Askestøvsuger Test (2024) – Din guide til at finde den bedste askestøvsuger

649
askestøvsuger

Sidst opdateret d. 13-02-2024 af Nanna Petersson

Vurderingen af hver enkel støvsuger er baseret ud fra følgende:

  • Udseendet
  • Størrelsen (volume)
  • Brugervenlighed
  • Prisen
  • Funktionalitet
  • Strømforbrug (watt)
  • Støjniveau

⇒ Vi skal gøre opmærksom på, at alle de brugbare informationer til denne test, har vi fundet hos de forskellige producenter og tests, samt hos forbrugernes meninger og holdninger om købet af produktet, og derfra udarbejdet i et samlet perspektiv til ære for dig. ⇐

Askestøvsugeren suger aske, hvis man har en brændeovn, pejseovn, brændefyr eller andet, der svineri, indenfor som udenfor, som kan optage de mindste korn. Med en askestøvsuger, kan man støvsuge alt det, som sviner, som man ikke ønsker at ødelægge sin almindelig støvsuger med. Med en askestøvsuger, kan man hurtigt lige få støvsuget inde i brændeovnen, samt på gulvet, omkring brændeovnen. Har man en brændeovn i sin bolig, så er man også godt kørende med en støvsuger til den.

Men hvilken askestøvsuger er den bedste, og hvilken skal man vælge?- Det kan være en jungle, hvis man ikke kender til maskinen. Hvad skal den kunne helt basalt? Har den nogle andre smarte features? Hvad mad størrelsen? og hvor meget aske kan den indeholde? – Alt det, vil vi komme nærmere ind på, ved den enkelte aksestøvsuger. Her har vi i hvertfald fundet de 6 bedste askestøvsugere på det danske marked.


KÄRCHER AD 2 Askesuger

askestøvsuger

Stor askestøvsuger, som er poseløs. Den kan suge store mængder aske på kort tid. Den har et smart rensefunktion til filteret, som gør, at maskinen altid har en rigtig god sugeevne. Det er nemt at tømme aske, da den kan hældes direkte ud af spanden. Dog skal man sørge for, at tømme den udendørs, da det støver rigtig meget.

Denne model fra Kärcher er et godt valg til dig, der ønsker en maskine af høj kvalitet, og med minimal arbejde. Den kan klare høje temperaturer af aske, men er også en af de dyrere modeller på markedet.

Den kan suge aske fra grillen i haven, snavs fra brænde fra brændeovn pejs, og andet. Men bør dog vente, til asken er helt kold, før man suger asken.

Dette er også en meget strømvenlig askesuger, da den bruger mindre watt, men til gengæld har den stadig et kraftigt sug!

Tekniske informationer:

Volume: 14 liter
Længde: 5,3 meter
Spænding: 230 V
Effekt: 600 Watt
Filter: Pose
Filterrens: Ja
Max. asketemperatur: 40 grader
Funktioner: Blæsefunktion, hjul, gulvmundstykke

Butik
Pris
Link
848,00
854,00
878,00
1.009,00 899,00
908,00
1.599,00

•••

PowerPlus POWX308

askestøvsuger

Sort og enkel støvsuger i farven sort, er en utrolig effektiv maskine, som kan suge aske fra både brændeovn og pejs, men også grillen, hvis den trænger til at blive ren. Du kan bruge den, selvom asken stadig er varm, op til 60 grader.

Det gode ved en askestøvsuger er, at den kan bruges til at suge forskellige ting op med, som man ikke vil bruge sin almindelig støvsuger til. Du kan bruge denne maskine fra PowePlus til at suge for eksempel savsmuld eller snavspartikler.

Lige netop denne maskine, blev kåret til årets bedste askestøvsuger tilbage i 2017 i Tyskland, og den har siden haft et godt ry i mange lande, også Danmark.

Den kan rumme helt på til 20 liter støv og aske, og kan nemt tømmes, når posen er fuld.

Tekniske informationer:

Volume: 20 liter
Længde: 3,5 meter
Spænding: 230 V
Effekt: 1200 Watt
Filter: Pose
Filterrens: Nej
Max. asketemperatur: 60 grader
Funktioner: Blæsefunktion, hjul, gulvmundstykke

Butik
Pris
Link
777,50 623,75

•••

DAY Askesuger

askestøvsuger

Simpel maskine fra DAY, som kan rumme 15 liter støv og snavs. Denne model er lille, og fylder derfor ikke det store, til gengæld, kan den heller ikke rumme så meget, og skal tømmes oftere. Den er kraftig og kan suge asken fra brændeovnen, pejsen, samt grillen.

Man bør være opmærksom på, ikke at suge, imens der stadig er gløder i asken. Hvilken kan resultere i, at det antænder mere, grundet suget fra maskinen. Hvis det alligevel sker, så stil den udenfor.

