op til 30 liter. Den opsamler og efterlader intet mos på græsset efter brug. Hvis du ønsker, at din plænelufter ikke skal opsamle, kan den nemt benyttes uden opsamler. Her spredes mosset ud på græsplænen.

MPC1300 2-i-1 har en central højdejustering. Det betyder, at du vil opleve en ergonomisk effekt. Du vil opleve en mindre belastning for ryggen, idet du opnår en bedre arbejdsstilling. Sammen med bærehåndtagene er havemaskinen praktisk at arbejde med – også i flere timer.

Du kan regulere højden i tre positioner, alt efter hvor langt ned i græsplænen, det kræver. Maskinen har et støjniveau på 96 dB og en effekt på 1300 watt. Du får en effektiv maskine, som kan tage fat og gøre din græsplæne fri fra mos og ujævnheder.

Forhandler Totalpris Læs mere
899,00 Læs mere

MPC1500 2-i-1

Fordele:

 • Har en opsamlingsvolumen på 50 liter.
 • Har en effekt på 1500 watt.
 • Er en kombination af en mosfjerner og en vertikalskærer.
 • Er en effektiv havemaskine.

Ulemper:

 • Kræver strøm for at køre – og dermed en forlængerledning.

Her er en effektiv havemaskine, som er anvendelig på langt de fleste græsplæner. MPC2500 er et kombineret apparat. Den består af en vertikalskærer og en mosfjerner. Det betyder, at mens vertikalskæreren er i brug, fjernes mosset fra plænen.

Forhandler Totalpris Læs mere
799,00 Læs mere

Din græsplæne vil under dette arbejde blive iltet. Og det er et af de bedste vilkår for at opnå en tæt og jævn græsplæne.

Har du meget mos, skal du ikke fortvivle. MPC1500 kan opsamle op til 50 liter. Du skal dermed ikke tømme opsamlingen ofte. Opsamlingen gør, at du efterlader din græsplæne ren og flot. Og lige for børnene at løbe ud og lege i.

MPC1500 har en effekt på 1500 watt og et støjniveau på 94 dB. Dette er ikke det laveste lydniveau, men har du en almindelig græsplæne, vil du ikke opleve de store gener. Havemaskinen kræver strøm for at kunne køre, hvorfor det i nogle tilfælde vil kræve en forlængerledning. Du kan gøre arbejdsstillingen nemmere ved at smide ledningen over skulderen, mens du bruger maskinen.

MPC1500 2-i-1 har en fast knivtype og en arbejdsdybde på 1,2 centimeter. Denne kan justeres med plus/minus 0,5 centimeter. Arbejdsbredden på rullen er 33 centimeter. Havemaskinen vil dermed nå forholdsvis bredt, og det vil gå hurtigere at gøre din græsplæne flot igen.

Der medfølger 20 styks knive. Du har altså knive til det første stykke tid, hvor du bruger din nye maskine. Prisen på denne havemaskine fra Texas ligger, således enhver kan være med. Selvom den er tilgængelig for alle, har det ikke betydning for kvaliteten.

Forhandler Totalpris Læs mere
799,00 Læs mere

Mosfjernersæt til Handy Sweep

Fordele:

 • Bred klippebredde.
 • Justerbar arbejdsdybde.
 • Super effektiv.

Ulemper:

 • Passer kun til Texas Handy Sweep 600/650/700/710 modeller.

Her er et mosfjernersæt, som passer til alle Texas Handy Sweep 600/650/700/710 modeller. Dette mosfjernersæt er nemt at montere på din havemaskine. Du skal blot fjerne de eksisterende fejeringe, og så er du klar til at sætte mosfjernersættet på. Det kræver altså at du allerede har ovennævnte modeller, som er fejemaskiner.

Forhandler Totalpris Læs mere
999,00 Læs mere

Du vil opleve, at dette mosfjernersæt er særligt effektivt til din Handy Sweep model. Udover at det er nemt at montere, er det virkelig effektivt. Du vil opleve, at mosset hurtigt fjernes, og din græsplæne bliver langt smukkere. Når mos fra din græsplæne fjernes, skaber det bedre vækstvilkår. Græsplænen får mere luft og kan dermed bedre vokse.

Sættet har en arbejdsdybde på en til fire centimeter. Det betyder, at du selv har mulighed for at sætte klippehøjden. Har du en tyk græsplæne, vil der generelt være mere mos. Og det betyder, at du har brug for en større dybde. Derfor er sættet især velegnet til dig, som har denne slags græsplæne.

Arbejdsbredden på mosfjernersættet er 60 centimeter. Det betyder, at sættet virkelig tager fat. Og det er ikke kun i forhold til dybden. Det vil ikke tage lang tid at køre en omgang på græsplænen med dette mosfjernersæt.

Dette sæt giver dig mulighed for at opsamle mosset. Dette skyldes, at kosten på mosfjernersættet er vinklet, således mosset opsamles i den ene side. Du vil se en flot græsplæne, når du har kørt over med maskinen.

Slutteligt er der en central højdejustering. Dette gør, at sættet er anvendeligt for langt de fleste mennesker. Og du vil kunne gå med dette sæt uden at få ondt i ryggen grundet en dårlig arbejdsstilling. Du får denne mosfjerner til en moderat pris, hvor langt de fleste kan være med.

Forhandler Totalpris Læs mere
999,00 Læs mere

Pro Cut 400TG Plænelufter

Fordele:

 • Bruger benzin.
 • Har en bred arbejdsdybde- og bredde.
 • Har justerbar højdestyring.

Ulemper:

 • Er en tung maskine.
 • Har et højt støjniveau.

Super effektiv og alt-i-én-havemaskine. Her får du en vertikalskærer, en plænelufter og en mosfjerner i en. Det betyder, at du på en gang kan fikse det, du ellers måtte gøre ad flere omgange. Når mosset fjernes, bliver din græsplæne iltet. Og det skaber de bedste vilkår for en smuk græsplæne i fremtiden.

Forhandler Totalpris Læs mere
2.999,00 Læs mere

Pro Cut 400TG har 18 faste knive, hvorfor den virkelig viser din effektivitet. Den har en arbejdsbredde på 40 cm. Maskinen vil tage et forholdsvis stort areal, når den arbejder. Og du vil hurtigt køre en omgang i haven.

Desuden har den en opsamlingsvolumen på 45 liter, hvorfor den kan opsamle en del uden at blive fuld. Naturligvis kan du også bruge den uden opsamlingspose.

Pro Cut 400TG er til dig, som ikke kun ønsker en effektiv og hurtig havemaskine. Den skal være praktisk og nem at arbejde med på græsplænen.

Du finder her mulighed for at indstille håndstyret i to højder. Dette giver dig en ergonomisk oplevelse. Desuden er der et løftehåndtag. Og det er det, som gør den nem at arbejde med.

Maskinen har en højdejustering på tre til 15 millimeter. Det betyder, at du vil kunne komme forholdsvis dybt ned i jorden. Har du en græsplæne med meget mos, er denne maskine oplagt til dig.

Grundet havemaskinens effektivitet har den et forholdsvis højt lydniveau på 98 dB. Ligeledes vejer den 37 kilo. Det kan være en udfordring at transportere maskinen. Skal den blot fra skuret og ud på græsset, vil du formentligt ikke opleve store problemer. Ligeledes vil maskinens effektivitet afspejles i prisen, som er i den dyrere ende af markedet.

Forhandler Totalpris Læs mere
2.999,00 Læs mere

Pro Cut 460B Plænelufter

Fordele:

 • Knive med stor slidstyrke og lang levetid.
 • Drevet på benzin og er super effektiv.
 • Justerbar arbejdsdybde og stor arbejdsbredde.

Ulemper:

 • Ingen opsamlingsfunktion til mos.

Denne havemaskine er det oplagte valg til dig, som har en stor græsplæne. Her er den særligt anvendelig, da du hurtigt vil kunne komme igennem græsplænen. Vælger du at bruge den i en lille have, skal du vide, at den kan være svær at styre i kanter og kroge.

Forhandler Totalpris Læs mere
4.999,00 Læs mere

Dette apparat er en robust og ikke mindst professionel plænelufter. Havemaskinen er drevet af benzin, hvorfor den er nem at køre med på store arealer. Den har en tankvolumen på 3,1 liter, og du skal altså ikke hele tiden fylde benzin på havemaskinen.

Pro Cut 460B er udstyret med 48 knive. Disse er udarbejdet i hærdet stål, som er med til at give en stor slidstyrke. Og lang levetid. Desuden har den en fire-takts motortype, så er der noget kraft bag havemaskinen. Det vil du hurtigt selv opleve, så snart du starter apparatet.

Pro Cut 460B giver også mulighed for at justere arbejdsdybden. Denne kan justeres fra en til tre centimeter. Denne funktion styrer du nemt med håndtaget. Apparatet er brugervenligt og nemt at manøvrere med.

Arbejdsbredden er 46 centimeter. Denne understøtter den effektivitet, som havemaskinen tilbyder til større arealer. Havemaskinen giver også mulighed for en transportstilling. Den er nem at transportere, og med en nettovægt på 66,5 kilo er funktionen uundværlig.

Denne havemaskine har ikke en opsamlingsfunktion. Det betyder, at du selv skal samle det fjernede mos op. Det betyder naturligvis ekstra arbejdstid, hvilket bør være med i dine overvejelser.

Dette apparat fra Texas er lavet af gode materialer, hvilket også afspejles i prisen. Her betaler du for høj kvalitet og super effektivitet – og lang holdbarhed.