Den model har et HEPA filter, som forhindre partiklerne i at florerer rundt. Filteren kan nemt lige rengøres eller udskiftes.

Tekniske informationer:

Volume: 15 liter
Længde: 2,5 meter
Spænding: 230 V
Effekt: 1000 Watt
Opbevaring: Spand
Filterrens: Nej
Max. asketemperatur: 45 grader
Funktioner: Blæsefunktion, gulvmundstykke

Der er ingen priser at vise

•••

Boxer askesuger

askestøvsuger

Boxer har også lavet en askestøvsuger, som nemt kan fjerne aske, snavs omkring dit pillefyr. Denne maskine bruger sugeevnen ganske fornuftigt. Den har en kraftig motor på 100o watt, og klarer nemt en hurtig rengøring.

Den er i farven sort og orange, med logo på selve maskinen. Den har en beholder, der kan rumme op til 18 liter støv, og derfor en af de maskiner, som kan rumme mest.

Den har et kraftigt filter, HEPA filter, som er nem at rengøre, og skifte ud, når det bliver nødvendigt. Det er en god askesuger, som kan klare det beskidte arbejde, end hvad man gør med sin almindelige støvsuger.

Tekniske informationer:

Volume: 18 liter
Længde: 2 meter
Spænding: 230 V
Effekt: 1000 Watt
Opbevaring: Spand
Filterrens: Nej
Max. asketemperatur: 45 grader
Funktioner: Blæsefunktion, gulvmundstykke

Butik
Pris
Link
399,00 306,00
355,00

•••

Power Plus POWX312

askestøvsuger

Sort og gul askesuger med høj sugeevne. Dette er en askesuger, som er kraftig, men som også bruger dét mere i strøm. Til gengæld kan den suge og rumme meget mere end en den normale støvsuger.

Den har et HEPA filter, som nemt kan rengøres og genbruges. Dens slange måler 2 meter, og ledningen er hele 5 meter lang, så den kan nå, selvom stikkontakten er længere væk.

Den kan rumme 20 liter støv i en lukket bøtte, som nemt kan åbnes og tømmes.

Tekniske informationer:

Volume: 20 liter
Længde: 5 meter
Spænding: 230 V
Effekt: 1500 Watt
Opbevaring: Spand
Filterrens: Nej
Max. asketemperatur: 40 grader
Funktioner: Blæsefunktion, mundstykke

Der er ingen priser at vise

•••

Hvordan virker en askesuger?

En askestøvsuger virker lidt på samme måde, som en normal støvsuger. Den suger støv og andre partikler op fra sin ovn, brændeovn, pejs og dertil også fra grillen, hvis det har svinet. Brændeovne, pilleovn og pejs, er en normal varmekilde i vores huse, og det medfører også, at det til tider sviner på gulvet.

Især en brændeovn skal tømmes for aske engang i mellem, eller en biopejs. Ellers vil det på sigt hobe sig op, og det vil være umuligt, at tænde op. Grunden til, at man bruger en askestøvsuger, og ikke de almindelige støvsugere, er fordi at filteret hurtigt blive beskidt, og filteret i den almindelige støvsuger, er lidt anerledes end i en aksestøvsuger. Derfor kan det være en god ide, at holde det adskilt, så aksestøvsugeren bruges til det beskidte arbejde, hvortil den almindelige støvsuger bruges til resten af huset.

Man bruger den på den måde, at man sætter den til strøm, tænder den, og så vil den begynde at suge. Så kan man med slangen, føre den ind i brændeovnen og støvsuge al støvet op.

Man skal dog være opmærksom på, at man ikke bør bruge sin askestøvsuger til varm aske. Hvis asken er for varm, kan det antenne små glæder i asken, som kan føre til ild. Så er der varm aske, så skal du lade asken ligge, indtil det er køligt, gerne et helt døgn, før du siger resten op.

Derfor er det vigtigt at suge aske i brændeovnen

Især i en brændeovn, så bliver både træ, papir, og hvad man nu ellers putter ind i ilden, til aske. Asken forsvinder ikke af sig selv, og derfor vil der efter et stykke tid, ligge en ordentlig bjerg af aske. Det skal tømmes så ofte som muligt. En af grunden til, at man bør tømme brændeovnen total for aske, er for at tjekke, om standen er, som den burde være. Hvis der pludselig opstår revner, eller andre ting, vil man ikke kunne udbrede skaden i tide.

1-2 gange om året inden sæsonen starter, kommer skorstenfejreren med sin egen askestøvsuger, på besøg for at inspicere brændeovne. Han fejer også din skortsten for at fjerne sod, hvilket er et krav.

Læs denne guide til grundig rengøring af din brændeovn her.

Forskellen på en askestøvsuger og en almindelig støvsuger

Nu sidder du måske og tænker, at du bare kan tage en rigtig støvsuger, og tømme din brændeovn. Men det bør man altså ikke. Fordi der er en grund til, at man skal bruge en askestøvsuger, og ikke støvsugeren, som du støvsuger resten af huset. Det har noget at gøre med filteret.