Forhandler Totalpris Læs mere
4.999,00 Læs mere

Pro Cut 460TG Plænelufter

Fordele:

 • Stærk og robust havemaskine.
 • Solid maskine med en lang levetid.
 • Mulighed for transportstilling og ergonomisk oplevelse.

Ulemper:

 • Forholdsvis højt støjniveau.

Ligesom Pro Cut 460B er dette en super robust havemaskine. Den er til dig, som har brug for en professionel og særligt effektiv plænelufter. Det skal du også betale for. Denne maskine ligger i den høje prisende, men leverer til gengæld det, den lover. Prisen på havemaskinen er afspejlet i dens professionalisme og robusthed.

Forhandler Totalpris Læs mere
699,00 Læs mere

Med dette apparat behøver du kun at køre over græsplænen en gang. Havemaskinen har alle funktioner og leverer et grundigt resultat. Du vil tydeligt kunne se, når denne har ordnet din have.

Pro Cut 460TG er udstyret med 48 knive, som har en stor slidstyrke. Det medvirker til at give havemaskinen længere levetid. Køber du denne plænelufter, kan du derfor have den i mange år.

Maskinen er benzindrevet og har en tankvolumen på 3,6 liter. Den er udstyret med en 4-takts motor, hvilket understøtter dens effektivitet. Maskinen har en arbejdsdybde på 3 centimeter. Arbejdsbredden er 46 centimeter. Så kan du selv forestille dig, hvor meget af en stor græsplæne denne maskine vil kunne have styr på.

Havemaskinen har en nettovægt på 67 kilo. Dette understøtter, at vi har med en robust og stærk havemaskine at gøre. Derfor er det uundværligt, at maskinen tilbyder en transportstilling.

Ligeledes finder du et justerbart styr. Du kan indstille højden efter det, der passer til dig. Dette vil give dig en ergonomisk tilfredsstillelse. Og skal du bruge maskinen i mange timer, er denne funktion især værd at tage med i dine overvejelser.

Maskinen har et lydniveau på 99 dB. Du vil sagtens kunne høre maskinen, når den er i gang. Men arbejder du på et større areal, vil lydniveauet være overkommeligt.

Forhandler Totalpris Læs mere
699,00 Læs mere

Makita UV3200 vertikalskærer

Fordele:

 • Håndterbart greb, som gør den nem at arbejde med.
 • Lavt støjniveau.
 • Høj effekt – og oplagt til den almindelige have.

Ulemper:

 • Kræver en forlængerledning ved brug.

Her er den perfekte havemaskine til dig, som ønsker en vertikalskærer til en almindelig villahave. Du får en maskine, som giver en høj brugeroplevelse. Maskinen tilbyder flere funktioner og fordele til dig som bruger.

Forhandler Totalpris Læs mere
770,00 Læs mere

Maskinen har blandt andet et solidt og ergonomisk greb. Dette gør maskinen nemmere at håndtere. Desuden er den udstyret med en UV resistent polypropylen kabinet.

Maskinen er også nem at opbevare grundet sin mindre størrelse og vægt på 12 kilo. Du behøver ikke alverdens plads for at eje denne havemaskine. Ligeledes er maskinen nem at rengøre efter brug.

Denne Makita vertikalskærer UV3200 har en effekt på 1300 watt. Den kræver strøm for at køre, hvorfor en forlængerledning kan være nødvendig. Maskinen har en klippehøjde på 10 millimeter, hvor det er muligt at ændre mellem fem positioner. Alt efter hvor dybt, du ønsker, maskinen skal gå, kan denne Makita UV3200 hjælpe dig.

Maskinen har en arbejdsbredde på 32 centimeter. Dette understøtter, at denne vertikalskærer er det oplagte valg til en almindelig størrelse have. Du kan komme omkring træer og blomsterbede.

Havemaskinen opsamler desuden det mos, som den løbende fjerner. Du slipper for at skulle gå en ekstra gang på græsplænen. Maskinen rummer en opsamlingskapacitet på 30 liter.

Bor du i et villakvarter, bliver du garanteret glad for det lave støjniveau. Maskinen har et støjniveau på 78 dB. Du skal derfor ikke have dårlig samvittighed over at gøre din græsplæne smuk en lørdag formiddag.

Prisen på denne maskine fra Makita er for alle. Selvom alle kan være med, går man ikke på kompromis med kvaliteten. Du får en effektiv og holdbar vertikalskærer til en god pris.

Forhandler Totalpris Læs mere
770,00 Læs mere

Makita UV3600 vertikalskærer

Fordele:

 • En kombination af en vertikalskærer og en mosfjerner.
 • Er nem at opbevarer, transportere og rengøre.
 • Giver en god brugeroplevelse med ergonomisk greb.

Ulemper ved Makita UV3600:

 • Kræver en ledning ved brug.

Denne havemaskine fra Makita udmærker sig ved at være en særligt effektiv og god maskine til en overkommelig pris. Her kan de fleste være med. Og derfor er dette apparat perfekt til dig, som ønsker at bruge en vertikalskærer en gang i mellem.

Forhandler Totalpris Læs mere
1.257,00 Læs mere
1.309,00 Læs mere

Uanset som du har en stor eller lille græsplæne, vil denne maskine gøre din græsplæne flot igen. Efter en runde med apparatet i haven vil græsplænen få et nyt liv. Mos vil være fjernet, og græsrødderne vil få ilt. Og dermed vokse bedre og sundere.

Makita UV3600 har en effekt på 1800 watt, hvilket indikerer, at den kan tage fat. Maskinen har en klippebredde på 36 centimeter. Den når derfor forholdsvis bredt ud. Den har en klippehøjde på 10 millimeter, hvor der er mulighed for fem justeringer. Det giver mulighed for at vælge den helt rigtige dybde på din græsplæne. Og dermed få det bedste resultat.

Maskinen fra Makita giver desuden en god brugeroplevelse. Der er lagt vægt på et ergonomisk og justerbart greb. Derfor kan du tilpasse styret efter din højde og din bedste arbejdsstilling. Det giver mindre risiko for skader. Og maskinen bliver nemmere at arbejde med – også selvom du arbejder i flere timer.

Maskinen har et sammenklappeligt håndtag samt et bærehåndtag. Dette gør det nemmere at transportere maskinen. Og det gør det nemmere at opbevare samt rengøre den efter brug.

Makita UV3600 har desuden et solidt UV resistent kabinet samt en opsamler funktion. Dette efterlader græsplænen ren og flot. Og du skal ikke selv samle det resterende mos. Den kommer med en opsamlingskapacitet på 40 liter.

Forhandler Totalpris Læs mere
1.257,00 Læs mere
1.309,00 Læs mere

Alko CombiCare 36E Comfort vertikalskærer

Fordele:

 • Eldrevet motor.
 • Tre-i-en-maskine, så du opnår det flotteste resultat.
 • Mulighed for at skifte til mere anvendeligt udstyr i sommerperioden.

Ulemper:

 • Eldrevet motor kræver opladning inden anvendelse.

Her er en havemaskine, hvor komfort og en god brugeroplevelse er blevet prioriteret højt. Maskinen fås til fornuftig pris, der gør det muligt for de fleste at være med. Og her får du værdi for pengene.

Forhandler Totalpris Læs mere
1.024,00 Læs mere

Maskinen er drevet på en elmotor, som giver masser af power.

Alko CombiCare 36E Comfort yder en høj effekt og er en stærk havemaskine. Den kan bruges i haver på op til 800 kvadratmeter. Havemaskinen har en effekt på 1500 watt og en klippebredde på 36 centimeter. Med sine 20 stålknive vil du opleve et effektivt resultat.

Med CombiCare får du tre-i-en. Maskinen består af en vertikalskæring, luftning og opsamling. Dette giver de bedste forhold til din græsplæne. Græsset bliver skåret ned, og græsrødderne får luft. Hurtigt vil du se en grøn og sund græsplæne. Med Alko CombiCare 36E Comfort medfølger en 55 liters opsamler.

Når det bliver sommer, kan du skifte til den medfølgende luftervalse. Denne har 44 stålfjedre. Det er med til at rive mere overfladisk mos og afklippet græs.

Alko CombiCare 36E Comfort tilbyder et ergonomisk håndtag. Håndtaget er nemt at indstille efter din højde og arbejdsposition. Dermed bliver din arbejdsoplevelse langt bedre og komforten øges. Desuden finder du et praktisk bærehåndtag og et skaft, der kan klappes sammen. Det er anvendeligt, hvis maskinen skal transporteres. Eller når den skal opbevares.

Derudover kører maskinen på to store hjul med to stabile aksler. Disse er med til at sikre en høj stabilitet, når du kører. Og den bliver langt nemmere at arbejde med.

Forhandler Totalpris Læs mere
1.024,00 Læs mere

Alko CombiCare 36.8 E Comfort vertikalskærer

Fordele:

 • Er drevet på el.
 • Har en kraftig motor.
 • Er let at manøvrere.

Ulemper:

 • Leveres ikke med en opsamler.

Her får du en vertikalskærer, hvor effektivitet og brugervenlighed går hånd i hånd. Alko CombiCare 36.8 E Comfort tilbyder et ergonomisk greb. Du kan justere og ændre højden alt efter dit behov. Det gør, at du opnår den bedste arbejdsstilling. Og kan arbejde lang tid uden at blive træt.

Forhandler Totalpris Læs mere
905,00 Læs mere

Desuden er apparatet lavet i en konstruktion, som er ideel til mindre haver. Den kan nemt komme omkring kanter, blomsterbede og træer. Og leverer stadig det flotteste resultat.

Havemaskinen har to stabile akser, hvilket gør den nemmere at arbejde med. Desuden har den en vægt på 12 kilo, hvilket gør den endnu nemmere at manøvrere.