For filteret i askestøvsugeren er netop designet til at kunne håndtere støv og korn fra asken. Ellers er den lige præcis, som en almindelig støvsuger med ledning, slange og mundstykke. Dog har en askestøvsuger sin egen motor.

En almindelig støvsuger vil ret hurtigt stå af, hvis det var du brugte den til at suge støv op med. Den almindelig støvsuger er ikke designet til at kunne håndtere de bitte små partikler, som støv er, og derfor bør man kun bruge en askestøvsuge til aske, og den almindelige støvsuger til støv, hår og krummer i hjemmet.

askestøvsuger

Hvilken askestøvsuger er den bedste?

Vi ønsker alle samen at købe det bedste, når vi køber. Derfor er der også rigtig mange der efterspørger, hvilken askesuger der er den bedste. Dog kan det være en individuel smagssag, hvilken maskine man foretrækker som den bedste. Det kommer helt og aldeles an på, hvilke præferencer man vægter højest, hvad angår askestøvsuger.

Kapacitet/Volume

Hvis du gerne vil have en aksestøvsuger, som ikke skal tømmes hele tiden, så bør du gå efter en askestøvsuger, som kan rumme en masse støv. Her bør du kigge på askesugerens volumen. De højeste kan rumme 20 liter, hvortil de mindre kan rumme ned til 14 liter.

Heldigvis er det super nemt at tømme, uanset om din askesuger har en stor eller lille volumen. Hos de fleste askestøvsugere, kommer asken direkte ned i spanden, hvortil man kan skille sin askestøvsuger ad, og tømme den.

Når man gerne vil tømme sin aksestøvsuge for støv, og det gælder også med sin almindelige støvsuger, så bør man ikke hælde det direkte ned i skraldespanden, men i stedet direkte ned i en affaldspose. Grunden til det er, at vind og håndtering kan få støvet til at florerer, og det er ikke særlig rart for skraldemanden, som godmodigt tømmer din skraldespand hver uge, at de får en røgsky i hovedet, så snart de åbner låget. Derfor bor man altid samle sit støv i en affaldspose!

Du bør generelt set tænke, at jo større rum din pejs eller din brændeovn har, jo mere aske, vil der komme. Hvilket betyder, at du bør kigge efter en askestøvsuger med høj volumen.

Funktionalitet

En askestøvsuger er ikke en maskine, som kan det helt vilde. Den har én primær funktion, og det er at fjerne aske op. Det kan alle askestøvsugerne i denne test, dog heldigvis.

Derudover er der enkelte askestøvsugere, som har en blæsefunktion. Det er en funktion, som blæser, som kan være ideel, hvis man vil fjerne noget aske, uden at suge det op. Dertil er der også et par aksestøvsuger, som har et indbygget rensefilter. Det vil sige, at den kan rene filteret, når den mener, at det er nødvendigt, Det vil betyde, at du vil blive fri for at rense det manuelt.

Motor effekt

Måske du prioriterer, at en ny askesuger skal bruge så lidt muligt i strøm, men stadig være fuld funktionel og effektiv. Her skal du kigge på de forskellige maskiners effekt og spænding. Jo højere watt, jo mere strøm skal den bruge for at kunne køre. Dertil betyder det dog ikke, at en maskine med lav watt, er dårligere, hvis spændingen er lige så høj som de andres. Det betyder blot, at den maskine er god til at udnytte den strøm den får, hvilket gør det til en miljøvenlig model.

Askestøvsuger eller askesuger – er det ens?

Du har måske lagt mærke til, at der omtales aksestøvsuger og askesuger, og tror måske det er to forskellige betegnelser for samme produkt. Det er det i princippet også, men der er dog en lille forskel på en askestøvsuger og en askesuger.

  • En askestøvsuger, en en støvsuger med egen motor, som er speciel designet til at suge aske op med.
  • En askesuger er oprindeligt, en spand, hvor til du monterer slangen fra din almindelige støvsuger, og sætter slangen ind i aksesugen, hvortil den suger igennem din manuelle støvsuger.

I dag er der dog viderudviklet på selvsamme produkt, og derfor er det begyndt at få et mere entydigt betegnelse.

Hvilken askestøvsuger skal man vælge?

Det kan være svært at sige præcis, hvilken støvsuger du skal vælge. Først og fremmest, så skal du kigge på dit behov for en askestøvsuger. Man kan sige det sådan, foretrækker du et bestemt mærke, så gå efter det, men hvis du gerne vil have den bedste på markedet, som det ser ud lige nu, så bør du vælge en Kärcher, da der er en grund til, at deres produkter indenfor aksestøvsugere, har fået så meget og godt rygte.

Nanna Petersson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here