Alko CombiCare 36.8 E Comfort er udstyret med 12 robuste stålknive. Disse trænger igennem plænen, så mos og andet filtrering i græsset bliver fjernet. På den måde kan din græsplæne bedre optage næringsstoffer og vokse sig endnu flottere.

Afhængig af din græsplæne kan du indstille valsens dybde i fem trin. Det gør det muligt for dig at få det flotteste resultat. Apparatet har en klippebredde på 36 centimeter samt en motor på 1400 watt.

Motoren er eldrevet, hvorfor benzin eller forlængerledninger er nødvendige. Havemaskinen er ideel til en have op til 800 kvadratmeter. Det er tydeligt, at dette apparat er effektivt med sin kraftige motor og forholdsvis brede klippebredde.

Prisen på en Alko CombiCare 36.8 E Comfort ligger, så alle kan være med. Prisen er en af markedets laveste. Men det er ikke at mærke på kvaliteten og funktionerne, som maskinen tilbyder. Dog leveres den uden en opsamler. Så hvis du ønsker denne funktion, skal du tilkøbe den ved siden af.

Forhandler Totalpris Læs mere
905,00 Læs mere

Bosch AVR 1100 vertikalskærer

Fordele:

 • ’Jet-Collect-System’ med høj effekt og lav tilstopning.
 • Mulighed for at klappe sammen.

Ulemper:

 • Højt lydniveau.

Denne havemaskine fra Bosch sikrer dig en flot og sund græsplæne. Uden ujævnheder og ukrudt. Maskinen skærer lodrette snit i de øverste centimeter af jorden. Mos og græs rives op og opsamles i opsamleren. Nu får græsset ilt og vokser langt hurtigere, tættere og flottere.

Forhandler Totalpris Læs mere
1.396,00 Læs mere
1.406,00 Læs mere

Denne havemaskine er til dig, som ønsker en effektiv og hurtig maskine. Og hvor opbevaring i mindre rum skal være muligt.

Bosch AVR 1100 har en motorydelse på 1100 watt. Motoren er en power-drive motor. Desuden har motoren et ’Jet-Collect-system’. Det betyder, at det er en maskine, som arbejder hurtigt uden tilstopninger. Dette skyldes, at knivvalse i ædelstål samt luftkanaler fjerner planterester og lignende. Ligeledes skyldes det, at maskinen har et valsesystem med 14 roterende kvide. Motoren og det innovative system gør, at du kan du arbejde i lange træk ad gangen.

Bosch AVR 1100 har en klippebredde på 32 centimeter og en arbejdshøjde på 10 millimeter. Du kan indstille arbejdshøjde i fire trin, så du får det flotteste resultat.

Desuden kommer maskinen med en opsamlingskapacitet på 50 liter. Denne opsamlingsboks kan du klappe sammen, så den fylder 40 centimeter i højden. Dette er især praktisk, når det kommer til opbevaring og transportering.

Maskinen har et lydniveau på 95 dB, som kommer af den effekt, som maskinen leverer.

Prisen på Bosch AVR 1100 vertikalskærer ligger fornuftigt i midten af markedet. De fleste kan være med, hvor en fornuftig og effektiv havemaskine modtages. Du kan købe denne maskine fra Bosch, uanset om du har en mindre eller større have. Har du en stor have, vil du hurtigt kunne komme omkring. I en mindre have bør du være ekstra omhyggelig ved kanter.

Forhandler Totalpris Læs mere
1.396,00 Læs mere
1.406,00 Læs mere

Gardena Elektrisk vertikalskærer EVC 1000

Fordele:

 • Nem at opbevare og styre.
 • Let at arbejde med.
 • God pris for kvalitet.

Ulemper:

 • Kan kun bruges som vertikalskærer.

Her har du den perfekte vertikalskærer til dig, som ønsker en bæredygtig og brugervenlig maskine. Prisen ligger fornuftigt, så langt de fleste kan være med. I 2016 testede det svenske Aftonbladet denne model. De gav den i alt fire ud af fem stjerner.

Forhandler Totalpris Læs mere
1.233,54 Læs mere
1.299,00 Læs mere
1.629,00 Læs mere

Apparatet er udstyret med en motor på 1000 watt. Og derfor er det ikke en håndskubber, som det kan ligne ved første øjekast, men en vertikalskærer, som har kræfter til at klare en have på op til 600 kvadratmeter. Maskinen er altså det oplagte valg til dig, som bor på i et traditionelt villakvarter.

Der medfølger knive i specialhærdet, rustfrit strål. Det er disse, som giver det flotte resultat på din græsplæne. Grundet knivenes udformning vil du opleve, at maskinen nærmest trækker sig selv. Du skal ikke bruge kræfter på at skubbe. Men kun fokusere på at styre.

Du kan indstille knivene til tre forskellige dybder. Dette er nemt at justere med et praktisk kontrolgreb ved styret.

Havemaskinen kræver strøm for at kunne køre. Derfor bør du anskaffe dig en forlængerledning, som du skal have med dig i haven. Gardena EVC 1000 har en klippebredde på 30 centimeter. Den har store hjul, hvilket gør den nemmere at manøvrere.

Grundet sin form er den nem at opbevare. Den kræver ikke mere plads end en almindelig håndskubber. Med sin vægt på 10,6 kilo er den forholdsvis let at håndtere og transportere.

Maskinen fjerner uønsket, dødt græs og andet ukrudt. Da der ikke medfølger fjedervalse, kan maskinen fra Gardena ikke hive mos op. Det er udelukkende en vertikalskærer. Det betyder, at du bør købe en mosfjerner, hvis du ønsker en sund græsplæne ned til rødderne.

Forhandler Totalpris Læs mere
1.233,54 Læs mere
1.299,00 Læs mere
1.629,00 Læs mere

Gardena ES 500 Elektrisk plænelufter

Fordele:

 • Har en PowerPlus-motor.
 • Er nem at arbejde med.
 • Bruger ikke meget opbevaringsplads.

Ulemper:

 • Opsamlingspose medfølger ikke.

En havemaskine til en udmærket pris i midten af markedet. Langt de fleste kan være med. Og her får du en effektiv maskine, som samtidig er praktisk og meget anvendelig.

Forhandler Totalpris Læs mere
1.062,00 Læs mere
1.147,33 Læs mere

Denne havemaskine fra Gardena har en motorkraft på 500watt. Sammenlignet med andre maskiner på markedet er denne motorkraft lav. Dog kommer motoren med et ’PowerPlus’ system. Det er med til at øge kraften på motoren. Og du kan arbejde uden tilstopningerne og andre forstyrrelser. Du kan derfor altid være sikke på, at maskinen leverer til fulde.

Gardena ES 500 fjerner mos og andet filtlag fra din græsplæne. Apparatet kommer med slidstærke fjedre i hærdet rustfrit stål og giver derfor en høj effekt. Desuden hjælper den til at forbedre din græsplænes luft- og vandabsorbering. Og den virker forebyggende mod fremtidig uønsket beplantning. Det anbefales dog, at du anvender denne maskine efter hver anden eller tredje klipning.

Afhængigt af din græsplæne og dit ønske, kan du justere arbejdsdybden. Den kan du justere i tre trin, så du får det pæneste resultat. Desuden har den en klippebredde på 30 centimeter.

Du vil opleve en havemaskine, som er nem at arbejde med. Den har store hjul og med en specialprofil er den nem at styre. Desuden giver dette et godt greb, når du skal manøvre med maskinen på græsplænen.

Gardena ES 500 er let at transportere. Med en vægt på 9,5 kilo samt en transportposition bliver det ikke nemmere. Transportfunktionen gør, at knivene foldes op. Desuden er maskinen let at opbevare. Den fylder ikke meget i sig selv, og hvis du ønsker den skal fylde mindre, kan du nemt adskille maskinen.

Forhandler Totalpris Læs mere
1.062,00 Læs mere
1.147,33 Læs mere

Opsamling af plænelufter og mosfjerner

Her har du fået et overblik over de bedste havemaskiner på markedet. Det er de maskiner, som holder, hvad de lover. Og som altid leverer.

Som du nok har bemærket, er der stor forskel på produkterne. Ønsker du en havemaskine, der sætter fokus på brugervenlighed og ergonomisk arbejdsstilling, kan du vælge Makita UV3600 eller Makita UV3200.

Ønsker du i stedet høj effektivitet og høj motorydelse, kan du vælge Pro Cut 460B fra Texas eller Gardena ES 500. Denne har endvidere en PowerPlus-motor, hvis det er noget, du ønsker.

Vil du gerne have en benzindrevet havemaskine, kan du blandt andet vælge Pro Cut 400 TG. Er du mere til brug af strøm, finder du mange alternativer. Her kan du eksempelvis købe Gardena EVC 1000 eller Texas MPC1300 2-i-1. Er du mere til en eldrevet motor, så findes Alko CombiCare 36E Comfort.

De fleste maskiner er kombinerede, således du både får en vertikalskærer og en mosfjerner. Nogle produkter kræver, at du køber en opsamler separat. Så vær opmærksom på dette, hvis du ønsker denne funktion.

Fordele ved at bruge en vertikalskærer

Der er mange grunde til, hvorfor du skal investere i en vertikalskærer. Den grundlæggende årsag er, at du gerne vil have en flot græsplæne. Hvis du ikke ønsker at bruge penge på en sådan havemaskine, kan du også selv gå i gang. Så skal du have fat i en rive. Og så skal der ellers bruges kræfter. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke opnår samme smukke resultat som med en plænelufter. Og det er langt hårdere selv at gå i gang.

En vertikalskærer skærer med sine kvinde lodrette snit i græsset. På den måde kan bekæmpe ukrudt og mos. Den fjerner det det tørre, døde og brune græs. Og der bliver nu plads til nye skud.

En havemaskine som denne sørger for, at græsset får mere ilt. Og det er den bedste betingelse for en græsplæne, der vokser sundt og tæt.

Desuden er brugen af en plænelufter forebyggende. Det vil sige, at de bekæmper og forebygger mod vækst af mos igen. Ved jævnlig brug af en plænelufter, er du med til at holde mosniveauet nede.

Forskellen på en vertikalskære og en plænelufter

Måske du har undret dig over, hvorfor nogle havemaskiner hedder en plænelufter, mens andre maskiner kaldes en vertikalskærer. Her får du en uddybende forklaring, så du bedre kan begå dig på markedet.

En vertikalskærer og en plænelufter er i bund og grund samme type maskine. Der skæres riller i græsplænen, så græsrødderne kan få luft. Det er derfor, denne havemaskine sætter de bedste rammer for en flot græsplæne.

En vertikalskærer er dog grovere end en plænelufter. Hvis du har fået anlagt en ny have, bør du derfor ikke bruge en vertikalskærer. Græsset vil ikke have haft mulighed for at sætte rødder. Og der vil være risiko for, at du hiver alt græsset med op. Derfor er sådanne havemaskiner langt mere anvendelige til ældre haver.

I dette tilfælde er det bedre at bruge en plænelufter. Så sætter du stadig gode betingelser for, at din græsplæne kan vokse sig flot og frodig.

Sådan bruger du en vertikalskærer

Som nævnt skærer havemaskinen riller i græsset. Hvis du synes, det ser voldsomt ud, skal du ikke fortvivle. For det er helt rigtigt. Det kan virke underligt, at græsplænen skal ødelægges for at gøres pæn igen. Den eneste måde hvor græsrødderne får optimalt ilt, er ved at skabe luft. Og det sker med riller i græsplænen.

Hvor dybt du ønsker at arbejde ned i græsplænen, afhænger af dit ønskede resultat samt kvaliteten af din græsplæne. Jo mere hård og ødelagt din græsplæne er, jo dybere skal du ned. Derfor er det en vurderingssag afhængig af din græsplæne.

Køber du en god maskine med masser af kraft, skal du blot koncentrere dig om at styre. Du skal hverken skubbe eller bruge andre kræfter. Nogle maskiner kræver en vis koncentration, så du kommer pænt omkring hele din have. Og undgår at tage buske og træer med.

Når du bruger havemaskinen, skal du kun køre i en retning. Husk at tage knivene op af jorden, når du skifter retning. Desuden bør du undgå at stå det samme sted i længere tid. Så er det bedre at slukke maskinen, mens du bliver klar til at gå i gang igen. I denne video kan du se, hvordan du skal bruge en plænelufter på din græsplæne.

Hvad er fordelen ved en mosfjerner?

En mosfjerner giver næsten sig selv. Det er en havemaskine, som fjerner mos. Dette gør din græsplæne langt lysere og flottere. Og den bliver naturligvis sundere grundet bedre levevilkår.

Har du en tyk græsplæne, vil du ofte opleve mere mos. I dette tilfælde bør du uden tvivl anskaffe dig en mosfjerner. En fordel kan være at købe en kombineret maskine. Så skal du kun gå en gang.

Vælger du en maskine med en opsamler, skal du ikke selv samle mosset op. Du kan med fordel vælge en opsamler med stor kapacitet. Så er det sjældent, at du skal tømme den. Og du kan arbejde i længere tid. Du kan naturligvis også vælge en mosfjerner med bagudkast. Her bliver mosset spredt ud over græsset.

Du kan både købe en mosfjerner separat eller købe den som en kombineret maskine. Dette sparer dig for en tur. Og du vil opleve samme effekt på den ene tur, du går på græsplænen.

Så ofte skal du bruge din vertikalskærer

Du skal bruge din havemaskine to gange om året for at holde mos og andet græsfilt nede. På den måde sørger du for, at det aldrig bliver for meget. Er din græsplæne dårligt holdt, så brug den tre gange om året. Eller hvis du oplever en græsplæne, der har tendens til meget mos.

Du bruger maskinen første gang i marts eller april måned. Det er her, hvor du gør din have helt forårsklar.

Hvis din græsplæne trænger til en omgang tre gange om året, gør du anden gang i maj. Her er der gået tilpas tid fra første gang. Og græsplænen vil for alvor være klar til at tages i brug til havefester, grillfester og leg.

I efteråret er den tredje gang, du skal køre med havemaskinen. Selvom temperaturen falder, vil mos og lignende stadig vokse. Hvis du bruger din maskine inden vinteren, vil du sørge for at holde mosset nede. Gør du ingenting, kan du risikere, at mosset vil fylde langt mere end tidligere. Og det kræver nu endnu mere at få bugt med. Så gør dig selv en tjeneste.

Prisen på en plænelufter er forskellig

Som du måske har fået et indtryk af, så spænder priserne på disse havemaskiner bredt. Du finder havemaskiner, som ligger i den lave ende og andre i den høje ende.

Det handler i høj grad om kvalitet og funktioner. En maskine med større effekt, større motorydelse og større klippebredde vil koste mere sammenlignet med en mindre. Ligeledes har brugeroplevelsen en betydning. Vil du gerne have en maskine, hvor du har en god arbejdsstilling. Og hvor du selv kan justere i forhold til dig. Så betaler du for dette. Men det kan også være en vigtig overvejelse, hvis du ofte bruger maskinen.

Naturligvis spiller prisniveauet på brugervenlighed sammen med kvaliteten på resten af maskinen. Du kan sagtens finde en maskine, hvor brugeroplevelsen er helt i top. Og hvor der er lagt vægt på et godt greb, en nem arbejdsmanøvre samt justerbar greb.

Omvendt kan du også købe en maskine, som tilbyder høj effektivitet, men med lav brugeroplevelse. Det er en individuel vurdering.

Det er dog værd at understrege, at en dyr maskine ikke nødvendig er den rette til dig. Måske du har en lille have, og har derfor brug for mindre effekt og generelt en mindre maskine. Måske du ikke har et stort behov for høj brugeroplevelse, da arbejdstiden er kort.

Overvej dit formål med en vertikalskærer

Når du skal udvælge den havemaskine, som skal hjem til din græsplæne, er der flere detaljer at overveje. Måske du allerede har en ide om, at dette valg kræver viden. Dog heller ikke mere end at alle kan være med.

Først og fremmest skal du se på, hvad du skal bruge den til. Har du en græsplæne, der har tendens til meget mos og filetering? Her skal du vælge en maskine, der er effektiv og kan tage fat. Og har du en stor eller en mindre græsplæne? En stor maskine vil være en udfordring i en mindre have. Og omvendt vil det tage unødig tid med en lille havemaskine i en stor have.

Det er derfor en god ide, at du gør op med dig selv først, hvad formålet er. Herunder bør du overveje prisen. Hvor meget har du egentlig brug for en plænelufter? Og hvor meget er du villig til at investere?

Vælg den helt rigtige plænelufter til dig

Som nævnt findes der mange modeller af disse havemaskiner. Derfor går du her et overblik over, hvad det er, du skal have i mente.

Det er vigtigt, at du ser på håndtaget. Er det behageligt for dig at holde på? Og er det justerbart? Sidstnævnte er især vigtig, så du opnår en ergonomisk oplevelse. Derudover skal du kigge på, om du kan aktivere motoren med højre og venstre hånd. Dette øger nemlig din brugeroplevelse.

I forhold til de tekniske specifikationer, bør du gå efter en havemaskine, som har forskellige indstillinger. Den skal kunne klippe i forskellige klippehøjder. Derudover bør du se på klippebredden i forhold til din have. Har du meget plads eller har du mange bede, træer osv.?

Desuden bør du sørge for, at knivene på maskinen er solide og slidstærke. Jo tættere knivene sidder, jo mere bliver dit græs luftet.

Det kan være en god ide at se på støjniveauet. Bor du tæt op ad dine naboer, vil en maskine med et lavt støjniveau være at foretrække. Slutteligt bør du vælge en maskine med et skjold. Transportfunktioner samt opbevaring er ligeledes ideelle detaljer at have med i dine overvejelser.

Tag en beslutning og nyd din nye have

I denne test har du måske udset dig et par favoritter. Hvis ikke du har, så se eventuelt maskinerne igennem igen. Læg mærke til, hvornår en maskine måske passer til dig. Skriv det ned og gem til senere.

Når du har udvalgt et par stykker, så sæt dem op imod hinanden. Hvad er det, som gør den ene attraktiv? Og hvorfor den anden?

Når du sætter maskinerne op mod hinanden, giver det et godt overblik. Og det kan hjælpe dig til at finde ud af, hvad det egentlig er, du søger. Og hvad du måske kan undvære.

Hvis du er meget i tvivl, kan du tage i en fysisk butik. Her kan du se maskinerne. Og du kan røre dem og prøve at stå ved dem. Her får du virkelig en fornemmelse af, hvad maskinerne kan levere. Og hvilken maskine du har det godt med.

Det er en god ide at have et par stykker i kikkerten, inden du tager i en fysisk butik. Ellers bliver det hurtigt et stort virvar, og det kan være svært at holde fokus.

Når du har fundet den rette plænelufter, så er det hjem og komme i gang. Rigtig god fornøjelse.

2 COMMENTS

 1. Hej,
  Alko CombiCare 36E Comfort vertikalskærer,her skriver I den skal lades op, som om den har indbygget batteri.
  Den er med ledning………….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here